«Οι καυτοί» φάκελοι στην ενέργεια

Μοιραστειτε το

Από την έντυπη έκδοση

Ενώπιον σημαντικών προκλήσεων αναμένεται να βρεθεί ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Μετά το «αγροτικό» που έκανε ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τη σύντομη θητεία του στο τελευταίο κυβερνητικό σχήμα του Αντώνη Σαμαρά ως υπουργός Ανάπτυξης στο τέλος του 2015, ο Θεσσαλός πολιτικός, που πριν από τις εκλογές του 2019 είχε διατελέσει τομεάρχης Ενέργειας, παίρνει τη σκυτάλη σε κεντρικό χαρτοφυλάκιο από τον Κωστή Χατζηδάκη σε μια κομβική χρονιά.

Βέβαια ο νέος υπουργός Εργασίας έφερε σε πέρας ένα σημαντικό και βαρύ έργο που του είχε ανατεθεί και αφορούσε τον «πολιτικό πυρήνα» του προγράμματος της Ν.Δ. Έτσι ακολουθώντας τις προεκλογικές εξαγγελίες ο κ. Χατζηδάκης προχώρησε στην εκκίνηση του Target Model , το σχέδιο για τη ΔΕΗ, την πράσινη μετάβαση, το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ και τον ΕΛΑΠΕ, την απολιγνιτοποίηση, αλλά και θέματα όπως τη νέα νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμησης, της εκπόνησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Κτηματολόγιο και εκτός σχεδίου δόμηση

Από αυτά τα σημεία εκκίνησης ο κ. Σκρέκας είναι εμφανές ότι βρίσκει «καυτούς» φακέλους στο γραφείο του με έντονα πολιτικά πρόσημα. Στα χωροταξικά, πρώτα, θα πρέπει να βρει βηματισμό με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπου περνά το «πληροφοριακό κομμάτι» του Κτηματολογίου, έχοντας μάλιστα και αρμόδιο υφυπουργό τον κ. Γ. Στύλιο. Να σημειωθεί ότι πλέον οι «βαριές ψηφιακές δομές» του δημοσίου με big data περνούν στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πέρα από το Κτηματολόγιο και την προώθηση του χωροταξικού σχεδιασμού με την εκπόνηση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ο νέος υπουργός καλείται πολιτικά να διαχειριστεί τις αντιδράσεις από την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Επίσης «καυτό» ζήτημα είναι και το τι μέλλει γενέσθαι με τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 όπου υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες ειδικά με κτίσματα που έχουν σύνδεση με δάνεια και δεν έχουν τακτοποιηθεί, αλλά και την πορεία σύνταξης των δασικών χαρτών. Σε σχέση με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων ο νέος υπουργός θα πρέπει να δει πώς θα διαχειριστεί το θέμα με την αξιοποίηση των απορριμμάτων για παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων που συναντά αντιδράσεις, αλλά και το πώς θα προωθήσει την εφαρμογή της ψηφισμένης νομοθεσίας για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Σε ενεργειακό επίπεδο από την εξέλιξη της μορφής που θα πάρει η αγορά των ΑΠΕ μέχρι τη διαδικασία των τιμών χονδρικής στο ρεύμα, η ρότα που θα δώσει ο κ. Σκρέκας θα επηρεάσει καταλυτικά την πορεία της οικονομίας, του νέου παραγωγικού μοντέλου, της μετάβαση της βιομηχανίας σε μια πλατφόρμα ανταγωνιστικότητας, αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Ο νέος υπουργός καλείται να διαχειριστεί: * Το ποιο θα είναι το μοντέλο ανάπτυξης της αγοράς ΑΠΕ. * Το θέμα των διαπραγματεύσεων για την τιμή ρεύματος στη βιομηχανία. * Το μέτωπο των χονδρεμπορικών τιμών. * Την πορεία της απολιγνιτοποίησης. * Την πορεία των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...