ΟΗΕ και δυτικές χώρες χαιρετίζουν τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη | newsbreak

Μοιραστειτε το

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και ΗΠΑ, με κοινό τους ανακοινωθέν, χαιρέτισαν μια συμφωνία για τον σχηματισμό μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, τονίζοντας ότι «εξακολουθεί μακρύς δρόμος να βρίσκεται μπροστά».

Χαρακτηρίζοντας τον σχηματισμό μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης ένα «κρίσιμο βήμα», οι δυτικές χώρες ανέφεραν στο κοινό τους ανακοινωθέν που εξέδωσε το Λονδίνο, ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

«Η ενοποιημένη εκτελεστική αρχή θα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, να παράσχει βασικές δημόσιες υπηρεσίες στον λαό της Λιβύης, να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για ουσιαστική συμφιλίωση, να αντιμετωπίσει κρίσιμες εθνικές ανάγκες του προϋπολογισμού και να διοργανώσει εθνικές εκλογές», επισημαίνεται.

Διαβάστε ακόμα: Κ. Μητσοτάκης και ΥΠΕΞ για τη Λιβύη: Η Ελλάδα θα ξεκινήσει επαφές με το Μεταβατικό Προεδρείο

Η αντίδραση από ΟΗΕ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε τον σχηματισμό μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη και κάλεσε όλους τους Λίβυους και όλες τις χώρες να σεβαστούν το αποτέλεσμα.

«Η έκκλησή μου προς όλους είναι να αναγνωρίσουν και να δεχτούν τα αποτελέσματα αυτά (σ.σ. της ψηφοφορίες που έγινε σήμερα μεταξύ των Λίβυων αντιπροσώπων) και να συνεργαστούν με τις νέες αρχές που εξελέγησαν», ανέφερε. «Είναι απολύτως αναγκαίο να ενώσουμε τη Λιβύη και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, στον δρόμο για την ειρήνη», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν επίσης την εκλογή της μεταβατικής κυβέρνησης, στο τέλος μιας εβδομάδας εντατικών διαβουλεύσεων με στόχο να μπει ένα τέλος στο χάος, τον διχασμό και τη βία. «Χαιρετίζουμε αυτά τα νέα. Στηρίζουμε πλήρως το αποτέλεσμα της διαδικασίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και θα οδηγήσει σε μια σταθερή, ασφαλή Λιβύη και σε εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα