Οι έφηβοι μπορούν να γίνουν υπερμεταδότες του κοροναϊού στην οικογένειά τους | in.gr

Μοιραστειτε το

Οι έφηβοι μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς υπερμετάδοσης της νόσου Covid-19, σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν την περίπτωση μίας 13χρονης με κοροναϊό. Το κορίτσι μετέδωσε τον ιό στον παππού και τη γιαγιά της, καθώς και σε άλλους εννέα συγγενείς, οι οποίοι προσωρινά έμεναν, για οκτώ έως 25 ημέρες, στο ίδιο σπίτι λόγω οικογενειακής συγκέντρωσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νόα Σβαρτς του CDC της Ατλάντα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εβδομαδιαίο επιστημονικό δελτίο «Morbidity and Mortality Weekly Report» του CDC, ανέφεραν ότι συνολικά 12 άνθρωποι, μαζί με το κορίτσι, που -χωρίς να φοράνε μάσκες και να τηρούν αποστάσεις- ζούσαν προσωρινά στο ίδιο σπίτι (με πέντε κρεβατοκάμαρες), εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19 και διαγνώστηκαν θετικοί στα σχετικά τεστ.

Όμως, έξι άλλοι συγγενείς, που έφθασαν αργότερα, οι οποίοι έμειναν για μόνο δέκα ώρες σε εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και φρόντισαν να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους, δεν εμφάνισαν συμπτώματα και διαγνώστηκαν αρνητικοί στα τεστ για κοροναϊό.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι «υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να μεταδώσουν αποτελεσματικά τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19». Τόνισαν ότι, όπως δείχνει η περίπτωση της 13χρονης, «τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή για συρροή κρουσμάτων Covid-19 μέσα σε οικογένειες, ακόμη και όταν τα συμπτώματά τους είναι ήπια».

Επίσης, υπογράμμισαν «την ωφέλεια της τήρησης των αποστάσεων ως στρατηγική για τη μείωση της εξάπλωσης της Covid-19», καθώς δεν αρρώστησε κανένας από τους έξι συγγενείς που παρέμειναν εκτός σπιτιού και τήρησαν αποστάσεις, παρ’ όλο που δεν φορούσαν μάσκες.

Το συμπέρασμα, κατά τους ερευνητές, είναι ότι «ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να εξαπλωθεί αποτελεσματικά στη διάρκεια των συναθροίσεων, ιδίως όταν υπάρχει παρατεταμένη στενή επαφή. Η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών μειώνουν τη μετάδοση. Οι συναθροίσεις, χωρίς την τήρηση αποστάσεων και τη χρήση μάσκας, πρέπει να αποφεύγονται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή
Author: vvrionis

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...