Οι αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό από την έλλειψη βιταμίνης Β | newsbreak

Μοιραστειτε το

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών, υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

  • Aπό τη Σοφία Τικταμπανίδη

Η έλλειψη σε κάποιες από τις βιταμίνες ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό, κάποιες από τις οποίες θα δούμε παρακάτω.

Β1-Θειαμίνη: Η έλλειψή της προκαλεί την ασθένεια beriberi, η οποία χαρακτηρίζεται από νευρολογικές, εγκεφαλικές και καρδιακές ανωμαλίες. Επίσης μπορεί να προκληθεί ανορεξία, μυϊκή αδυναμία και γαστρεντερικές διαταραχές.

Β2-Ριβοφλαβίνη: Η μειωμένη πρόσληψη προκαλεί χειλίτιδα, στοματίτιδα, γλωσσίτιδα, περιφερική νευροπάθεια, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και καθυστέρηση επούλωσης πληγών.

Β3-Νιασίνη: Η έλλειψή της προκαλεί την ασθένεια πελλάγρα, η οποία χαρακτηρίζεται από δερματίτιδα, διάρροια και άνοια. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία, αδυναμία, αστάθεια και απώλεια όρεξης.

Β5-Παντοθενικό οξύ: Τα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β5 παρουσιάζονται σε περιπτώσεις πoυ υπάρχουν στον οργανισμό ανταγωνιστικές ουσίες παντοθενικού οξέος. Τέτοια συμπτώματα είναι συνήθως αδυναμία, εύκολη κόπωση, σπασμοί, αϋπνία, ευερεθιστότητα και κράμπες.

Β6-Πυριδοξίνη: Η έλλειψή της προκαλεί μια μορφή αναιμίας που ονομάζεται μικροκυτταρική (ανεπαρκής σύνθεση αιμοσφαιρίνης). Επίσης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές βλεννογόνων, απολέπιση δέρματος, γλωσσίτιδα, στοματίτιδα και σπασμούς σε παιδιά.

Β7-Βιοτίνη: Η έλλειψη βιταμίνης Β7 παρουσιάζεται όταν χορηγούνται αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή υπάρχει υπεκατανάλωση ωμών αβγών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ναυτία, ατροφία λαχνών της γλώσσας, απώλεια όρεξης και κατάθλιψη.

Β9-Φυλλικό ή φολικό οξύ: Είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων λόγω της συμμετοχής της στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων, γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντική βιταμίνη κατά τη διάρκεια της κύησης. Συνήθως η έλλειψή της σχετίζεται με διαταραχές στην απορρόφησή της ή σε περιπτώσεις αλκοολισμού. Επίσης η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει μεγαλοβλαστική αναιμία, θρομβοπενία, γλωσσίτιδα και διάρροια.

Β12-Κυανοκομπαλαμίνη: Η έλλειψή της οδηγεί σε μεγαλοβλαστική ή κακοήθη αναιμία που χαρακτηρίζεται από μεγάλη μείωση ερυθροκυττάρων, καθώς σταματάει την ωρίμανση στον μυελό των οστών.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό και τις βρίσκονται σε πληθώρα τροφίμων. Προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες έλλειψης αυτών των βιταμινών συστήνεται η κατανάλωση φρούτων, πράσινων φυλλωδών λαχανικών και τροφίμων, όπως τα τυριά, το κρέας, το ψάρι, το γάλα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Πηγή
Author: Ch-newsroom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα