Ξύλο σε δύο μέρη από τα ΜΑΤ έναντι αντιφασιστών

Μοιραστειτε το

Μια ήρεμη αντιφασιστική συγκέντρωση στον Αγιο Ανδρέα του Γαλατσίου την Κυριακή διαλύθηκε απίστευτα βίαια, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, από τις δυνάμεις καταστολής, με τη λύσσα των ΜΑΤ να παίρνει… παραμάζωμα ακόμα και οικογένειες με παιδιά. ● Εξωφρενικές κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων και δεύτερο κύμα βίας χθες στην Ευελπίδων.

Απρόκλητη αστυνομική βία, ξύλο στον σωρό, χρήση χημικών μέσα σε καφετέρια όπου κάθονταν οικογένειες. Το απόγευμα της Κυριακής το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιδόθηκε και πάλι σε καταστολή. Αυτή τη φορά ήταν στην πλατεία Αγίου Ανδρέα στο Γαλάτσι στις 6 το απόγευμα, όταν αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν αντιφασίστες και, όπως καταγγέλλουν θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, «επιτέθηκαν αναίτια και μανιασμένα σε εικοσάχρονους, χωρίς να τους νοιάζει ότι στο σημείο βρίσκονταν πολίτες που έπιναν τον καφέ τους, εργαζόμενοι, ακόμα και μικρά παιδιά».

«Οι αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν συνιστούν γεγονότα», απάντησε το υπουργείο σχετικά με τις καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών και χρήση χημικών. Αλλά δεν πέρασε λίγη ώρα και χρήση χημικών έγινε στο προαύλιο της Ευελπίδων, μπροστά σε υπαλλήλους των δικαστηρίων και δημοσιογράφους – άλλοι έτρεχαν, άλλοι έκλειναν τα παράθυρα των γραφείων για να μην εισπνεύσουν χημικά και άλλοι ρωτούσαν τους αστυνομικούς «τι πάτε και κάνετε χωρίς λόγο;».

Εκεί ήταν και δώδεκα από τους δεκατρείς συλληφθέντες· ένας είχε μπανταρισμένο κεφάλι, άλλος σπασμένο χέρι, όλοι είχαν σημάδια από κλομπ στις πλάτες τους και ήταν δεμένοι με χειροπέδες ανά δύο, όταν αναγκάστηκαν να εισπνέουν χημικά μέσα στην κλούβα όπου παρέμεναν επί ώρα. Ελειπε μόνο μία κατηγορούμενη που μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Απορία όλων ήταν για ποιο λόγο οι αστυνομικοί αποφάσισαν να περάσει μέσα από τους συγκεντρωμένους αντιφασίστες το βαν που μετέφερε τους χρυσαυγίτες που είχαν συλληφθεί στο Νέο Ηράκλειο. Πόσω μάλλον όταν την Κυριακή η αστυνομία, για να αποτρέψει οποιαδήποτε ένταση, δεν επέτρεψε στους αντιφασίστες να πραγματοποιήσουν στο Νέο Ηράκλειο αντισυγκέντρωση την ώρα που χρυσαυγίτες διαδήλωναν με αφορμή τα επτά χρόνια από τη δολοφονία των Φουντούλη – Καπελώνη. Οταν οι αντιφασίστες είδαν να περνάει ανάμεσά τους το βαν με τους εννιά χρυσαυγίτες, φώναξαν συνθήματα, αλλά οι οπαδοί του Κασιδιάρη απάντησαν με άσεμνες χειρονομίες.

Τα δυο-τρία μπουκάλια με νερό που πετάχτηκαν προς το βαν ήταν αρκετά για να γίνει απευθείας χρήση χημικών στην είσοδο της Ευελπίδων, μπροστά σε πολλούς πολίτες που περνούσαν ανυποψίαστοι. Δέκα λεπτά νωρίτερα να είχαν οδηγηθεί οι συλληφθέντες στο κτίριο 7, που είναι στην κάτω πλευρά της Ευελπίδων, η ένταση θα είχε αποφευχθεί και δεν θα κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή πολίτες που χωρίς λόγο πνίγηκαν στα χημικά.

Η αίθουσα του δικαστηρίου χθες στην Ευελπίδων θύμιζε τα επείγοντα του ΚΑΤ: οι περισσότεροι συλληφθέντες έφεραν εμφανή τραύματα

Τελικά οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο, το οποίο διέκοψε για τις 13 Νοεμβρίου επειδή στη δικαστική αίθουσα βρίσκονταν μόνο οι κατηγορούμενοι και κανείς από τους μάρτυρες αστυνομικούς που τους κατηγορούν για διάφορα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως βία κατά υπαλλήλων, πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, απείθεια, διατάραξη κοινής ειρήνης, στάση, παράνομη οπλοφορία, άρνηση δακτυλοσκόπησης και παραβίαση μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό.

Συλληφθέντες μιλούν στην «Εφ.Συν.»

«Η συγκέντρωσή μας στο Γαλάτσι είχε πολύ χαλαρό χαρακτήρα, από τη στιγμή που δεν καταφέραμε να κάνουμε πορεία στο Νέο Ηράκλειο. Ημασταν στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα φωνάζοντας συνθήματα όταν αντιληφθήκαμε έντονη αστυνομική παρουσία και ότι ήμασταν περικυκλωμένοι. Αποφασίσαμε να φύγουμε αμέσως και ένας από μας κατευθύνθηκε προς τους αστυνομικούς λέγοντας “τελειώνει τώρα η συγκέντρωση”. Ομως οι αστυνομικοί όρμησαν καταπάνω μας. Τρέξαμε στην καφετέρια που είναι στη γωνία, τους βλέπαμε αφηνιασμένους και νομίζαμε ότι δεν θα κινδυνεύαμε μέσα στον κόσμο, ήταν οικογένειες εκείνη την ώρα εκεί. Αλλά η μανία των αστυνομικών ήταν τέτοια που άρχισαν να μας χτυπούν, να αναποδογυρίζουν καρέκλες, να μας σπρώχνουν πάνω σε τραπέζια και να μας σέρνουν», μας λέει ο 25χρονος Λ. που είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Η στιγμή που οι αστυνομικοί ορμούν στην καφετέρια έχει καταγραφεί σε βίντεο, στο οποίο ακούγεται μια γυναίκα να ουρλιάζει απεγνωσμένα στους αστυνομικούς «τι κάνετε;». Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκε ένα παιδί πέντε ετών, το οποίο βρισκόταν με τη μητέρα του στην τουαλέτα, όπου κατέφυγαν αντιφασίστες και στη συνέχεια μπήκαν αστυνομικοί και χτυπούσαν αδιακρίτως.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανταπαντάει ότι το παιδί βρέθηκε στο σημείο μαζί με τη γιαγιά και το αδερφάκι του μιάμιση ώρα μετά το επεισόδιο και ότι η αδιαθεσία του οφείλεται στη χρήση χημικών που είχε προηγηθεί και όχι σε χτύπημα αστυνομικών. Ωστόσο, φαίνεται ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά περιστατικά, που δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Πολλές είναι και οι καταγγελίες περιοίκων και εργαζομένων σε παρακείμενα καταστήματα, ότι οι αστυνομικοί έσπασαν καρέκλες και τραπέζια, έκαναν ξαφνικά χρήση χημικών παρουσία μικρών παιδιών που έκλαιγαν και προκάλεσαν πανικό στον κόσμο.

Ο 21χρονος Γ. περιγράφει στην «Εφ.Συν.» την επίθεση των αστυνομικών: «Ηταν μια κτηνώδης συμπεριφορά. Μας έσπρωχναν, μας έσερναν, χτυπούσαν αδιακρίτως. Μια κοπέλα χτυπήθηκε πολύ στο κεφάλι και όπως ήταν τραυματισμένη στο έδαφος, οι αστυνομικοί της έλεγαν “είδες τι σου έκαναν οι σύντροφοί σου;” Προσπαθούσαν να μας φορτώσουν τα αίσχη τους. Οταν είδα στη ΓΑΔΑ για πόσα πλημμελήματα κατηγορούμαι, λέω στον αξιωματικό: “Πείτε την αλήθεια, με κοροϊδεύετε; Δεν έχω ιδέα τι είναι όλα αυτά, δεν κρατούσα τίποτα, δεν πρόλαβα ούτε να αντιδράσω, μόνο ξύλο έτρωγα και μου λέτε ότι έχω κάνει όλα αυτά;”».

Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται ότι «οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας επίθεση σε βάρος τους, με τα κοντάρια που κρατούσαν καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης». Οπως σχολιάζει ο Γ., «τα τραπέζια ήταν πίσω μας, πέφταμε πάνω τους από τα χτυπήματα, έβλεπα δίπλα μου παιδιά 20 και 21 ετών, που είναι πενήντα κιλά, να πέφτουν πάνω τους αστυνομικοί που μαζί με τις στολές ήταν πάνω από εκατό κιλά. Ημασταν με τα γόνατα πάνω σε γυαλιά, κάποιος φώναζε σε αστυνομικό “σταμάτα, μη με βαράς άλλο”. Τρία-τέσσερα άτομα τα σακατέψανε, μετά τα πήγαν στο νοσοκομείο και τα φέρανε στη ΓΑΔΑ στις 4 τα ξημερώματα».

Οι δικηγόροι των συλληφθέντων ζήτησαν να προσκομιστούν στο δικαστήριο οι ιατροδικαστικές εκθέσεις των κατηγορουμένων, τις οποίες στις 13 Νοεμβρίου θα κληθούν να αντικρούσουν οι μάρτυρες αστυνομικοί.

«Σε νομικό επίπεδο υπάρχει μια διωκτική υπερβολή. Σε κατασταλτικό επίπεδο έχουμε μια εξόφθαλμη κατάχρηση βίας και καταπάτηση κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της αστυνομίας» επισημαίνει η δικηγόρος Αννυ Παπαρρούσου.

Η δικηγόρος Κατερίνα Μανούσου-Αλεξίου αναφέρει: «Το κράτος απέδειξε στην πράξη πως η χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των “μη οργανωμένων και διαμεσολαβημένων” συγκεντρώσεων έχει έναν στόχο: να καταπνίξει και να φιμώσει τις φωνές αντίστασης στην κυριαρχία του και να κόψει διά της βίας το νήμα των αγώνων που για δεκαετίες έχει κατακτηθεί από το ριζοσπαστικό κίνημα. Η αστυνομία ήταν αυτή που με τους αναίτιους ξυλοδαρμούς των αντιφασιστριών και των αντιφασιστών διέπραξε “σοβαρά εγκλήματα και διατάραξε την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής” τρομοκρατώντας μέσα σε μαγαζιά οικογένειες με μικρά παιδιά».

Ευρεία κατακραυγή για τη βία της Κυριακής

Τα γεγονότα στο Γαλάτσι το απόγευμα της Κυριακής με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι το πολιτικό μήνυμα του δόγματος “Τρόμος και Πάταξη” και οι εντολές της κυβέρνησης έχουν απελευθερώσει ακροδεξιούς θύλακες εντός της Αστυνομίας, οδηγώντας έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών που υπηρετούν τη Δημοκρατία στο περιθώριο και την απομείωση της αποστολής τους για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη», ενώ από την πλευρά του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό «να βρει και να τιμωρήσει αυστηρά τους αστυνομικούς που διέπραξαν αυτή την αθλιότητα. Και γενικώς να μαζέψει τους νταήδες του, που τολμούν όλο και συχνότερα τέτοια συμπεριφορά. Είναι πολλά πλέον τα περιστατικά ασύμμετρης βίας και επιθετικότητας της Αστυνομίας. Κάποιοι έχουν, φαίνεται, εξαγριωθεί με την καταδίκη των ναζί της Χρυσής Αυγής και ξεσπούν το μένος τους σε κάθε αντιφασιστική διαδήλωση, ακόμα και κατά μικρών παιδιών».

ΚΚΕ-ΜέΡΑ 25

«Η αστυνομική καταστολή ενάντια σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο Γαλάτσι ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής του αντιδραστικού κυβερνητικού νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Η καταστολή ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη κι αυτές τις ρυθμίσεις του άθλιου νόμου, φτάνοντας στο σημείο -σύμφωνα με καταγγελίες- τα ΜΑΤ να επιτεθούν σε οικογένειες και μικρά παιδιά που βρίσκονταν σε κοντινή καφετέρια», ανέφερε σε δήλωσή του το ΚΚΕ, το οποίο συνέδεσε το περιστατικό με τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ. «Πρόκειται για ένα όργιο κρατικής βίας και καταστολής σε όλα τα επίπεδα, που έχει στόχο τους αγώνες του λαού και της νεολαίας και που -εκτός των άλλων- επιχειρείται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού με την αξιοποίηση από την κυβέρνηση και μέρος των ΜΜΕ προβοκατόρικων ενεργειών, όπως αυτές στην ΑΣΟΕΕ», κατέληγε η σχετική ανακοίνωση.

Για «πραγματικό όργιο καταστολής» κάνει λόγο και το ΜέΡΑ 25, διερωτώμενο αν «θα σταματήσει επιτέλους η ωμή βία της ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος διαδηλωτών» και προσθέτοντας ότι «πρέπει άμεσα να εκδημοκρατιστούν όλα τα σώματα ασφαλείας και να υπάρξουν πραγματική λογοδοσία και εμφανή διακριτικά».

Επίδειξη δύναμης της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία του ΣΕΚ

Απρόκλητη επίθεση από άνδρες της ΟΠΚΕ και πρόστιμο για μάσκα.

Ακόμα μια αστυνομική επίθεση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 30/10, αυτή τη φορά μπροστά από τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, στην οδό Αναξαγόρα 14Α στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας την κλιμάκωση των αυθαίρετων και βίαιων πρακτικών της ΕΛ.ΑΣ. των Χρυσοχοΐδη – Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα Γιάννη Σηφακάκη, περίπου στις πέντε το απόγευμα δυνάμεις της ΟΠΚΕ, με τρία αυτοκίνητα και δεκάδες μηχανές, προχώρησαν σε μια προκλητική επίδειξη δύναμης, φωνάζοντας, προσβάλλοντας και σταματώντας περαστικούς, πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ηταν απερίγραπτα προκλητικοί, βγήκα και τους φώναξα να σταματήσουν. Η απάντηση που πήρα ήταν “είμαστε αστυνομία και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, θα το συνηθίσετε”. Τους ζήτησα να μου υποδείξουν κάποιον υπεύθυνο, ο οποίος μου είπε πως έκαναν έναν απλό έλεγχο και θα έφευγαν. Αντ’ αυτού, μετά από ένα λεπτό μπήκαν από την πόρτα και άρχισαν να φωνάζουν τον Παντελή Παναγιωτακόπουλο [μέλος της Κ.Ε. του ΣΕΚ]».

Στη συνέχεια, όπως φαίνεται και στα βίντεο που κατέγραψαν δημοσιογράφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης, η αστυνομία προέβη σε αδικαιολόγητο έλεγχο της τσάντας του Παναγιωτακόπουλου, με την πρόφαση ότι δεν φορούσε μάσκα. Οι σύντροφοί του βγήκαν να τον υποστηρίξουν και ξεκίνησε μια σύγκρουση με σπρωξιές και φωνές, που συνοδευόταν από προκλητικά σχόλια από μέρους των αστυνομικών, όπως «κοίτα, ρε, με ποιους μπλέξαμε». Μάλιστα, ένας από τους αστυνομικούς απείλησε έναν από τους δημοσιογράφους που κατέγραφαν το περιστατικό με προσαγωγή επειδή «τραβούσε με την κάμερα».

Το περιστατικό έληξε τελικά καθώς αρκετά μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο σημείο, με τον κόσμο να βγάζει φωτογραφίες και να βιντεοσκοπεί τα τεκταινόμενα. Επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ στον Παναγιωτακόπουλο επειδή δεν φορούσε μάσκα. «Εμφανίζονται κάτω από τα γραφεία μας οπλισμένοι με πολυβόλα και ισχυρίζονται ότι είναι εδώ για να δουν ποιος φοράει μάσκα», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Σηφακάκης, θυμίζοντας πως εκείνη την ημέρα ο Βελόπουλος δήλωνε: «Πότε επιτέλους θα παρέμβει η ΕΛ.ΑΣ. να συλλάβει “το” ΚΕΕΡΦΑ;».

Την αυθαιρεσία της αστυνομίας κατήγγειλαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Για εμάς ήταν ξεκάθαρο πως η επίθεση ήταν στοχευμένη καθώς το ΣΕΚ έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες για δικαίωση ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν, αυτό είναι σαφές, θα συνεχίσουμε τους αγώνες και θα είμαστε στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου» δηλώνει ο Γ. Σηφακάκης. Η εκδήλωση που είχε προγραμματίσει το ΣΕΚ στο ΤΡΙΑΝΟΝ θα πραγματοποιηθεί κανονικά μέσω zoom στις 8 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί.

ΕΛΕΝΗ ΠΙΠΙΝΗ

 

Πηγή
Author: Γιώτα Τέσση

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...