Οι… θεσμοί ξανάρχονται

Μοιραστειτε το

Με διαδικασίες-εξπρές οι αξιωματούχοι από τη Δευτέρα και σε 48 ώρες ολοκληρώνουν με τηλεδιάσκεψη την 8η αξιολόγηση, από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση 748 εκατ. από τα κέρδη των ομολόγων. ● Κλειδί ο νέος Πτωχευτικός, αγωνία για την έγκριση του προσχεδίου προϋπολογισμού, «φούρια» για το σχέδιο επενδύσεων και μεταρ­ρυθμίσεων για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος εξασφαλίζει το εισιτήριο για τη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s, SMP’s) ύψους 748 εκατ. ευρώ που τα θέλει διακαώς η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει την πανδημική κρίση και να επουλώσει τις πληγές στην οικονομία, η οποία εδώ και επτά μήνες συνθλίβεται στις μυλόπετρες του κορονοϊού.

Το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας –επειδή ακριβώς η Ελλάδα θα το εφαρμόσει έξι μήνες νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συμβαδίζει με τις επιταγές της Οδηγίας 1023/2019 για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα– είναι αυτό που ξεκλειδώνει τα δύσκολα σημεία της 8ης μετα-μνημονιακής αξιολόγησης και ανοίγει τον δρόμο για ένα κείμενο θετικών συμπερασμάτων από την Κομισιόν (18 Νοεμβρίου η έκθεση).

Το στίγμα δίνεται από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία μέσα στην εβδομάδα χτένισαν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος, βαθμολόγησαν την πρόοδό του και παρέδωσαν τις αναφορές για τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, τα «κόκκινα» δάνεια, τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας, στους επικεφαλής.

Ετσι, η ομάδα των τεσσάρων αξιωματούχων (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΕSΜ, ΔΝΤ) θα πιάσει τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου το νήμα της αξιολόγησης από εκεί που το άφησε η τεχνική αντιπροσωπεία για να τη συνεχίσει σε πιο βαθιά νερά και με σκοπό αυτή να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή μέσα σε 48 ώρες (Τρίτη 20 Οκτωβρίου).

Στις εξπρές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και μέσω τηλεδιάσκεψης οι θεσμοί θα εστιάσουν στο δημοσιονομικό μέτωπο, στους κραδασμούς που υφίσταται ο προϋπολογισμός, στα πλήγματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στον παραγωγικό ιστό και στις αβεβαιότητες για τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Η αισιοδοξία των θεσμών για ύφεση μικρότερη από 9% για το σύνολο του 2020 έχει βγει εντελώς από τον χάρτη, ενώ υψηλού ρίσκου θεωρούν την ελληνική πρόβλεψη για έλλειμμα 6,23% του ΑΕΠ φέτος και μόλις 1% του ΑΕΠ το 2021.

Για τους δανειστές το σενάριο βάσης για το πρωτογενές έλλειμμα δεν έχει καμία τύχη, ενώ με βάση τις δικές τους προβολές πιο κοντά σε πρωτογενές αποτέλεσμα 2% θα βρεθεί ο προϋπολογισμός του χρόνου. Ολα πάντως θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της ανάπτυξης που είναι το κλειδί για να μην υπερισχύσει το δυσμενές σενάριο για έλλειμμα 3%.

Μετά από όλα αυτά, ενδιαφέρον αποκτά η γνώμη της Κομισιόν για το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2021 που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο και η οποία θα επηρεάσει ανάλογα το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές σε βασικές παραμέτρους.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Πέραν της αξιολόγησης και του δημοσιονομικού μαραθώνιου, το άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τα προαπαιτούμενα και οι μεταρρυθμίσεις με τα οποία θα συνδεθεί η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της 8ης αξιολόγησης αφού η κυβέρνηση θέλει να το ετοιμάσει και να το στείλει το συντομότερο δυνατό στις Βρυξέλλες για να λάβει εγκαίρως μέρος της προκαταβολής που της αναλογεί, περίπου 5,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021.

Αλλα θέματα της 8ης αξιολόγησης θα είναι η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις και ο μηδενισμός του στοκ των εκκρεμών συντάξεων εντός του 2021. Μάλιστα για τα ζητήματα της έκδοσης των νέων συντάξεων και τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το οικονομικό επιτελείο θα δεσμευτεί για την εκπλήρωσή τους παρουσιάζοντας νέα χρονοδιαγράμματα στους θεσμούς. Το θέμα όμως είναι αν θα τηρηθούν…

Πηγή
Author: Μάριος Χριστοδούλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...