Ξεκάθαρος ο Θεοδωρικάκος για τα κρούσματα ανομίας στα ΑΕΙ: Οι παράγκες της βίας έλαβαν τέλος

Μοιραστειτε το

«Έχουμε σχέδιο, το εφαρμόζουμε με αποφασιστικότητα» σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο Open

Στην πρωινή εκπομπή του Open βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επεσήμανε ότι «οι παράγκες της βίας στα πανεπιστήμια έχουν λάβει τέλος».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι «τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ξεκινάει η τετράμηνη εκπαίδευση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας». «Οταν ολοκληρωθεί, θα τεθεί στη διάθεση των πρυτανικών Αρχών που θέλουν να αξιοποιήσουν αυτές τις ομάδες», πρόσθεσε.

Οι αστυνομικοί «θα είναι εκεί ως χθεσινοί συνάδελφοι των παιδιών μας που σπουδάζουν καθώς στο σύνολό τους είναι πτυχιούχοι και έχουν την επιθυμία να συνδράμουν στο έργο της ασφάλειας», επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Θα εκπαιδευτούν και θα έχουν την ετοιμότητα να συνδράμουν με τον τρόπο που πρέπει», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός τόνισε σε όλους τους τόνους ότι η ανοχή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα πρέπει να σταματήσει. «Σε κάθε περίπτψση η ΕΛ.ΑΣ. οταν καταγγέλεται σοβαρη παραβίαση των νόμων, θα παρεμβαίνει και όσους παρανομούν θα τους οδηγεί στη δικαιοσύνη», είπε.

«Eίναι κοινός στόχος της πολιτείας και των ακαδημαϊκών αρχών η ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Όλοι όσοι βρίσκονται εκεί πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και να μην παρενοχλούνται από τους μπαχαλάκηδες. Για πολλά χρόνια υπάρχει μια ανώμαλη κατάσταση, γι αυτό κάλεσα το σύνολο των νεολαίων να βάλουν τέλος σε αυτή την υπόθεση. Είναι δημοκρατική ευθύνη και υποχρέωση να έχουμε ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Αν οι πρυτανικές αρχές στο παρελθόν φόβοντουστάν, θα μπει ένα τέλος σε αυτόν τον φόβο».

Ξεκινάει τη Δευτέρα η εκπαίδευση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Όπως είπε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σε λίγες ημέρες ξεκινά η εκπαίδευση για τους πρώτους 400 αστυνομικούς που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Η τετράμηνη εκπαίδευση των 400 αστυνομικών ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 17 Γενάρη στις Σχολές της Αστυνομίας στην Κομοτηνή. Οι περισσότεροι από τους 400 είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων, ενώ στο σύνολό τους θα φορούν πράσινη στολή και δεν θα φέρουν οπλισμό. Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα, διαλέξεις και πρακτική άσκηση.

Τα θεωρητικά μαθήματα περιλαμβάνουν ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία, σύνταξη δικογραφιών, θέματα ακαδημαϊκών ελευθεριών, πανεπιστημιακού ασύλου, ψυχολογίας και προσέγγισης νέων, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η πρακτική εκπαίδευσή τους αφορά πραγματικές ασκήσεις επί χάρτου σε σενάρια προσομοίωσης περιστατικών μέσα σε πανεπιστήμια, διαχείριση περιστατικών, όπως πρόκληση φθορών, επεισόδια, και περιστατικά παραβατικότητας μέσα σε πανεπιστήμια και αποτίμηση πραγματικών περιστατικών που έλαβαν χώρα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Σε εγρήγορση η ΕΛΑΣ για επιθέσεις σε Πανεπιστήμια

Σε εγρήγορση βρίσκεται η ΕΛΑΣ υπό το φόβο «συνέχειας» των ταραχών στα πανεπιστήμια, ύστερα από την καταδρομική επίθεση με στόχο καθηγητή και την προσπάθεια «ανοίγματος» στεκιού με εργαλεία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Στελέχη της Αστυνομίας εκφράζουν φόβους ότι ομάδες κουκουλοφόρων μπορεί να θελήσουν να «απαντήσουν» στις διαδοχικές επιχειρήσεις των αστυνομικών δυνάμεων για την εκκένωση καταλήψεων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί κατευθυντήριες εντολές για αυξημένη εγρήγορση των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου οι Αρχές να μην πιαστούν στον… ύπνο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η αντίδραση της Αστυνομίας το μεσημέρι της Τετάρτης στην ΑΣΟΕΕ κρίθηκε ως επιτυχής από την ηγεσία του Σώματος, καθώς οι νεαροί συνελήφθησαν πριν προλάβουν να καταφέρουν το σκοπό τους, δηλαδή να σπάσουν τον τοίχο του Πανεπιστημίου.

Φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Πρόκειται για έξι άτομα, τρία εκ των οποίων έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές.

Η πρώτη εικόνα που έχει η ΕΛΑΣ είναι ότι στόχος τους ήταν να ανοίξουν ξανά στέκι που είχε εκκενωθεί από τους αστυνομικούς πριν από περίπου δύο χρόνια. Τότε, η Αστυνομία είχε εκκενώσει το χώρο και η πρυτανεία αποφάσισε να τον χτίσει.

Χθες Τετάρτη φαίνεται πως ομάδα νεαρών επιχείρησε να σπάσει τον τοίχο για να ανοίξει ξανά το χώρο και να λειτουργήσει ως στέκι. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι συλληφθέντες ήθελαν με τον τρόπο αυτό να «απαντήσουν» στις πρόσφατες επιχειρήσεις της Αστυνομίας για την εκκένωση καταλήψεων.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί επενέβησαν μετά από πληροφορία ότι ομάδα νεαρών πραγματοποιούσε με τη χρήση ηλεκτρικών εργαλείων και σφυριών φθορές στην τοιχοποιία του Πανεπιστημίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Australian Open: Έγινε η κλήρωση – Συμμετέχει κανονικά ο Νόβακ Τζόκοβιτς

Καιρός: Στην «κατάψυξη» η χώρα με πολικές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό – Πού θα χιονίσει

Αντώνης Κανάκης: Άγριος καυγάς με τον παρουσιαστή σε μπαρ της Θεσσαλονίκης

Survivor: Το σέξι ατύχημα της Ευρυδίκης – Φόρεσε δανεικό μαγιό στο αγώνισμα (vid)

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...