Ξάνθη: Ένα ιταλικό φεστιβάλ κινηματογράφου με ελληνικό «αέρα» | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Ένα ανερχόμενο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου, το AmiCorti International Film Festival, που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στο Πεβεράνιο (Peveragno), μια πανέμορφη μεσαιωνική ιστορική πόλη του ιταλικού βορρά, φέρει από φέτος τη «σφραγίδα» δύο Ελλήνων δημιουργών από την Ξάνθη, στο κομμάτι του σχεδιασμού των βραβείων και της μουσικής επένδυσης.

Επίσης, δυο ακόμα διακεκριμένοι Έλληνες, ο αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Βαγγέλη Πρωτοπαπαδάκης και η αρχαιολόγος – επικοινωνιολόγος Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη, συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ ως ακαδημαϊκά μέλη της κριτικής επιτροπής, δίνοντας το ελληνικό στίγμα σε μια διοργάνωση που αναμένεται να φιλοξενήσει ορισμένα από τα γνωστότερα ονόματα του Hollywood, όπως τον σκηνοθέτη των δυο βραβείων Oscar Πολ Χάγκις (Paul Haggis), που είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως και η καλλιτεχνική διευθύντρια του ιταλικού φεστιβάλ Ντρίτα Κιάρα Ρόσι (Ntrita Chiara Rossi) έχει ελληνικές ρίζες και μιλάει άπταιστα τα ελληνικά.

Συνεργασία ιταλικού βορρά και βόρειας Ελλάδας

Ο γραφίστας και 3D animator Γιώργος Κράλλης ανέλαβε να σχεδιάσει τα βραβεία του διαγωνισμού αλλά και το σύνολο της εταιρικής ταυτότητας του φεστιβάλ. Ένα από τα πιο αγαπημένα ανοιξιάτικα φρούτα και σήμα κατατεθέν της περιοχής, η φράουλα, που αποτελεί το πιο πολύτιμο αγροτικό προϊόν στα ορεινά εδάφη του δήμου Πεβεράνιο (Peveragno), στάθηκε έμπνευση και κίνητρο για τον Ξανθιώτη δημιουργό.

«Η αλήθεια είναι», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κράλλης, «ότι η περιοχή φημίζεται για το συγκεκριμένο φρούτο, το οποίο μάλιστα διατίθεται τόσο στην ιταλική όσο και τις ξένες αγορές. Έτσι, το φετινό βραβείο είναι ξεχωριστό, εμπνευσμένο απ’ αυτό το αγαπημένο φρούτο και πολύ αναγνωρίσιμο, μια φράουλα τυλιγμένη σε μια κινηματογραφική ταινία. Οφείλω να ομολογήσω ότι η επιλογή των διοργανωτών προς το πρόσωπό μου ήταν ιδιαίτερα τιμητική και με ξάφνιασε. Την επικοινωνία μαζί τους την οφείλω στη Θρακιώτισσα Βίκυ Μπαφατάκη, αυτόν τον ιδιαίτερα δραστήριο, φωτεινό και πολυπράγμονα άνθρωπο. Όλη η δουλειά έγινε μέσω διαδικτύου και χαίρομαι ειλικρινά γιατί αποδείχθηκε πως όταν υπάρχει θέληση και όρεξη τότε το αποτέλεσμα μας δικαιώνει».

Ο Ξανθιώτης δημιουργούς υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας αυτής, που απέδειξε πως οι άνθρωποι της περιφέρειας μπορούν να δημιουργούν εξαιρετικές δουλειές. «Μια μικρή πόλη στη βόρεια Ιταλία που διοργανώνει ένα πολλά υποσχόμενο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου ταινιών μικρού μήκους και ένας δημιουργός από μια μικρή πόλη της βόρειας Ελλάδας που εμπνέεται για να τους προσφέρει τα βραβεία του φεστιβάλ», εξηγεί, ευχαριστώντας όλους όσοι τού εμπιστεύτηκαν αυτό το πρότζεκτ.

Ένας άλλος ταλαντούχος δημιουργός, επίσης από την Ξάνθη, ο συνθέτης Δήμος Σταθούλης επελέγη από τους διοργανωτές να γράψει την πρωτότυπη μουσική που θα συνοδεύει το promo video, πριν από την προβολή κάθε ταινίας στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δήμος Σταθούλης εκφράζει τη χαρά και την ικανοποίηση για το γεγονός ότι τού δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσει τη δουλειά του αλλά και για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν. Ο ίδιος επισημαίνει πως στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα ορχηστικό κομμάτι που θα αναδεικνύει την αίγλη της διοργάνωσης και ταυτόχρονα θα αποτελεί μουσικό σήμα κατατεθέν.

Στον περσινό διαγωνισμό υποβλήθηκαν 127 ταινίες κινηματογραφιστών από ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος, μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν συνολικά επτά ταινίες μεγάλου μήκους και 155 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Η ημερομηνία υποβολής των ταινιών λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και μέχρι τότε, ειδικά για φέτος, οι διοργανωτές του φιλοδοξούν να μπορούν να το διοργανώσουν έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες.

«Alpi del Mare» (οι Άλπεις της θάλασσας)

Η Βίκυ Μπαφατάκη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει την «άκρως ενδιαφέρουσα» συνεργασία που αναπτύχθηκε και τη δυνατότητα που δίνεται, μέσα από τέτοιες πολιτιστικές διοργανώσεις, να παρουσιαστεί η δουλειά ταλαντούχων νέων δημιουργών που ζουν και εργάζονται στην ελληνική περιφέρεια και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού μέλους της κριτικής επιτροπής του AmiCorti International Film Festival επισημαίνει την ανάγκη της ανάδειξης τέτοιων αξιόλογων πρωτοβουλιών από τις τοπικές κοινωνίες, όπως είναι η διοργάνωση ενός διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου.

Στην περίπτωση του δήμου Πεβεράνιο (Peveragno), η πρωτοβουλία αυτή, όπως επισημαίνει, «προβάλει την πλούσια ιστορία της πόλης και ταυτόχρονα δίνει κίνητρα στους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον κινηματόγραφο. Σε μια ομολογουμένως απομακρυσμένη από το κέντρο γεωγραφικά περιοχή, στους πρόποδες των Άλπεων, με πλούσια φυσική ομορφιά και ποικίλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που η περιοχή ονομάζεται «Alpi del Mare» (οι Άλπεις της θάλασσας)».

Πηγή
Author: NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα