Νύχτα τρόμου στην αυστριακή πρωτεύουσα

Μοιραστειτε το

Ώρες αγωνίας ζει η Αυστρία από τις 8 το βράδυ της Δευτέρας όταν ομάδα ενόπλων πραγματοποίησε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης, η οποία σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχει κοστίσει τη ζωή τριών ανθρώπων, ενώ ακόμη 15 νοσηλεύονται τραυματίες. Μεταξύ αυτών οι επτά σοβαρά.

Νεκροί, σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι ένας αστυνομικός, μια γυναίκα και ένας από τους δράστες της επίθεσης.

Το χρονικό της επίθεσης

Έπειτα και από την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Καρλ Νεχάμερ, και όσα μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, τα γεγονότα, έχουν ως εξής:

♦ Οι πρώτοι πυροβολισμοί ακούστηκαν στο κέντρο της Βιέννης, κοντά στην εβραϊκή συναγωγή στις 8  το βράδυ τοπική ώρα (9 ώρα Ελλάδας). Άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον των θαμώνων παρακείμενων μπαρ και εστιατορίων και πυροβολούσαν αδιακρίτως. Στο σημείο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έφθασαν πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 

♦ Όπως ανακοίνωσε ο Καρλ Νεχάμερ, υπάρχουν «αρκετοί  νεκροί και τραυματίες». Νεκροί είναι ένας αστυνομικός και ένας από τους δράστες, τον οποίο εξουδετέρωσαν αστυνομικοί. Οι αρχικές πληροφορίες ότι ανατινάχτηκε ή ότι έφερε μαζί του τσάντα με εκρηκτικά δεν επιβεβαιώθηκαν μετά την εξέταση του πτώματος από τους πυροτεχνουργούς της αστυνομίας.

♦ Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, που έχει ανακοινώσει νέα προγραμματισμένη ενημέρωση στις 6 το πρωί, σημείωσε ότι τουλάχιστον ένας δράστης διαφεύγει, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι οι δράστες είναι πολλοί, ακόμη και 10, σύμφωνα με κάποια ΜΜΕ. Ωστόσο έκανε έκκληση στους Αυστριακούς: «Εάν είναι δυνατόν: μείνετε στα σπίτια σας και αποφύγετε το κέντρο της πόλης». Μάλιστα τους είπε ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

♦ Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.

♦ Ανησυχία επικρατεί για όσους έχουν εγκλωβιστεί στο κέντρο της πόλης, το οποίο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία σε μεγάλη ακτίνα, ενώ ο στρατός έχει αναλάβει τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων ώστε η αστυνομία να κάνει έρευνες. Από τα μεσάνυχτα δε τέθηκε σε ισχύ και η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

♦ Η αστυνομία επιβεβαίωσε επιχειρεί σε έξι διαφορετικά σημεία της πόλης, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα ακριβή περιστατικά, ενώ οι πληροφορίες των αυστριακών μέσων ενημέρωσης ότι ίσως είναι σε εξέλιξη «πιθανώς και καταστάσεις ομηρίας». 

♦ Όσον αφορά τους δράστες, άγνωστος παραμένει ο αριθμός τους, ωστόσο αναφέρεται ότι είναι βαριά οπλισμένοι και πιθανώς κινούνται με αυτοκίνητα, ενώ ίσως φέρουν και εκρηκτικά. Παρ’ όλα αυτά ακόμη δεν γνωρίζει κανείς τίποτα για την ταυτότητά τους ή τα πραγματικά κίνητρά τους.

♦ Για προληπτικούς λόγους δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία των μαθητών στα σχολεία, ενώ κάλεσαν τους πολίτες να μην μπαίνουν ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

♦ Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διενεργεί ελέγχους στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία, εξαιτίας της τρομοκρατικής ενέργειας στη Βιέννη, με τις αρχές της οποίας υπάρχει στενή συνεργασία. Πρόσθεσε πως πλέον έθεσε υπό «επιτήρηση τις κυριότερες εβραϊκές εγκαταστάσεις στην Δημοκρατία της Τσεχίας», μέτρο που πρόσθεσε πως αποφάσισε να λάβει «εξαιτίας της κατάστασης στην Αυστρία και όχι μόνο». 

♦ Λίγες ώρες μετά την επίθεση, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε την ταξιδιωτική οδηγία του για την Αυστρία, στην οποία αναφέρεται στην «ασαφή» κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στο κέντρο της Βιέννης, καλώντας τους Γερμανούς που βρίσκονται εκεί να αποφεύγουν δημόσιους χώρους στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας. «Μείνετε σε ασφαλές σημείο μέχρις ότου υπάρξει λήξη συναγερμού. Ακολουθείτε τις οδηγίες της Αστυνομίας», τονίζει η οδηγία.

«Απεχθής τρομοκρατική επίθεση»

Από πολύ νωρίς οι αυστριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζουν το γεγονός ως τρομοκρατικό, γεγονός στο οποίο πιθανόν συνετέλεσε και ρεπορτάζ της επιθεώρησης Intelligence Group, που είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος παρακολουθεί τις online δραστηριότητες κυρίως τζιχαντιστών, σύμφωνα με το οποίο οργανώσεις τζιχαντιστών αναφέρουν ότι η επίθεση στη Βιέννη είναι «ο λογαριασμός» για τη συμμετοχή της Αυστρίας στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Photo/Ronald Zak

«Η αστυνομία έχει αναλάβει αποφασιστική δράση» δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κάνοντας λόγο για «απεχθή τρομοκρατική επίθεση». «Δεν θα μας εκφοβίσει η τρομοκρατία και θα πολεμήσουμε αυτές τις επιθέσεις με όλα μας τα μέσα», ανέφερε.

Η τρομοκρατική επίθεση είναι οργανωμένη «πολύ επαγγελματικά», πρόσθεσε. «Οι δράστες είναι πολύ καλά εξοπλισμένοι, είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση», επισήμανε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας ότι μερικοί δράστες ακόμα διαφεύγουν.

Στήριξη από την Ε.Ε.

Μηνύματα στήριξης του αυστριακού λαού και καταδίκης της τρομοκρατικής επίθεσης έφτασαν από όλη την Ευρώπη στην καγκελαρία. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μπόρις Τζόνσον τονίζουν την ενότητα απέναντι στην τυφλή βία της τρομοκρατίας.

Από την Ελλάδα, μηνύματα έστειλαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...