Ξεκαλάκης στο Newsbomb.gr: Στις εκλογές ο λαός θα δώσει ισχυρή εντολή για αλλαγή πολιτικής

Μοιραστειτε το

Την άποψη ότι τις επόμενες εκλογές ο λαός θα δώσει ισχυρή εντολή αλλαγής πολιτικής, καταθέτει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Στέφανος Ξεκαλάκης, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο εκλογικά «όποτε κι αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να δραπετεύσει από τα κοινωνικά αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε».

Αναφερόμενος σε πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος υποστηρίζει πως πλαίσιο του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων, περνάει μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις, ωστόσο, σημείωσε ότι το να δηλώνει κάποιος προοδευτικός, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κιόλας.

Αναλυτικα η συνέντευξη του Στέφανου Ξεκαλάκη στο Newsbomb.gr

Κύριε Ξεκαλάκη, το ΠΑΣΟΚ δείχνει πως δουλεύει σε προεκλογικούς ρυθμούς. Δεν σας έπεισαν οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία;

Ποιος πιστεύει τον κ. Μητσοτάκη; Ο Πρωθυπουργός, στην αρχή της εβδομάδας ανακοινώνει υποψηφίους βουλευτές και στο τέλος της, ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές.
Εσείς βλέπετε τους Υπουργούς της Κυβέρνησης να ασκούν τα καθήκοντά τους ή να βρίσκονται στις εκλογικές τους περιφέρειες για τη μάχη του σταυρού; Η πραγματικότητα είναι ότι, εδώ και πολύ καιρό η Κυβέρνηση λειτουργεί με μόνο γνώμονα τη διασφάλιση της επικοινωνιακής της εικόνας. Τάζει, παραπλανά και αφήνει τα προβλήματα των πολιτών να γιγαντώνονται.

Επειδή όμως η εικονική πραγματικότητα που μας παρουσιάζουν δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ, το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο εκλογικά, όποτε κι αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να δραπετεύσει από τα κοινωνικά αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε.

Εκτιμάτε ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες;

Ναι θα δώσουν, γιατί πιστεύω ότι στις εκλογές ο Λαός θα δώσει ισχυρή εντολή για αλλαγή πολιτικής.

Οι λύσεις στα προβλήματα των πολιτών χρήζουν της διαμόρφωσης και υλοποίησης πολιτικών με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Η διαχείριση της μιζέριας που βιώνουμε τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια δεν μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του βιοτικού μας επιπέδου.

Στο νέο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ακράδαντα, κόντρα στη λογική που επικράτησε ότι «Δεν υπάρχει εναλλακτική», πως η Χώρα μπορεί να κυβερνηθεί επ’ ωφελεία του συνόλου κι όχι των λίγων προνομιούχων. Κι αυτό είμαστε έτοιμοι να το αποδείξουμε στην πράξη.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ενέργεια, τον πληθωρισμό και την κοινωνική κατοικία. Υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιες παρεμβάσεις;

Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει πολιτική εντυπώσεων, αλλά ουσίας.Όσα εξαγγέλλουμε δεν είναι πυροτεχνήματα, αλλά προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες, που λαμβάνουν υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει το Κράτος. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες, κοστολογημένες και έχουν προκύψει κατόπιν συστηματικής δουλειάς που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Θυμίζω πως, όταν το ΠΑΣΟΚ μίλαγε για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, μείωσης του Φ.Π.Α. στα βασικά αγαθά και μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Τη θέση του αυτή, ήρθε να ακυρώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που διαπίστωσε πλεόνασμα στα έσοδα από Φ.Π.Α. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, άνω του ενός δις ευρώ. Χρήματα δηλαδή που υφαρπάχτηκαν, λόγω κερδοσκοπίας, από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών.

Θα μπορούσαν αυτές οι θέσεις να αποτελούν τη βάση συζήτησης για τη συμμετοχή του κόμματος σας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Αυτές και πολλές άλλες θα αποτελέσουν το πρόγραμμα της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα παρουσιάσουμε στον Ελληνικό Λαό, ζητώντας του ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την εφαρμογή του.
Στο πλαίσιο του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, η υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, περνάει μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις.
Από κει και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος είναι απόλυτα συνυφασμένη με τα πρόσωπα που θα κληθούν να το υλοποιήσουν και την ιδεολογική τους ταυτότητα.

Αυτοί που υποβάθμισαν, εκούσια ή ακούσια, τις ζωές μας, δεν μπορούν να είναι εγγυητές της ανάκαμψης. Οι λύσεις θα δοθούν από το πολιτικό προσωπικό που βίωσε στην καθημερινότητά του τις επιπτώσεις της κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιμένει να μιλάει για «προοδευτική κυβέρνηση»…

Η προοδευτικότητα κρίνεται στην πράξη και πρέπει να είναι συνυφασμένη με προτάσεις που συμβάλουν στην προοδευτική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας.

Προοδευτικός δεν είναι όποιος μοιράζει επιδόματα στους πολίτες, με όρους επαιτείας, και παλεύει για την κοινωνική ισότητα εξισώνοντας τους πάντες προς τα κάτω, αλλά όποιος συμβάλει στην αναδόμηση της μεσαίας τάξης και στην ανάκτηση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών. Όποιος διασφαλίζει το βιώσιμο παρόν και δημιουργεί προϋποθέσεις ευοίωνου μέλλοντος.

Επειδή αυτό, σε προηγούμενες δεκαετίες, μόνο το ΠΑΣΟΚ το έχει καταφέρει, γι’ αυτό και στο μυαλό όλων ο όρος προοδευτική διακυβέρνηση οδηγεί συνειρμικά σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Άρα όταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό, μάλλον μας κάνει διαφήμιση.

Επομένως, ποια είναι η δική σας πρόταση διακυβέρνησης;

Η δική μας πρόταση διακυβέρνησης ξαναφέρνει το Λαό στην εξουσία, γιατί διαμορφώνεται μέσα από την κοινωνία.

Το προεκλογικό μας πρόγραμμα θα στοχεύει στην ανακούφιση των μικρών και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων και στη διαμόρφωση των όρων για την επίτευξη ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας με σκοπό να επανέλθει το χαμόγελο και η αξιοπρέπεια στις ζωές όλων των Ελλήνων πολιτών.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...