Οι εκλογές του νέου Πατριάρχη Σερβίας και η αγωνία για την ενότητα της ορθόδοξης Εκκλησίας

Μοιραστειτε το

Στις 18 Φεβρουαρίου στον Άγιο Σάββα στο Βελιγράδι θα γίνει τελικά η εκλογή του νέου πατριάρχη της Σερβίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια. Η ανάδειξη του νέου προκαθημένου  θα γίνει λίγες μέρες μετά τις  εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο όπου όλα δείχουν οτι θα κερδίσουν οι φανατικοί οι οποίοι θέλουν να διακόψουν κάθε επαφή με τη Σερβία και διάκεινται φιλικά προς την Αλβανία.  

Η εκλογή είναι σημαντική για την ενότητα της Εκκλησίας στα Βαλκάνια αφού από τη στάση του νέου πατριάρχη θα εξαρτηθούν οι σχέσεις της σερβικής Εκκλησίας με Μόσχα, Φανάρι, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Κόσσοβο.

Οπως ανακοινώθηκε “η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων στη σημερινή συνεδρίαση αποφάσισε ότι το Συμβούλιο των Επισκόπων, στο οποίο θα εκλεγεί ο Πατριάρχης της Σερβίας στις 18 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί στην κρύπτη της Εκκλησίας του Αγίου Σάββα”, είπε η πηγή.

Μεταξύ των υποψήφιων για τη θέση του επικεφαλής της SOC είναι ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος, ο Μητροπολίτης Νταμπρομποσάν Χρυσόστομος,ο Επίσκοπος Μπάσκας Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Μπουντιμλιάν και Νίκσιτς Ιωαννίκιος, ο Επίσκοπος Μπάνια Λουκα Εφραίμ και ο Επισκόπος Φρανκφούρτης και πάσης Γερμανίας Γρηγόριος.

Σύμφωνα με τη σερβική εκκλησιαστική παράδοση, οι Ιεράρχες θα επιλέξουν πρώτα από τις τάξεις τους τους τρεις πιο αξιόλογους υποψηφίους. Στη συνέχεια, τα ονόματά τους σε φακέλους θα τοποθετηθούν στο Ευαγγέλιο, από όπου ένας από τους φακέλους “τυφλά” θα τραβηχτεί από έναν σεβαστό μοναχό από κάποιο από τα μοναστήρια.

Μεγάλο ζήτημα βέβαια είναι αν θα αλλάξει η πάγια θέση στο Πατριαρχείο Σερβίας για την εδραίωση της “μακεδονικής εκκλησίας”. Και βεβαίως, πως θα εξελιχτεί η σχέση με το ρωσική Εκκλησία.Μέχρι τώρα η Μόσχα είχε έναν ισχυρό σύμμαχο στα Βαλκάνια και το αντίστροφο κόντρα στο Φανάρι.Για την εκλογή του νέου πατριάρχη ενδιαφέρον  έχουν δείξει τόσο η Αμμερική όσα και πολύ περισσότερο η Ρωσία.

Την ίδια στιγμή στο Κόσσοβο οι Σέρβοι ζουν σε θύλακες, υφίστανται διωγμούς και βλέπουν τα θρησκευτικά τους μνημεία να καταστρέφονται. Ήδη έχουν καταστραφεί περίπου 150 εκκλησίες και μοναστήρια τα οποία είχαν κτιστεί τον 13ο και τον 14ο αιώνα.

Ο μακαριστός Πατριάρχης κ.Ειρηναίος ο οποίος έχασε τη μάχη με τον covid-19 τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν αντίθετος σε κάθε συζήτηση για αυτοκεφαλία της περιοχής με τη στήριξη των Ρώσων  αλλά και τω περισσότερων ορθόδοξων Εκκλησίών.
 

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...