Ξεκινάει πάλι έρευνες το Nautical GEO-Εξέδωσε νέα Navtex η Ελλάδα

Μοιραστειτε το

Παρά τις αντιδράσεις και τα εμπόδια της Τουρκίας κανονικά θα συνεχίσει τις εργασίες του το ερευνητικό σκάφος Nautical GEO ανατολικά της Κρήτης. Το σκάφος, που είναι γαλλικών συμφερόντων, έχει μισθωθεί από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για να διεξάγει έρευνες που αφορούν τον υποθαλάσσιο αγωγό East Med και την χάραξη της πορείας του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε Navtex  με την οποία παρατείνει την άδεια του Nautical GEO για την πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών μέχρι τις 26/9. Το πλοίο αυτή την στιγμή βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου επέστρεψε για να ανεφοδιαστεί.  

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία γιατί η τουρκική φρεγάτα  «Oruc Reis», έκανε hailing, δηλαδή παρενόχλησε  δια ασυρμάτου το Nautical GEO, την ώρα που αυτό διεξήγαγε έρευνες 10 μίλια ανοιχτα της Κρήτης.

Συγκεκριμένα το τουρκικό πολεμικό  ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τον κυβερνήτη του Nautical Geo να σταματήσει την έρευνα και να αποχωρήσει γιατί ,σύμφωνα με τους Τούρκους, βρισκόταν μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα σύμφωνα και με τον σχετικό χάρτη που κατέθεσαν στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020.

Το Nautical Geo συνέχισε κανονικά τις εργασίες του χωρίς να αλλάξει ούτε πορεία ούτε ταχύτητα με τον Κυβερνήτη του να απαντά στους τούρκους : «Διεξάγουμε γεωφυσική έρευνα σε περιοχή Ελληνικής δικαιοδοσίας σύμφωνα με τις Ελληνικές προειδοποιήσεις πλοήγησης. Έχουμε εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες από την Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Oruc Reis απομακρύνθηκε από την περιοχή και την θέση του πήρε η φρεγάτα Gemlik. Μάλιστα μέσα στο σαββατοκύριακο  κυκλοφόρησε η είδηση πως η Gemlik βρισκόταν μόλις 2 μίλια μακριά από τις ελληνικές ακτές, κάτι που διέψευσαν κατηγορηματικά στρατιωτικές πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Όπως και να έχει η κατάσταση είναι τεταμένη καθώς είναι φανερό ότι οι Τούρκοι θέλουν να ανεβάσουν την ένταση στο Αιγαίο και πολύ πιθανόν να επιχειρήσουν και πάλι να παρενοχλήσουν το  Nautical Geo.  Για το λόγο αυτό  βρίσκονται  στην περιοχή μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και πλωτά του Λιμενικού που επιτηρούν από κοντά τις τουρκικές κινήσεις.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...