Ξανθός: «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το κόστος της πανδημίας να το πληρώνουν οι πολίτες»

Μοιραστειτε το

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, δηλώνει υπέρ της υιοθέτησης αυστηρότερων πρωτοκόλλων και μέτρων για τη δημόσια υγεία, θέτει όμως το ερώτημα «ποιος πληρώνει το κόστος».

«Η υιοθέτηση αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαγνωστικών προϋποθέσεων για την πρόσβαση των πολιτών σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας (βλ. ΚΥΑ για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας», 18-9-2021), είναι προφανώς θεμιτή σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Το κρίσιμο θέμα βεβαίως είναι ποιος πληρώνει το κόστος», υπογραμμίζει σε δήλωση του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

«Η κοινωνία συνειδητοποιεί καθημερινά ότι η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να το επωμίζονται οι πολίτες», σχολιάζει, προσθέτοντας ότι «η λογική της ατομικής ευθύνης που πρεσβεύει η κυβέρνηση, εξελίσσεται πλέον σε δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση στην καθημερινότητα των ανθρώπων».

«Η κρατική ευθύνη υποχωρεί, οι δημόσιες δομές (εργαστήρια νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας, κινητές μονάδες ΕΟΔΥ) καλύπτουν ολοένα και λιγότερο τις διαγνωστικές ανάγκες της πανδημίας, το ΕΣΥ έχει «κατεβάσει ρολά» και οι επιχειρηματίες της υγείας «βγάζουν λεφτά» από εξετάσεις που σχετίζονται με τη Δημόσια Υγεία, με τελικό αποτέλεσμα την εκτίναξη της – διαχρονικά υψηλής – ιδιωτικής δαπάνης υγείας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η ακρίβεια σε βασικά είδη πιέζει τα νοικοκυριά και τους χαμηλόμισθους», τονίζει και συμπληρώνει:

«Επαναφέρουμε τη μόνη ρεαλιστική απάντηση στην ανάγκη αναβαθμισμένης επιδημιολογικής επιτήρησης και ελέγχου της διασποράς του ιού στην κοινότητα: συνταγογράφηση των μοριακών και rapid test με κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και μηδενική συμμετοχή των πολιτών (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων). Και παράλληλα, ενίσχυση των υπηρεσιών Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία για να έχουμε στοχευμένη πρόληψη και υψηλά υγειονομικά standards στους εργασιακούς χώρους».

«Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι δημόσια υπόθεση και όχι μηχανισμός μετακύλισης βαρών στην κοινωνία. Είναι πεδίο υλοποίησης πολιτικών καθολικής κάλυψης και ισότητας και όχι δημιουργίας νέων διακρίσεων με βάση την εισοδηματική κατάσταση των ανθρώπων. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν στηρίζει το ΕΣΥ, αλλά προωθεί την ιδιωτικοποίηση του, είτε με έμμεσο τρόπο (αυξάνοντας την ιδιωτική δαπάνη), είτε με άμεσο (μέσω των ΣΔΙΤ και της αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ στο πρότυπο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών)», καταλήγει ο Α. Ξανθός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον καθολικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών»

Νωρίτερα, ο κ. Ξανθός ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει, με κάθε δυνατό τρόπο, τον καθολικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών», απευθύνοντας προτροπή για καθολικό εμβολιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στις συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων ο Α. Ξανθός τόνισε, ότι για μια υγειονομικά ασφαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς χρειάζονται άμεσες και σοβαρές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους και έκανε λόγο για αναγκαία μέτρα για την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων όπως: «Η αραίωση των πολυπληθών σχολικών τμημάτων, η διενέργεια αξιόπιστων τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία και πολλά άλλα που έχουν προτείνει οι επιστήμονες, οι εκπαιδευτικοί φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Επίσης, επέκρινε την απόφαση τα παιδιά που με ευθύνη των γονέων τους, όχι μόνο δεν εμβολιάζονται αλλά δεν υποβάλλονται σε τεστ, να «στερούνται το συνταγματικό δικαίωμα της μόρφωσης» και ζήτησε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως «… να αποδεχτεί άμεσα την πρότασή μας, να συγκληθούν σε κοινή συνεδρίαση οι Επιτροπές Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να συζητηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, παρουσία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε από κορονοϊό η Λιολιώ Κολυπέρα – Η προφητική ατάκα που είχε πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής

Big Brother: Απίστευτη αποκάλυψη – «Το κρεβάτι γιατί κουνιέται; 2-3 φορές τη μέρα το κάνουν σίγουρα»

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...