Ν/Σ με Επιτροπές (με αποζημίωση) για Υπαλλήλους ΟΤΑ και Δημοσίου

Μοιραστειτε το

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε χθες 16/2 η Κυβέρνηση, συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές και συντονισμός σχετικών θεμάτων».

 

Το αρ.12 ορίζει ότι μετά από θεομηνία ή άλλη φυσική καταστροφή, συστήνονται και συγκροτούνται αμελλητί «Επιτροπές κρατικής αρωγής» ανά Περιφερειακή Ενότητα, με Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες που απορρέουν από το αρ.160 του ν.3852/2010, η οποία εκδίδεται ύστερα από Εισήγηση του «Περιφερειακού Συντονιστή κρατικής αρωγής» (αυτός δημιουργείται στο αρ.11 του Ν/Σ).

Οι «Επιτροπές κρατικής αρωγής» είναι αρμόδιες για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών από θεομηνία ή άλλη φυσική καταστροφή στις επιχειρήσεις (αυτές αναφέρονται στην παρ.1 του αρ.2 του Ν/Σ), με σκοπό την επιχορήγηση ή την προκαταβολή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Ως μέλη των «Επιτροπών κρατικής αρωγής» ορίζονται μέλη εγγεγραμμένα στο Μητρώο του αρ.10 του Ν/Σ.  Σύμφωνα με το αρ.10 του Ν/Σ λοιπόν, συστήνεται «Εθνικό Μητρώο στελεχών Επιτροπών κρατικής αρωγής», στο οποίο εντάσσονται υποψήφιοι για συμμετοχή στις «Επιτροπές κρατικής αρωγής». Στο Μητρώο εγγράφονται κατόπιν Αίτησης και αξιολόγησής τους:

α) μόνιμοι και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) Υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή TE, με βαθμό Α΄ του Δημοσίου ή των ΟΤΑ, β) μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, γ) στελέχη του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) που εμπλέκονται σε θέματα εκτιμήσεων ζημίας, δ) εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες στα πεδία εκτιμήσεων ζημίας κινητών ή ακινήτων στοιχείων ενεργητικού.

Στο Μητρώο, επίσης, εγγράφεται υποχρεωτικά το προσωπικό των Περιφερειών, το οποίο στελεχώνει τις οργανικές μονάδες, οι οποίες εμπλέκονται σε θέματα σχετικά με την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών και άλλων καταστροφών, σύμφωνα με το αρ.186 του ν.3852/2010.

Τα μέλη των Επιτροπών θα επιλέγονται « με κριτήρια το γνωστικό αντικείμενο και την εμπειρία τους, την εντοπιότητα, καθώς και το είδος των ζημιών ».

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΏΝ

Σύμφωνα με την παρ.2 του αρ.13 του Ν/Σ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλης έκτασης ζημιών σε επιχειρήσεις από θεομηνία ή άλλη φυσική καταστροφή ή γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων των περιοχών που επλήγησαν από θεομηνία ή άλλη φυσική καταστροφή δύναται, για να επιτευχθεί η έγκαιρη πραγματοποίηση του καταγραφικού και εκτιμητικού έργου να χορηγείται αποζημίωση στα εγγεγραμμένα στο Μητρώο μέλη των «Επιτροπών κρατικής αρωγής» για το έργο τους, κατά παρέκκλιση του αρ.21 του ν.4354/2015.

Σύμφωνα με την παρ.5 του αρ.18, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών καθορίζονται το ύψος, οι όροι, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της αποζημίωσης του αρ.13.

Περαιτέρω, η παρ.1 του αρ.13 αναφέρει πως στην περίπτωση κατά την οποία απαιτηθεί μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας Μελών των «Επιτροπών κρατικής αρωγής» για την εκτέλεση των καθηκόντων τους προς τους σκοπούς του Ν/Σ, καταβάλλονται δαπάνες μετακίνησης, κατά  την υποπαρ. Δ.9 του αρ.2 του ν.4336/2015.

 

Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το Νομοσχέδιο και την Έκθεση που το συνοδεύει.

 

 

 

 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα