Οδοντικά Εμφυτεύματα: Άμεση και αξιόπιστη λύση χωρις επίπονες διαδικασίες

Μοιραστειτε το

Του Dr Μιλτιάδη Ε. Μητσιά DDS, MSc, PhD*

Με τον όρο ¨οδοντικό εμφύτευμα¨ εννοούμε την (κοχλιωτή) κατασκευή που αντικαθιστά την φυσική ρίζα ενός δοντιού. Όταν η τελευταία καταστραφεί, η εξαγωγή του δοντιού είναι αναπόφευκτη. Την άριστη εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση του χαμένου δοντιού προσφέρει το οδοντικό εμφύτευμα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η προσθετική εργασία δηλαδή η στεφάνη (τεχνητό δόντι) που υποκαθιστά την μύλη του δοντιού.

Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από διάφορα βιοϋλικά με επικρατέστερο το τιτάνιο, υλικό το οποίο ήδη χρησιμοποείται για δεκαετίες στην ορθοπεδική και θεωρείται απόλυτα βιοσυμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό. Σήμερα, σύγχρονες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ποσοστό επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων άνω του 95% στην πρώτη πενταετία, ενώ σε βάθος 20ετίας το ποσοστό κυμαίνεται στο 80%.

Η σύγχρονη εμφυτευματολογία ξεκίνησε από την Σουηδία και τον καθηγητή Branemark το 1952 ο οποίος και πρωτομίλησε για το βιολογικό φαινόμενο της οστεοενσωμάτωσης που ακολουθεί την τοποθέτηση του δηλαδή για την αδιάρρηκτη επαφή/σύνδεση μεταξύ της επιφάνειας του εμφυτεύματος και του οστού που δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου και είναι αυτή ακριβώς που εξασφαλίζει την σταθερότητά του. 

Η δημοτικότητα των εμφυτευμάτων  και η εξάπλωση τους άρχισε τη δεκαετία του ’80. Από τότε έχουν κατασκευαστεί πολλά είδη με μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική τους. Κατά κύριο λόγο τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε άτομα, στα οποία λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια.

Μπορούν να αναπληρώσουν το ένα ή και όλα τα κενά του οδοντικού φραγμού και να στηρίξουν μια ακίνητη προσθετική εργασία για παράδειγμα μια γέφυρα ώστε να αποτραπεί η τοποθέτηση κινητής οδοντοστοιχίας. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα στήριξης μιας ολικής οδοντοστοιχίας κάνοντας την πιο σταθερή, ασφαλή και άνετη για τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Η επιλογή της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων εξυπηρετεί πρωτίστως δυο παράγοντες, τον λειτουργικό και τον αισθητικό. Λειτουργικό καθώς η μασητική λειτουργία του ασθενούς βελτιστοποείται και αισθητικό εφόσον αντικαθιστά τα δόντια που λείπουν στο οδοντικό φραγμό χαρίζοντας ενα ολοκληρωμένο χαμόγελο. Επιπλέον με τα εμφυτεύματα δεν περιορίζεται η διάρκεια ζωής των παρακείμενων υγειών φυσικών δοντιών καθώς αυτά δεν χρησιμοποιούνται για την στήριξη των εμφυτευμάτων. Συνολικά λοιπόν αποτελούν μια αξιόπιστη λύση και προσφέρουν στον ασθενή αυτοπεποίθηση, καθως πλέον  ο ίδιος λειτουργεί σαν να έχει ακόμα τα φυσικά του δόντια.

Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται στο ιατρείο του θεράποντος οδοντιάτρου, σε μια συνεδρία, με την χρήση τοπικής αναισθησίας, ανάλογης με αυτής που γίνεται για όλες τις οδοντιατρικές εργασίες. Το εμφύτευμα τοποθετείται με ακρίβεια σε συγκεκριμένο σημείο στο οστό του ασθενούς που έχει ήδη προκαθοριστεί μετά απο μελέτη του κάθε περιστατικού. Αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση δίνονται οι απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή επούλωση. Η αντιβίωση και μια ήπια αναλγητική αγωγή ολοκληρώνουν την ανακούφιση του ασθενούς και περιορίζουν τις δυσάρεστες ενοχλήσεις. 

Στο διάστημα που μεσολαβεί μετά την τοποθέτηση, υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής προσωρινών αποκαταστάσεων ( τεχνητά δόντια ) που θα επιτρέψουν στον ασθενή να συνεχίσει κανονικά την καθημερινότητά του. Μετά το πέρας 6 εως 12 εβδομάδων  που χρειάζεται το εμφύτευμα για να ενσωματωθεί με το οστό, τοποθετούνται πάνω του οι μόνιμες προσθετικές εργασίες που είναι ακίνητες ή κινητές ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας που έχει εκπονηθεί.     

Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, η τήρηση μιας σωστής και συστηματικής υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της μακροβιότητας του ίδιου του εμφυτεύματος. Ο ασθενής πρέπει να φροντίζει για την καθημερινή αφαίρεση της πλάκας, η οποία μπορεί να γίνει με σωστό βούρτσισμα των δοντιών και χρήση του οδοντικού νήματος και να επισκέπτεται τον οδοντίατρό του τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο για να γίνεται ο έλεγχος και συντήρηση/καθαρισμός.

Ξαναβρίσκοντας το χαμόγελο ο ασθενής αποκτά την χαμένη του αυτοπεποίθηση καθώς αντιλαμβάνεται οτι μπορεί πάλι να γελά, να μιλά και να λειτουργεί μασητικά. Οι περισσότεροι ανθρωποι με κάποιο κενό στον οδοντικό φραγμό προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα με το να βάζουν το χέρι μπροστά στο στόμα ή να κρατούν το στόμα τους κλειστό. 

Ας γνωρίζουν λοιπόν ότι στο πρόβλημα αυτό υπάρχει οριστική, άμεση και αξιόπιστη λύση χωρις επίπονες διαδικασίες η οποία συνοδεύεται απο υψηλά ποσοστά επιτυχίας. 

*Ο κ. Μιλτιάδης Ε. Μητσιάς είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πηγή
Author: editor01

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...