Ξενογιαννακοπούλου: Οι αντικρατιστές της ΝΔ απομυζούν το κράτος

Μοιραστειτε το

Αναλυτικά η συνέντευξη της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο Newsbomb.gr

Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ανατρέψει τα ως τώρα δημοσκοπικά δεδομένα και θα είναι πρώτο κόμμα το βράδυ της Κυριακής των εκλογών της απλής αναλογικής, εκφράζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Η τομεάρχης Εργασίας και βουλευτή του Βόρειου τομέα της ΄Β Αθηνών, εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί στα εργασιακά, ισχυριζόμενη πως έχει επιβάλλει «την απορρύθμιση και τη φθηνή ελαστική εργασία, ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία», ενώ χαρακτηρίζει «πυροτέχνημα» το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού.

Ως προς το ζήτημα των παρακολουθήσεων, μιλάει για «στοιχεία που δείχνουν την ύπαρξη ενός ευρύτερου παρακρατικού κυκλώματος παρακολουθήσεων, ακόμη και υπουργών», ενώ με αφορμή την υπόθεση Πάτση τονίζει πως το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ «είναι το όχημα για την κατάληψη του κράτους ως λάφυρου».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο Newsbomb.gr

Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, αν καταλαβαίνουμε σωστά, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχετε ικανοποιηθεί με τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας; Τι άλλο θα έπρεπε, δηλαδή, να πράξει ο πρωθυπουργός;

Η αντίδραση του κ.Μητσοτάκη στο σκάνδαλο Πάτση ήταν υποκριτική και με μεγάλη καθυστέρηση, όταν πλεον ο σάλος που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον υποχρέωσε να αντιδράσει. Οι δραστηριότητες του κ. Πάτση ήταν γνωστές εδώ και χρόνια, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα σε εφημερίδες και ερωτήσεις βουλευτών του
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Είναι προκλητικό να βλέπουμε υπουργούς να δηλώνουν αναρμόδιοι και «ανεύθυνοι» για τους φορείς που εποπτεύουν και για το ένα εκατομμύριο ευρώ απευθείας αναθέσεις στον κ. Πάτση από τα ΕΛΤΑ!

Δεν είναι όμως μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μία από τις πολλές που συνεχώς αποκαλύπτονται και χαρακτηρίζουν τελικά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ είναι το όχημα για την κατάληψη του κράτους ως λάφυρου μέσα από την κομματικοποίηση, τις πελατειακές σχέσεις και τις προκλητικές απευθείας αναθέσεις, που ξεπερνούν τα 7,5 δισ. ευρώ, σε εκλεκτούς φίλους και «ημέτερους».

Τελικά, οι νεοφιλελεύθεροι αντικρατιστές της κυβέρνησης της ΝΔ απομυζούν το κράτος εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της κοινωνίας που φτωχοποιείται και υποφέρει.

Σε λίγες ημέρες, στις 9/11, είναι προγραμματισμένη η πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα. Τι προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την κινητοποίηση;

Η νεοφιλελευθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ευνοεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Έχει επιβάλλει την απορρύθμιση και τη φθηνή ελαστική εργασία, ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία, πλήττει την κοινωνική συνοχή και τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

Η κυβέρνηση καταφεύγει σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά αρνείται να λάβει μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας σε μία περίοδο που ο μισθός έχει χάσει το 40% της αγοραστικής του δύναμης και με δυσκολία καλύπτει τις ανάγκες του πρώτου δεκαπενθήμερου. Είναι κυβερνητική επιλογή η ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια στην ενέργεια και οι υψηλοί έμμεσοι φόροι σε τρόφιμα και καύσιμα.

Η ακρίβεια Μητσοτάκη πλήττει τους εργαζόμενους και φτωχοποιεί την κοινωνία.

Στηρίζουμε τη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 9 Νοέμβρη. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ενός ισχυρού κοινωνικού κινήματος κατά της ακρίβειας, που αγωνίζεται για τη στήριξη των εργαζομένων, των δικαιωμάτων τους και την κοινωνική αλληλεγγύη. Η μαζική συμμετοχή θα εκφράσει την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και θα στείλει ισχυρό μήνυμα ότι έχει έρθει η ώρα της πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής!

Με δεδομένο ότι το βασικό ζήτημα και της απεργιακής κινητοποίησης είναι η ακρίβεια, τι θα πρέπει να προσδοκούν οι εργαζόμενοι από το κόμμα σας; Τι διαφορετικό θα κάνατε από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο, αξιόπιστο και κοστολογημένο, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης, τη στήριξη των εργαζομένων, του κοινωνικού κράτους και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Στόχος του προγράμματος μας είναι μια βιώσιμη ανάπτυξη σε μια δίκαιη κοινωνία.

Για μας η εργασία αποτελεί παραγωγική δύναμη και η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο οι προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στοχεύουν στην ενίσχυση των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως εφαρμόζεται σ πολλές χώρες της ΕΕ, και την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Δέσμευση μας αποτελεί η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ, η κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Η υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται πως αποκτά νέα τροπή μετά τα δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας. Φοβάστε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί κάποιο «κέντρο» που παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης;

Ο κ.Μητσοτάκης έχει την πλήρη ευθύνη για την αντιδημοκρατική εκτροπή και τις παρακρατικές πρακτικές που συνεχώς αποκαλύπτονται, καθώς και για τη συστηματική συγκάληψη που επιχειρείται.

Τα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά δείχνουν την ύπαρξη ενός ευρύτερου παρακρατικού κυκλώματος παρακολουθήσεων, ακόμη και υπουργών, και επιβεβαιώνουν ότι το παράνομο λογισμικό Predator ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό της κυβέρνησης και η εταιρία που το εισήγαγε βρίσκεται εδώ και λειτουργεί.

Το ερώτημα είναι πώς θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές χωρίς διαλεύκανση της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, ενώ υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι παρακολουθήσεις με το παράνομο αυτό λογισμικό συνεχίζονται; Με κάθε θεσμικό μέσο απαιτούμε και θα επιδιώξουμε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και απόδοση ευθυνών, πολιτικών και ποινικών.

Όσοι ισχυρίζονται ότι το θέμα αυτό δεν απασχολεί τους πολίτες επιδιώκουν την συγκάλυψη. Τους απασχολεί γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας και λειτουργεί σωρευτικά στην πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζει η κοινωνία, καθώς αποκάλυψε την αυταρχική
αντίληψη και τις σκοτεινές μεθόδους άσκησης και ελέγχου της εξουσίας μιάς κυβέρνησης που πλήττει τη Δημοκρατία και την κοινωνία.

Εκτιμάτε πως η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να σπάσει τον «πάγο» που υπάρχει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ;

Στη Βουλή για την αντιμετώπιση του σκανδάλου των υποκλοπών υπήρξε κοινό πεδίο με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Σήμερα η πολιτική αλλαγή αποτελεί δημοκρατικό αίτημα και κοινωνική ανάγκη. Η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Επειδή οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική εκ των πραγμάτων τίθεται το θέμα των συνεργασιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει απευθύνει κάλεσμα διαλόγου σε όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Το κάθε κόμμα τελικά κρίνεται από τον τρόπο που ανταποκρίνεται και τοποθετείται στις προκλήσεις της συγκυρίας.

Από την πλευρά μας αγωνιζόμαστε για τη νίκη στις εκλογές, που αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την συγκρότηση μίας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης!

Πιστεύετε ότι μπορεί να ανατραπεί το σημερινό δημοσκοπικό σκηνικό και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές;

Ναι το πιστεύω! Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με ισχυρή λαϊκή εντολή. Στην κοινωνία κυριαρχεί η ανασφάλεια, η απόγνωση λόγω της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, και εκφράζεται η
αποδοκιμασία των κυβερνητικών πολιτικών. Η αντίληψη του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, ο συμψηφισμός που συνεχώς επιχειρεί η κυβέρνηση μπροστά στη λαϊκή αγανάκτηση και η λογική του «όλοι ίδιοι είναι» δίνει έδαφος σε ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις. Το είδαμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δική μας ευθύνη και επιδίωξη είναι να αναδεικνύουμε ότι ένας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός, και μέ τις προτάσεις και τις δεσμεύσεις μας να δώσουμε θετικό διέξοδο στην αγωνία και στην οργή μέσα από την έκφραση μιας κοινωνικής πλειοψηφίας για την πολιτική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στην απόλυτη πολιτική εξαθλίωση

Ο Τσίπρας «ακονίζει νύχια» για μια αναμέτρηση που δεν θα διεξαχθεί

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...