Οι ΗΠΑ σε σοκ – Ο Τραμπ υπόσχεται «ομαλή μετάβαση»

Μοιραστειτε το

Η προχθεσινή εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ έχει σοκάρει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την άμεση καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου, πριν την 20η Ιανουαρίου, όταν θα αναλάβει και επίσημα καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν. Ο ίδιος Ο Τραμπ, έκανε την πρώτη του ανάρτηση στο Twitter μετά τα επεισόδια, χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα του νικητή των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ δεσμεύθηκε για μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, μετά την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου από το Κογκρέσο.

«Στρέφω την προσοχή μου τώρα στο να εξασφαλίσω την ομαλή, εύτακτη και απροβλημάτιστη μεταβίβαση της εξουσίας», προσθέτοντας πως είναι «η στιγμή που αποτελείται επούλωση και συμφιλίωση».

Χάρη στον εαυτό του;

Σϋμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφερθεί κατά τη διάρκεια συζητήσεων με συνεργάτες του τις τελευταίες εβδομάδες στο ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του.Την ίδια πληροφορία δημοσίευσε νωρίτερα χθες η εφημερίδα The New York Times.

Εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για πολύ ασυνήθιστη χρήση αυτού του προνομίου. Ο Τραμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απένειμε χάρη ή έδειξε επιείκεια σε διάφορους πολιτικούς συμμάχους και φίλους του, ανέφερε το 2018 σε ανάρτησή του στο Twitter πως έχει «το απόλυτο δικαίωμα» να «απονείμει χάρη στον εαυτό του».

Πιο πρόσφατα, «σε αρκετές συζητήσεις μετά την ημέρα των εκλογών, ο κ. Τραμπ είπε σε συνεργάτες του πως σκέφτεται να δώσει στον εαυτό του χάρη και, σε άλλες περιπτώσεις, τους ρώτησε αν θα έπρεπε και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις νομικά και πολιτικά», ανέφεραν οι πηγές των Τάιμς.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ έθιξε ξανά το ζήτημα μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την Τετάρτη, που ώθησε τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να εισηγηθούν την παραπομπή του σε νέα δίκη και την παύση του από το αξίωμα «άμεσα».

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος Πενς, αν και έχει κρατήσει εμφανώς τις αποστάσεις του από τον Τραμπ το τελευταίο διάστημα, εναντιώνεται στην ενεργοποίηση της 25ης Τροπολογίας του Συντάγματος, κατά την οποία μπορεί να καθαιρεθεί ο πρόεδρος.

Παραίτηση της υπουργού Παιδείας

Η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Μπέτσι ΝτεΒός έγινε χθες Πέμπτη το δεύτερος μέλος της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η ΝτεΒός υπέβαλε την παραίτησή της μετά την εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal.

Πέμπτος νεκρός από την εισβολή στο Καπιτώλιο

Αστυνομικός ο οποίος υπηρετούσε στο Καπιτώλιο έχασε τη ζωή του μετά την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στην έδρα του Κογκρέσου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN χθες Πέμπτη.

naftemporiki.gr

 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...