Ξεκίνησε η πώληση της ΛΑΡΚΟ, με τη δημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης | newsbreak

Μοιραστειτε το

Μέχρι και τρεις όμιλοι εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι για τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ, χωρίς να είναι γνωστό αν τελικά θα καταθέσουν όλοι προσφορές στη διαδικασία που άρχισε τη Δευτέρα και περιλαμβάνει δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς.

Τη Δευτέρα δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ειδικού διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ για τμήμα των περιουσιακών της στοιχείων, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και ο δεύτερος διαγωνισμός, που αφορά κυρίως τη μακροχρόνια παραχώρηση του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Λάρυμνας.

Οι δύο διαγωνισμοί προωθούνται εν μέσω αντιδράσεων από το προσωπικό της ΛΑΡΚΟ και τοπικούς φορείς.

Ο πρώτος διαγωνισμός που προκήρυξε ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ αφορά:

  • Παραχωρήσεις Μεταλλευτικών Δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Εύβοιας, Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης) και Καστοριάς.
  • Αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Κινητό και λοιπό εξοπλισμό.
  • Αγροτεμάχια στην περιοχή του Μεταλλείου Λάρυμνας (Φθιώτιδα), στον Άγιο Ιωάννη και στη Λιάβδα Λάρυμνας, καθώς και στην Εύβοια.

Η προθεσμία για την υποβολή Αιτήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος εκπνέει στις 8 Ιανουαρίου 2021.

Δεσμευτικές προσφορές

Σε αυτή την πρώτη φάση του διαγωνισμού ο σκοπός είναι να προεπιλεγούν οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί, με γνώμονα τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων αξιόπιστων επενδυτικών σχημάτων. Κατόπιν οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, σύμφωνα με τη διαδικασία και τους όρους που θα προσδιορίζονται και θα εξειδικεύονται στη Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να αρχίσει από το ΤΑΙΠΕΔ -λειτουργεί για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου- και ο διαγωνισμός για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, με βασικό αντικείμενο τη μακροχρόνια παραχώρηση του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Λάρυμνας.

Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία, ώστε να διεξαχθούν παράλληλα οι δύο διαγωνισμοί, με στόχο η όλη διαδικασία να συντελέσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και στη συνέχιση της δραστηριότητας.

Επιδίωξη είναι η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα και οι δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2021.

Πηγή
Author: Χάρης Π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα