Οι αλογομούρηδες επιστρέφουν

Μοιραστειτε το

Στη μόδα φαίνεται ότι ξαναγυρνά η «αμαρτωλή» GameStop που μόλις πριν μερικές εβδομάδες έκαψε σορτάκηδες και μικροεπενδυτές.

Η γνωστή ανά την υφήλιο μετοχή της αμερικανικής αλυσίδας πώλησης βιντεοπαιχνιδιών είχε σταθεροποιηθεί μετά την «επανάσταση της μαρίδας» την εκρηκτική άνοδο 1600% ως τα 483 δολάρια και την εν συνεχεία αντίστοιχη πτώση της κοντά στα 50 δολάρια. Ωστόσο στο τελευταίο διήμερο το «ηφαίστειο ξαναξύπνησε».

Την Τετάρτη συγκεκριμένα κατέγραψε άνοδο 104% στα 91 δολάρια ενώ χθες εκτοξεύθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 170 δολάρια πριν υποχωρήσει μια ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης πέρί τα 135 δολάρια, περίπου 50% υψηλότερα.

Οι αναλυτές έψαχναν να βρουν τι προκάλεσε το νέο ράλι. Η πλειοψηφία τους απέκλειε το ενδεχόμενο μιας νέας «συμπίεσης» των σορτάκηδων από τους μικροεπενδυτές ανάλογη με αυτήν που σημειώθηκε στο ράλι του Ιανουαρίου. Τότε κάποια hedge funds που είχαν ποντάρει στην πτώση της μετοχής της GameStop αναγκάστηκαν να αγοράζουν για να καλύψουν τις θέσεις τους ωθώντας την τιμή της ακόμη υψηλότερα και επιταχύνοντας το ράλι.

Οι σορτάκηδες έχασαν προχθές λεφτά από τη νέα άνοδο της GameStop, περίπου 818 εκατ. δολάρια. Οι απώλειες αυτές όμως δεν έχουν σχέση με τα 20 δις δολάρια που εκτιμάται ότι χάθηκαν στο προηγούμενο ράλι.

Κάποιοι αναλυτές έσπευσαν να αποδώσουν την άνοδο στην επιστροφή των μικροεπενδυτών που τον προηγούμενο μήνα αγόραζαν συντονισμένα μέσα από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών Robinhood προκειμένου να τιμωρήσουν τα κερδοσκοπικά hedge funds που είχαν ποντάρει στην πτώση. Και αυτό όμως δεν θεωρείται σίγουρο.

Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονταν ότι οι αγορές τροφοδοτήθηκαν από την αλλαγή οικονομικού διευθυντή και την επικείμενη εστιάση της GameStop στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Κάποιοι διέρρεαν από την πλευρά τους εξαγορά της Espors που ασχολείται με τον ηλεκτρονικό τζόγο. Ομως αυτό διαψεύσθηκε από την ίδια την Espors. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει πονταρίσματα στη μετοχή βασισμένα σε παραπληροφόρηση και παραπλάνηση των επενδυτών και βέβαια την επιστροφή των …αλογομούρηδων. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στο παιχνίδι παίρνουν -και αυτή τη φορά- εκτός μαρίδας και μεγάλοι παίκτες.

Η GameStop ήταν η 4η πιο ανταλλάξιμη μετοχή των πελατών της Fidelity προχθές με την αναλογία των εντολών αγοράς πώλησης 2:1. Και η Fidelity δεν είναι μαρίδα.

Πηγή
Author: Μπάμπης Μιχάλης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...