Ξεσηκωμός των συνταξιούχων για τη μεθόδευση Βρούτση που τους αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης των αναδρομικών τους | newsbreak

Μοιραστειτε το

Με διάταξη της τελευταίας στιγμής αφαιρείται από τους συνταξιούχους το δικαίωμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη για να μη λάβουν τα ποσά που τους επιδίκασε το ΣτΕ.

Με άλλο ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ολοκληρώνει ο Γιάννης Βρούτσης το έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων, που ο ίδιος ξεκίνησε το 2012. Με μια ξαφνική αλλαγή, λίγο πριν από την ψήφιση της διάταξης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου το βράδυ της Τρίτης από τη Βουλή, τους αφαιρεί επί της ουσίας το δικαίωμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη ώστε να λάβουν τα πλήρη ποσά που τους επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας!

Η διάταξη προβλέπει ότι, μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είχαν προσφύγει μέχρι στιγμής χάνουν το δικαίωμα αγωγής. Η «απαγόρευση» αυτή αφορά τόσο τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δεν θα πάρουν αναδρομικά για τις επικουρικές και τα δώρα, όσο και τους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι, εκτός του ότι ούτε αυτοί θα λάβουν αναδρομικά για επικουρικές και δώρα, επιπλέον θα χάσουν και τα ποσά που προκύπτουν από τη μία εκ των δύο περικοπών που τους έγιναν το 2012.

Θυμίζουμε ότι η ρύθμιση προβλέπει, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πως οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν αναδρομικά μόνο για τις περικοπές του νόμου 4051 του 2012. Παράλληλα, ζημιωμένοι θα είναι και οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ που θα λάβουν αναδρομικά 11 μηνών, ενώ έχουν δικαιωθεί από το Διοικητικό Εφετείο του Πειραιά για αναδρομικά 5 ετών, από την οριζόντια περικοπή κατά 7% το 2012.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ήταν τοις πάσι γνωστό, με βάση την τροπολογία για τα αναδρομικά του ιδιωτικού τομέα που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο, ότι οι συνταξιούχοι είχαν δικαίωμα προσφυγής έως την ημέρα καταβολής από την κυβέρνηση, δηλαδή στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Τη μεθόδευση κατήγγειλαν με δηλώσεις τους κορυφαίοι νομικοί και συνταξιουχικές οργανώσεις. Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος, τόνισε στη «δημοκρατία» ότι «η κυβέρνηση είναι πλέον ξεκάθαρα κατά των συνταξιούχων και κάθε μέρα προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις περικοπές που έκανε το 2012, με τις οποίες μειώθηκαν οι συντάξεις κατά 50%», ενώ σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και θα υποστηρίξει κάθε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης (Ιούλιος 2020), που πετσόκοψε τα αναδρομικά των συνταξιούχων, περιορίζοντάς τα σε ένα εντεκάμηνο».

Για «ιστορικό εμπαιγμό εις βάρος όλου του συνταξιουχικού κόσμου» έκανε λόγο ο δικηγόρος-εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση «να καταργήσει την απαράδεκτη και αντισυνταγματική αυτή διάταξη».

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα