Οι θρεπτικές ουσίες που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα | newsbreak

Μοιραστειτε το

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Η έκθεση σε ιούς και παθογόνα βακτήρια, το στρες, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός, η ύπαρξη κάποιας χρόνιας ασθένειας σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής έχουν άμεση σχέση με την κατάσταση υγείας μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Οι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για το χαμηλό ανοσοποιητικό είναι αρκετοί και μπορεί να ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σχετίζονται επίσης με τη διατροφή, που έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τα θρεπτικά συστατικά που έχουν καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι τα εξής:

Πρωτεΐνες

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, ειδικά σε βάθος χρόνου, ενώ το αντίθετο, δηλαδή η αυξημένη κατανάλωσή τους, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Μονοακόρεστα λιπαρά

Η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων δρα αρνητικά στη λειτουργία των μακροφάγων κυττάρων και επηρεάζει τις μεμβράνες των ανοσοκυττάρων, διαταράσσοντας έτσι τις ανοσολογικές λειτουργίες. Προτιμήστε να καταναλώνετε τρόφιμα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη.

Ω3 λιπαρά οξέα

Τα Ω3 λιπαρά οξέα (όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί κ.τλ.) έχουν ευεργετική δράση στον οργανισμό, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

Βιταμίνες A, C, Ε

Οι βιταμίνες έχουν πολλαπλή δράση, είναι απαραίτητες σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και ασκούν προστατευτική δράση. Οσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω τις αντιοξειδωτικής τους δράσης συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία. Συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Α και ιδιαίτερα β-καροτένια, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε.

Μέταλλα

Τα μέταλλα, όπως ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός και σίδηρος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντάς το από παθογόνα βακτήρια. Η έλλειψη κάποιων μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αλάτι

Συστήνεται μέτρια προς χαμηλή κατανάλωσή αλατιού, καθώς η υπερκατανάλωσή του αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής και επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σάκχαρα

Η κατανάλωση φυτικών ινών έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Προτιμάτε ολικής άλεσης και ανεπεξέργαστα προϊόντα, και αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση απλών σακχάρων φαίνεται ότι αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής. Επομένως να αποφεύγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λευκό αλεύρι.

Πηγή
Author: Ch-newsroom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα