ΟΗΕ: Ο «εθνικισμός των εμβολίων» απειλεί να παρατείνει την πανδημία | in.gr

Μοιραστειτε το

Χωρίς διεθνή βοήθεια για τον εμβολιασμό της Αφρικής, η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο κατά της πανδημίας, προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος διαπιστώνει ότι ο «εθνικισμός των εμβολίων» μαίνεται ακάθεκτος.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του για διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 ως «δημόσιου αγαθού». Και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα πρόσθετη χρηματοδότηση 4,2 δισ. δολαρίων για το πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αγορά και διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες.

Το COVAX είναι ο μόνος τρόπος να εμβολιαστεί ο πληθυσμός της Αφρικής, είπε ο Γκουτέρες έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης.

Κόσμος περιμένεο στην ουρά για το συσσίτιο εν μέσω της επιδημίας Covid-19 στη Νότια Αφρική (Reuters)

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην Ολομέλεια του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγιέσους αναγνώρισε ότι «το φως στο βάθος του τούνελ γίνεται όλο και λαμπρότερο» για τον τερματισμό της πανδημίας.

Πρόσθεσε όμως ότι τα εμβόλια «πρέπει να μοιραστούν ισότιμα ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όχι σαν προϊόν που διευρύνει τις ανισότητες».

Ο Τέντρος προειδοποίησε ωστόσο ότι το σχέδιο ACT-Accelerator για την ταχεία ανάπτυξη και διανομή εμβολίων, στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX, «κινδυνεύει να μείνει ευγενική χειρονομία» λόγω της έλλειψης κονδυλίων.

Όπως είπε, το COVAX θα χρειαστεί συνολικούς πόρους 28 δισ. δολαρίων για το 2021. Το νούμερο μπορεί να ακούγεται μεγάλο, αντιστοιχεί όμως μόλις σε 0,5% των 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διαθέσουν οι χώρες της G20 για οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

«Αν η Αφρική δεν στηριχτεί όπως πρέπει δεν θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την πανδημία» είπε ο Γκουτέρες, προειδοποίησε όμως ότι ο εμβολιασμός στις αφρικανικές χώρες μπορεί να μην ξεκινήσει πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...