Οι κινήσεις για την επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ – Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τα «στρατόπεδα»

Μοιραστειτε το

Οι υπόγειες διεργασίες συνεχίστηκαν ακόμα και λίγες ώρες μετά τη κηδεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά. Ποιος θα εκπροσωπεί το Κίνημα Αλλαγής ως επικεφαλής στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέχρι την εκλογή του νέου αρχηγού, τι ακολουθεί στον δρόμο προς τις κάλπες;

Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά βύθισε στο πένθος τη Χαριλάου Τρικούπη και σταμάτησε κάθε πολιτική διαδικασία την εβδομάδα που μας πέρασε. Η απώλεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής «πάγωσε» και όλες τις εξελίξεις στην «κούρσα» για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος. Ωστόσο, από τη Δευτέρα κιόλας θα πρέπει να διευθετηθούν επίσημα, όλα αυτά που συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο παρασκήνιο, καθώς οι υπόγειες διεργασίες συνεχίστηκαν ακόμα και λίγες ώρες μετά τη κηδεία της προέδρου.

Το πανελλήνιο πένθος που προκάλεσε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μνημόσυνο της θα έπρεπε να διεξαχθεί λίγες ημέρες πριν τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης, οδήγησαν αρκετά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής στη σκέψη της αναβολής της διαδικασίας. Τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά», καθώς δεν ήταν λίγα εκείνα τα άλλοτε κορυφαία πρόσωπα της παράταξης που ζητούσαν παράταση της προεκλογικής διαδικασίας.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Το γεγονός ότι αρκετοί από εκείνους που έλαβαν τέτοιου είδους παρασκηνιακές πρωτοβουλίες στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου για την ηγεσία, οδήγησε τους συνεργάτες των άλλων υποψηφίων στο συμπέρασμα ότι την αναβολή των εκλογών την επιδίωξε η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού – χωρίς βέβαια αυτό να προκύπτει από κάπου επίσημα. Την ίδια στιγμή που γίνονταν γνωστές αυτές οι κινήσεις, από το στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου υπήρξαν διαρροές ότι δεν θα αποδεχθούν μία τέτοια εξέλιξη.

Επίσης, ορισμένοι άφηναν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως και να χρειαστεί η αναβολή των εκλογών, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το κατά πόσο θα είναι έτοιμη η εταιρία που έχει αναλάβει το τεχνικό σκέλος της διαδικασίας. Μέχρι και το θέμα της εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, έριξαν κάποιοι στο τραπέζι προκειμένου να σταματήσουν την εκλογική διαδικασία, επικαλούμενοι το τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκλεγεί ο Παπανδρέου πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όντας επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ και όχι του ΠΑΣΟΚ.

Εκλογές κανονικά

Οι παραπάνω διεργασίες, όπως ήταν λογικό, προκάλεσαν την ενόχληση μεγάλου τμήματος της βάσης, αλλά και στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, που διέκριναν μία προσπάθεια εργαλειοποίησης του πένθους που είχε σκεπάσει τη Χαριλάου Τρικούπη. Προς τιμήν τους, οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης, αρνήθηκαν να μπουν σε αυτή τη συζήτηση, έστω και σε επίπεδο διαρροών.

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, στις 5 Δεκεμβρίου και στις 12 του ίδιου μήνα, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, όπως ακριβώς είχε δρομολογήσει η Φώφη Γεννηματά.

Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση

Το ποιος θα εκπροσωπεί το Κίνημα Αλλαγής ως επικεφαλής στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέχρι την εκλογή του νέου αρχηγού, προκάλεσε επίσης πολλές υπόγειες συζητήσεις. Την απόφαση θα την λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σε συνεδρίαση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Το θέμα συζητήθηκε έντονα στο παρασκήνιο τις προηγούμενες ημέρες. Είναι σαφές ότι η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου επιθυμούσε τον ρόλο αυτό να τον αναλάβει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Μάλιστα, αυτό τον ρόλο πρόκρινε για τον εαυτό του και ο ίδιος ο Κεγκέρογλου, κάνοντας το σαφές με δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής, στη τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Όμως, ο θεσμικός ρόλος του δεν προβλέπει να αναλάβει τα καθήκοντα αυτά. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν επιβάλει την ύπαρξη προέδρου στις Κ.Ο. των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι συνεργάτες Λοβέρδου-Ανδρουλάκη προκρίνουν τη θεσμική εκπροσώπηση από τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Τον πρώτο, Κώστα Σκανδαλίδη και τον δεύτερο, Μιχάλη Κατρίνη.

Στόχος όλων είναι να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να μην οδηγηθούν τη Δευτέρα, στη λύση της κάλπης. Μετά από πολλά τηλεφωνήματα που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και το μεσημέρι της Παρασκευής, φαίνεται ότι θα καταλήξουν στο να είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης ο άτυπος επικεφαλής στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες -με δεύτερο τον Μιχάλη Κατρίνη- και ο Βασίλης Κεγκέρογλου να συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του γραμματέα, αν και ο τελευταίος επέμενε για τον «αναβαθμισμένο» προσωρινό ρόλο.

Πάντως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα οι διαβουλεύσεις να οδηγήσουν σε αδιέξοδο και τελικά να χρειαστεί να στηθούν κάλπες, για την ανάδειξη προσωρινού επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε μία τέτοια εξέλιξη, είναι πιθανό τον ρόλο αυτόν να τον διεκδικήσει για τον εαυτό του ο Γιώργος Παπανδρέου – σε ένα σενάριο που στη παρούσα φάση μοιάζει να απομακρύνεται.

Τα «στρατόπεδα»

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα «στρατόπεδα» που έχουν διαμορφωθεί στο κόμμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 110 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έκανε μία σαφέστατη επίδειξη δύναμης. Στο πλευρό του έχει τους βουλευτές Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Γιώργο Φραγκίδη, ενώ κοντά του φαίνεται να βρίσκονται και οι Απόστολος Πάνας, ∆ηµήτρης Μπιάγκης και Ευαγγελία Λιακούλη, χωρίς ωστόσο να έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους για τον ποιον θα στηρίξουν.

80 υπογραφές από την Κεντρική Επιτροπή συγκέντρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ μαζί του τάσσονται οι βουλευτές Τόνια Αντωνίου -που θα ορκιστεί στη θέση της Φώφης Γεννηματά- Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Καµίνης και Γιώργος Αρβανιτίδης, όπως και το σύνολο σχεδόν των στενών του συνεργατών τη περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Τον Ανδρέα Λοβέρδο στηρίζουν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου και ∆ηµήτρης Κωνσταντόπουλος, αλλά και πρώην βουλευτές όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Η πορεία μέχρι τις κάλπες

Η εικόνα σύγκρουσης που εμφάνισε το ΚΙΝΑΛ μερικές μόλις ώρες μετά τη κηδεία της Φώφης Γεννηματά, με τις ευθύνες να βαραίνουν συγκεκριμένους ανθρώπους, σίγουρα προκάλεσε αμηχανία στη βάση του κόμματος, αλλά και στους συνεργάτες της προέδρου, οι οποίοι κουβαλούν και το βάρος της ευθύνης για την ομαλή λειτουργία του μέχρι και την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Το θέμα από εδώ και πέρα, είναι να κινηθούν όλοι μέσα σε ένα πλαίσιο αξιοπρεπούς και πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία και δεν θα οδηγήσει σε μία τυφλή σύγκρουση τους υποψήφιους για την ηγεσία. Άλλωστε, αυτή ήταν και η επιθυμία της Φώφης Γεννηματά.

Να πορευτεί η παράταξη ενωμένη, με στόχο να επιστρέψει τα επόμενα χρόνια δριμύτερη και σε ρόλο πρωταγωνιστή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Πλέον, η ενότητα του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...