Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πράσινο Πιστοποιητικό και Ταμείο Ανάκαμψης στη συζήτηση Μητσοτάκη-Σάντσεθ

Μοιραστειτε το

Συζήτηση στα πλαίσια του Delphi Economic Forum στο Ζάππειο Μέγαρο  πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ  με τον δημοσιογράφο του Politico Florian Eder να συντονίζει τη συζήτηση

Η συζήτηση αρχικά κινήθηκε γύρω από το «πράσινο πιστοποιητικό» με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει για ακόμα μια φορά την σημαντικότητά του, σημειώνοντας ότι το τεχνικό κομμάτι, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και ίσως είναι λειτουργικό πριν το τέλος Ιουνίου, ώστε οι μετακινήσεις να γίνονται πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. «Θα διευκολύνει τις ζωές μας, γιατί δεν θα χρειάζεται να προχωράμε σε διμερείς συμφωνίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοσιογράφος: «Για το πράσινο πιστοποιητικό. Ήσασταν ένας από τους πρώτους που εισήγαγαν την ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να έρθουν στην χώρα. Γιατί είναι σημαντικό να το έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οποίο σύντομα αναμένουμε;».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ευχαριστώ Florian. Καλώς ήρθατε Pedro και Janez (Janša). Είναι χαρά μας να σας φιλοξενούμε στην Ελλάδα για τη συμμετοχή σε μία εκδήλωση που έχει αναδειχθεί σε θεσμό δημόσιας συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Είναι πολύ σημαντικό το πράσινο πιστοποιητικό γιατί θέλουμε να επανέλθει η ελευθερία κίνησης των πολιτών όσο πιο γρήγορα γίνεται εντός της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να συμβεί όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε πως οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς να υφίστανται μη αναγκαίους περιορισμούς.

Όταν έθεσα για πρώτη φορά το θέμα αυτό -και το στήριξαν αμέσως τόσο ο Pedro όσο και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τότε- ήταν εμφανές πως θα έφτανε σύντομα η στιγμή που θα είχαμε ένα σημαντικό ποσοστό ευρωπαίων πολιτών που θα ήταν εμβολιασμένοι και θα χρειαζόμασταν μια κοινώς αποδεκτή βεβαίωση εμβολιασμού ή μια βεβαίωση πως κάποιος έχει νοσήσει ή μια κοινώς αποδεκτή βεβαίωση ότι υπεβλήθη σε τεστ πριν από το ταξίδι και είναι αρνητικός.

Το συζητήσαμε πολλές φορές, το εξετάσαμε και στο Πόρτο. Το τεχνικό έργο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Αναμένω πως το πιστοποιητικό θα είναι λειτουργικό πριν το τέλος του Ιουνίου. Και θα διευκολύνει τις ζωές μας, γιατί δεν θα χρειάζεται να προχωράμε σε διμερείς συμφωνίες, αλλά θα δεχόμαστε όλοι το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, ενώ τώρα πρέπει να δούμε την περίπτωση της κάθε χώρας σε διμερές επίπεδο.

Πιστεύω λοιπόν ότι θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Ισπανία, καθώς εξαρτόμαστε σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό και αναμένω ότι ο κόσμος όντως θα θέλει να ταξιδέψει το καλοκαίρι Ήδη είναι έκδηλη μια αίσθηση ευφορίας στην κοινωνία μας, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει το άνοιγμα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι η μάχη με την πανδημία του κορνοϊού συνεχίζεται και πρέπει όλοι να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να τονίζουμε ότι η πανδημία είναι ακόμα μαζί μας. Και ενώ ανοίγουμε σταδιακά θα πρέπει να παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σεβόμαστε τους βασικούς κανόνες που έχουν ορίσει οι ειδικοί. Αλλά ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, στην Ισπανία, με τους λιγότερο δυνατούς περιορισμούς, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην χώρα από όπου προήλθαν χωρίς επιπρόσθετη ταλαιπωρία. Επομένως, αυτό που ισχύει για ένα βορειοευρωπαίο που επισκέπτεται την Ελλάδα ή την Ισπανία, θα πρέπει να ισχύει και για το ταξίδι επιστροφής στη χώρα του».

O πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη στη συνέχεια τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση που κατέθεσε το 2020 στο δημόσιο διάλογο για τις πατέντες των εμβολίων.

«Επιτρέψτε να συγχαρώ τον Κυριάκο γιατί ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που δήλωσε, σε άρθρο, ότι τα εμβόλια πρέπει να αποτελούν ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Τώρα λοιπόν έχουμε όλη αυτή τη συζήτηση για τις πατέντες και το τι θα κάνουμε μετά από όσα ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση πριν από μερικές ημέρες. Υπερασπίζομαι κι εγώ αυτήν την προσέγγιση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σάντσεθ για τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς από τον συντονιστή της συζήτησης για το θέμα των πατεντών των εμβολίων και το αν συμφωνεί με τον κ. Πέδρο Σάντσεθ μετά και από τη συζήτηση που έγινε στο Πόρτο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε:

«Είμαστε λίγο-πολύ ευθυγραμμισμένοι με την ανάγκη να είμαστε πιο ελαστικοί όσον αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας όταν πρόκειται για πατέντες. Έγραψα ένα άρθρο πριν από ένα χρόνο, στο οποίο υποστήριξα την άποψη ότι τα εμβόλια πρέπει να είναι παγκόσμια δημόσια αγαθά. Νομίζω ότι αυτό που υποστηρίζουμε και οι δύο είναι ότι από μόνη της η χαλάρωση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα αύριο το πρωί, αλλά νομίζω ότι συμφωνούμε ότι σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για την επιτάχυνση της παγκόσμιας παραγωγής.

Ακούω τα επιχειρήματα που αμφισβητούν αυτήν την άποψη, δεν είμαι πεπεισμένος ότι έχουν δίκιο, αλλά μιλάμε για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Βραχυπρόθεσμα, αυτό που πιστεύω ότι όλοι συμφωνήσαμε στο Πόρτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν πρέπει να έχουμε περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές. Κακώς δεν πιστώνεται στην Ευρώπη το γεγονός ότι συνέχισε να εξάγει εμβόλια σε μια εποχή που ακόμη, τότε, η πλειονότητα του πληθυσμού της Ευρώπης δεν είχε εμβολιαστεί. Συνεισφέρουμε (ως Ευρώπη) σημαντικά στο πρόγραμμα COVAX και δεν επιβάλαμε ποτέ περιορισμούς στις εξαγωγές, όπως έκαναν για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμβεί είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές. Επίσης, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουμε αγοράσει πλέον περισσότερα εμβόλια από όσα πραγματικά χρειαζόμαστε -αυτό είναι γεγονός- και θα λάβουμε τελικά περισσότερα εμβόλια από όσα χρειαζόμαστε. Το κάναμε σκόπιμα, γιατί θέλαμε να είμαστε ασφαλείς και να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να τα διοχετεύσουμε το συντομότερο δυνατόν σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Όμως, από μόνη της η απόφαση από την πλευρά της Ευρώπης να αγοράσει εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να τα διανείμει αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς διάκριση μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών, μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών, είναι κατά την άποψή μου μια σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Αναφορικά για το «Ταμείο Ανάκαμψης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ηγ ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει ανάπτυξη της τάξεως του 7% του ΑΕΠ. «Όταν συζητούσαμε τον Μάρτιο του 2020 την οικονομική αντίδραση στην κρίση, οκτώ από εμάς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, έστειλαν μια επιστολή στον Charles Michel και ουσιαστικά ζήτησαν την εκκίνηση της συζήτησης για την δυνατότητα της Ευρώπης να δανειστεί ως μια υπερεθνική οντότητα και να στηρίξει την ανάκαμψη των κρατών-μελών, χωρίς τα κράτη-μέλη να πρέπει να επωμιστούν και άλλο χρέος.

Εκείνη την στιγμή, όπως θυμάστε, βρεθήκαμε σε αδιέξοδο. Ωστόσο, πήρε μόλις τρεις μήνες εντατικού lobbying και ήρθε η συνειδητοποίηση από όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή προτύπου. Και αυτό ακριβώς συνέβη τον Ιούλιο. Η δυνατότητα έκδοσης χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη κρατών-μελών μέσω επιχορηγήσεων και δανείων χωρίς να χρειαστεί τα ίδια τα κράτη-μέλη να δανειστούν κατά μόνας, σε συνδυασμό με μια χαλαρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ, δημιούργησαν τις συνθήκες, τον συνδυασμό δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών, όχι μόνο για μια γρήγορη ανάκαμψη αλλά για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη.

Και η πραγματική πρόκληση θα είναι όχι μόνο τα ποσοστά ΑΕΠ αυτά καθαυτά. Πιστεύω όλοι θα έχουμε υψηλή ανάπτυξη, κυρίως την πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, θα συμβεί. Αλλά τι είδους ανάπτυξη θα είναι αυτή; Μια ανάπτυξη που θα κινείται από την κατανάλωση; Βεβαίως η κατανάλωση είναι ένα σημαντικό στοιχείο του ΑΕΠ αλλά δεν είναι αρκετό», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Θα πρέπει να εστιάσουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας γιατί η εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες (reskilling) και η αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) είναι σημαντικές παράμετροι αλλά θα πρέπει να υπάρχουν οι θέσεις εργασίας για να είναι κανείς σε θέση να επανεκπαιδεύσει τους εργαζόμενους ώστε να αναλάβουν αυτά τα πόστα».

Στη συνέχεια σε ερώτηση που απηύθυνε ο Florian Eder «Έχετε ακούσει κάτι από την Επιτροπή, όπως είπατε, σε κάποιο Σχέδιο Ανάκαμψης που θα σας έδινε λόγο να υψώσετε «κόκκινη σημαία» και θα ήταν λόγος να παρέμβετε;» ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε:

«Ειλικρινά, όχι. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι χώρες που στην αρχή αντιμετωπίστηκαν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό ήταν οι χώρες που υπέβαλαν στην Επιτροπή εγκαίρως τα καλοδουλεμένα σχέδια που είχαν. Οι χώρες που θα επωφελούνταν περισσότερο έχουν επεξεργαστεί με λεπτομέρεια τα σχέδιά τους. Στο τέλος της μέρας, δεν αναμένεται καμία χώρα να κοιτάξει την υποπαράγραφο χ του ισπανικού ή ελληνικού σχεδίου».

Απαντώντας σε ερώτηση του Florian Eder για το πώς βλέπει την Ευρώπη μετά τη λήξη της καγκελαρίας της Angela Merkel, ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

«Συμφωνώ ότι οι τεκτονικές πλάκες της ευρωπαϊκής πολιτικής μετακινήθηκαν σε έναν βαθμό από την Angela Merkel όταν απομακρύνθηκε από τη θέση κάθετης αντίστασης σε αυτό που τελικά συνέβη τον περασμένο Ιούλιο.

Προς τιμήν της, πιστεύω ότι διαπίστωσε την ανάγκη η Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο, όπως συνέβη και στην περίπτωση των κοινών αγορών εμβολίων. Εάν η μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη ασχολούνταν μόνο με το δικό της συμφέρον θα ήταν αναμενόμενο να προμηθευτεί εμβόλια ευκολότερα σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες.

Δεν αναμένω κάποια αλλαγή προσέγγισης από την πλευρά της Γερμανίας. Φυσικά η θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μικρότερη συγκριτικά με του Pedro, αλλά αναμφίβολα η Angela Merkel είναι μία εξαιρετικά έμπειρη πολιτικός, με την ικανότητα να οικοδομεί συμβιβασμούς όταν είναι απαραίτητο. Ήταν, είναι, πάντοτε θα είναι, κατά βάθος Ευρωπαία.

Στο τέλος της ημέρας αυτή είναι η φύση των δημοκρατικών διαδικασιών. Οι θεσμοί πρέπει να υπερβαίνουν τα πρόσωπα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση ΣτΕ: Βλάβες από εμβόλιο τυγχάνουν αποζημίωσης από το Δημόσιο

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...