Οι εμβολιασμοί ίσως ολοκληρωθούν το 2022 λέει κορυφαίος ιολόγος στη Γερμανία

Μοιραστειτε το

AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Μια απαισιόδοξη εκτίμηση για το πόσο καιρό μπορεί να χρειαστεί προκειμένου να εμβολιαστεί ο πληθυσμός στη Γερμανία εξέφρασε σήμερα ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στη χώρα.

Ο ιολόγος Τόμας Μέρτενς, που είναι ο επικεφαλής της επιτροπής εμβολιασμών, δήλωσε πως ο εμβολιασμός ίσως διαρκέσει μέχρι το 2022, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βρεθεί σύντομα κάποιο εμβόλιο.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως η μάχη για τα πρώτα εμβόλια ίσως καταλήξει σε νομικές διαμάχες.

Παρά τον αγώνα δρόμου παγκοσμίως στις φαρμακευτικές για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά του νέου κορανοϊού, ο εμβολιασμός για τα περίπου 83 εκατομμύρια άτομα που ζουν στη Γερμανία θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν το 2022, δήλωσε ο κ. Μέρτενς.

«Παρόλο που σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια, ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού μέχρι τα τέλη του 2021, κατά τη γνώμη μου, δεν θα ολοκληρωθεί», είπε στο Funke Media Group.

Ο επικεφαλής της 18μελούς μόνιμης επιτροπής εμβολιασμού στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποίησε επίσης ότι «θα χρειαστεί πολύς χρόνος» για μια αισθητή αλλαγή.

«Για παράδειγμα, εάν εμβολιάζετε 100.000 άτομα την ημέρα – και αυτό είναι μια πρόκληση – θα χρειαστούν 150 ημέρες για τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε εξηγώντας την τεράστια προσπάθεια που θα απαιτηθεί για την παροχή εμβολίου σε όλους όσους θέλουν στη Γερμανία.

Δραματικοί τόνοι από Μέρκελ

«Βρισκόμαστε σε δραματική κατάσταση. Και μας αφορά όλους, χωρίς εξαίρεση», τόνισε η Καγκελάριος ‘Άνγκελα Μέρκελ υπεραμυνόμενη των μέτρων που αποφασίστηκαν χθες για την ανάσχεση της πανδημίας, ενώ παραδέχθηκε ότι ο εκνευρισμός των πολιτών για τους περιορισμούς είναι απολύτως κατανοητός, αλλά «δεν υπήρχε ηπιότερη λύση». Έκανε δε λόγο για μια «ιατρική, κοινωνική, ψυχολογική, οικονομική και πολιτική δοκιμασία».

«Στην αρχή της χειμερινής περιόδου, η κατάσταση είναι δραματική. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να περιοριστεί σε διαχειρίσιμο επίπεδο, δήλωσε η Μέρκελ ενώπιον της ολομέλειας στην Bundestag, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε πολλές περιοχές «λειτουργεί ήδη στα όριά του».

«Μέσα σε δέκα μέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτή η δυναμική θα επιβαρύνει σοβαρά το υγειονομικό μας σύστημα και σε λίγες ημέρες δεν θα μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των κρουσμάτων», συνέχισε η Καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας απαραίτητο το «lockdown».

Περίπου 10 δισεκατομμύρια θα στοιχίσει η έκτακτη βοήθεια

Περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει η έκτακτη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις οι οποίες θα κλείσουν κατά την διάρκεια της εφαρμογής του «μερικού lockdown», ανακοίνωσαν απόψε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU).

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους θα αποζημιωθούν για το 75% του τζίρου τους κατά το ίδιο διάστημα του 2019, ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις για το 70%.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει άρει τον κανόνα του «φρένου χρέους» της από την αρχή της πανδημίας, θα δανειστεί για το τρέχον έτος περί τα 218 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πακέτο στήριξης της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού, το οποίο θα φθάσει τα 750 δισεκατομμύρια, αλλά υπολογίζει ότι δεν θα χρειαστεί να δανειστεί πάνω από τα ποσά που είχε ήδη ανακοινώσει.

Για το 2021 η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα λάβει πιστώσεις ύψους περίπου 96 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, ακόμη και αν δεν γίνεται ακόμη αντιληπτό από όλους», δήλωσε ο κ. Σολτς και περιέγραψε τον Νοέμβριο ως τον «μήνα της αλήθειας», κατά τον οποίο η χώρα θα διαπιστώσει εάν έχει τη δυνατότητα να θέσει και πάλι υπό έλεγχο τους αυξανόμενους αριθμούς των κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά την βιομηχανία και το εμπόριο, ο Πέτερ Αλτμάιερ διευκρίνισε ότι, σε αντίθεση προς το «lockdown» της άνοιξης, δεν αναμένεται να πληγούν από τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στις 2 Νοεμβρίου.

Στην α’ φάση της πανδημίας, η αυτοκινητοβιομηχανία υποχρεώθηκε να σταματήσει την παραγωγή της, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί τώρα, ωστόσο η κυβέρνηση προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέου σημαντικού πλήγματος στην αγορά εργασίας.

«Ελπίζω ότι πολλοί θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στον κλάδο της εστίασης, χάρη στην οικονομική βοήθεια του κράτους, καθώς το διάστημα αναστολής λειτουργίας θα είναι περιορισμένο. Κάποιοι όμως, λόγω της κατάστασης, θα χάσουν τη δουλειά τους», παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ (SPD).

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...