Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην περίθαλψη ασθενών με χρόνια νοσήματα

Μοιραστειτε το

Στις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού στην περίθαλψη και υποστήριξη των χρονίως πασχόντων ασθενών αναφέρθηκαν αρκετοί ομιλητές, κατά τη διάρκεια εργασιών του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει το DailyPharmaNews, με θέμα τη πανδημία του Covid-19, τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αλλά και τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από το θέμα.

Η πανδημία έχει αλλάξει πολλά πράγματα στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος υγείας -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους χρονίως πάσχοντες– και παρουσιάζει κενά που θα πρέπει να καλυφθούν, όπως ανέφερε ο γ.γ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου.

«Πολλοί ασθενείς μεταχρονολόγησαν τις ιατρικές τους ανάγκες επειδή υπολειτουργούσαν τα ιατρεία. Άτομα με βαριές παθήσεις δυσκολεύτηκαν να έχουν πρόσβαση ακόμη και σε απλές εξετάσεις», σημείωσε ο κ. Ελευθερίου και πρόσθεσε ότι χειρουργεία έχουν αναβληθεί και γίνονται μόνο τα επείγοντα, τονίζοντας πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας».

Για την επίδραση της πανδημίας στις χρόνιες λοιμώξεις μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. Η πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία για έλεγχο των χρόνιων λοιμώξεων ήταν μειωμένη λόγω του φόβου μετάδοσης του Covid-19, παρατήρησε ο κ. Μαγιορκίνης συμπληρώνοντας ότι η πανδημία έχει επιπτώσεις και στη θεραπεία αυτών των νοσημάτων, καθώς έχει επηρεαστεί η πρόσβαση των ασθενών στα ιατρεία.

Μάλιστα, όπως είπε, σε ορισμένες χώρες επηρεάστηκε η πρόσβαση και στα κατάλληλα φάρμακα.

Η παθολόγος-διαβητολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτα Μήτρου, επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες υγείας για τα μη μεταδοτικά νοσήματα έχουν επηρεαστεί πολύ σημαντικά από την πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικό, υποστήριξε, πως στο πλαίσιο σχετικής μελέτης φάνηκε ότι όσον αφορά στον καρκίνο το 39% των χωρών μείωσαν τις θεραπείες τους. Αντίστοιχες είναι και οι επιπτώσεις της επιδημίας σε ό,τι αφορά τον διαβήτη. Επίσης, οι περισσότερες χώρες έδειξαν αδυναμία να αντιμετωπίσουν το σύνολο των καρδιαγγειακών περιστατικών, σύμφωνα με την ίδια.

Η κ. Μήτρου και αναφέρθηκε στη μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών που παρατηρήθηκε την περίοδο του lock down, λέγοντας ότι πιθανή εξήγηση είναι πως ο κόσμος μπορεί να μη λάμβανε ιατρική φροντίδα από τον φόβο του covid-19 και έμεναν αδιάγνωστα αυτά τα περιστατικά.

Στη χώρα μας καταγράφεται μείωση κατά 70% στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, λόγω φόβου μετάδοσης της νόσου covid-19, πρόσθεσε.

Το 65% των ασθενών αντιμετώπισε εμπόδιο στην πρόσβασή του στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης από το ινστιτούτο οικονομικών της υγείας, όπως υποστήριξε η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Κατερίνα Κουτσογιάννη.

Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα -από την άλλη πλευρά- σε ό,τι αφορά την άυλη συνταγογράφηση, αφού μόνο ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 6% ανέφερε ότι δυσκολεύτηκε με αυτήν.

Η κ. Κουτσογιάννη, μίλησε και για τις πρωτοβουλίες που πήρε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος με αφορμή την πανδημία.

Μία από αυτές ήταν η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για τη στήριξη των ασθενών, από την οποία εξυπηρετήθηκαν περίπου 2.500 ασθενείς που απευθύνθηκαν στη γραμμή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πηγή
Author: editor13

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...