Οι βιντεοκλήσεις έφεραν πιο «κοντά» 6 στους 10 Έλληνες, κατά την περίοδο της πανδημίας | newsbreak

Μοιραστειτε το

Στις βιντεοκλήσεις προσφεύγουν οι Έλληνες πολίτες την περίοδο της πανδημίας, αναζητώντας μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας με τον οικογενειακό και τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Ειδικότερα, τους τρεις τελευταίους μήνες του 2020, τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις μέσω Διαδικτύου πραγματοποίησαν οι έξι στους δέκα Έλληνες (57%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς το 60% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών στην Ε.Ε. έκανε τηλεφωνήματα ή βιντεοκλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), εν μέσω lockdowns λόγω κορωνοϊού, οι βιντεοκλήσεις και τα τηλεφωνήματα ήταν μακράν μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες μέσω Ίντερνετ. Μάλιστα, οι τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις μέσω Ίντερνετ σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2019 (52%), καθώς και από την αρχή της συλλογής δεδομένων από τη Eurostat (17% το 2008).

Πρωταθλητές οι Κύπριοι

«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης για το εξεταζόμενο διάστημα (σ.σ. το τελευταίο τρίμηνο του 2020) αναδείχθηκε η Κύπρος, όπου το 85% των πολιτών πραγματοποίησε τηλεφωνήματα και βιντεοκλήσεις μέσω Διαδικτύου! Στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης βρέθηκε η Ολλανδία με 83%, ενώ την τρίτη θέση μοιράστηκαν Ισπανία και Φινλανδία με το 78% του πληθυσμού σε κάθε χώρα να κάνει βιντεοκλήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 76% και η Σουηδία με 73%.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι Σλοβένοι και οι Τσέχοι, όπου μόλις το 52% των πολιτών αξιοποίησε αυτήν τη μορφή επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου. Εξίσου χαμηλά ήταν τα ποσοστά χρήσης των βιντεοκλήσεων στην Πολωνία και την Πορτογαλία, με 55% των πολιτών στις δύο χώρες να χρησιμοποιούν αυτήν τη δυνατότητα του Ίντερνετ.

Σύμφωνα με το sepe.gr, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι συνολικά το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, αυξήθηκε το 2020, μεσούσης της πανδημίας του Covid-19. Συνολικά, το 87% των Ευρωπαίων, ηλικίας 16-74 ετών, έκανε χρήση του Ίντερνετ τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020.

Κορύφωση μιας σταθερά ανοδικής πορείας

Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 70% στη Βουλγαρία έως 99% στη Δανία και 91% στην Κύπρο. Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη της χρήσης του Διαδικτύου το 2020 αποτελεί την κορύφωση μιας σταθερά ανοδικής πορείας την τελευταία δεκαετία: το 2010 το ποσοστό των χρηστών ανερχόταν σε 67% και το 2015 στο 78%.

Οι πολίτες στην Ευρώπη χρησιμοποίησαν το 2020 το Διαδίκτυο κυρίως για την αποστολή και λήψη e-mail (74%) και για την εύρεση πληροφοριών σχετικά με αγαθά και υπηρεσίες (69%). Πολύ δημοφιλής δραστηριότητα ήταν και η ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει το 68%.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι πολίτες συνδέθηκαν το 2020 στο Ίντερνετ, προκειμένου να ενημερωθούν online από ιστοσελίδες (65%) και για τηλεφωνία ή βιντεοκλήσεις (60%). Μεγάλο ποσοστά των Ευρωπαίων έκαναν χρήση του Ίντερνετ για την πραγματοποίηση online τραπεζικών συναλλαγών (57%), για την ακρόαση ή το downloading μουσικής (56%), για συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα (56%) και για αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία (55%).

Σε χαμηλότερο βαθμό, οι Ευρωπαίοι μπήκαν στο Ίντερνετ για να ανεβάσουν περιεχόμενο που τράβηξαν οι ίδιοι (35%), για να παρακολουθήσουν online μαθήματα (26%) και για να πουλήσουν προϊόντα ή υπηρεσίες (19%).

Πηγή
Author: Χάρης Π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα