Ντόρα Μπακογιάννη: Πολιτικός, γυναίκα και μαχήτρια – Οι σταθμοί της ζωής της

Μοιραστειτε το

Ντόρα Μπακογιάννη: Το πρόσωπο της εβδομάδας έγινε η ισχυρή πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας μετά την ανακοίνωση ότι πάσχει από πολλαπλό μυέλωμα. Η πορεία της από τα εφηβικά χρόνια, τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και τις καίριες πολιτικές παρεμβάσεις. Η σημασία της οικογένειας και οι άγνωστες πτυχές.

Αν κάτι μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα για τη Ντόρα Μπακογιάννη, είτε συμφωνεί πολιτικά, είτε διαφωνεί με τις θέσεις και την ιδεολογία της, είναι ότι ποτέ δεν κρύφτηκε. Αυτό που πιστεύει και θέλει να πει, θα το πει με κάθε κόστος. Απόδειξη ότι αρκετές φορές έχει «κατηγορηθεί» ακόμα και για θέσεις που δεν συμφωνούν με αυτές της κεντρικής «γραμμής» του κόμματος ή της κυβέρνησης. Αν η Ντόρα Μπακογιάννη έχει κάτι να πει, θα το πει με όποιο κόστος.

Αυτόν, τον ίδιο, δρόμο της ευθύτητας επέλεξε και στην τελευταία μεγάλη μάχη που καλείται να δώσει. Η Ντόρα Μπακογιάννη στις 18 Οκτωβρίου 2021 ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα, έναν σπάνιο τύπο καρκίνου τον οποίο, ωστόσο, δεν φοβήθηκε. Όπως έχει κάνει στο παρελθόν σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει όσα σκέφτεται και να προετοιμαστεί για ακόμα μια μάχη.

Φωτογραφία από το 1985InTime

Ποια είναι η Ντόρα Μπακογιάννη

Η Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη (6 Μαΐου 1954) είναι Ελληνίδα νομικός, πολιτικός και βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Εξωτερικών, δήμαρχος Αθηναίων αλλά και πρόεδρος της βραχύβιας Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαΐου 1954, όπου και κατοικεί. Είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1918-2017) και της Μαρίκας Γιαννούκου (1930-2012), αδελφή του νυν πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και μητέρα του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία και συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Το 1974 παντρεύτηκε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη (δολοφονηθέντα το 1989 από την οργάνωση 17 Νοέμβρη), με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: τον Κώστα και την Αλεξία. Το 1998 παντρεύτηκε τον ναυλομεσίτη και αθλητικό παράγοντα Ισίδωρο Κούβελο.

Τίποτα δεν σταματά την Ντόρα Μπακογιάννη από το να δώσει τις πολιτικές, κι όχι μόνο, μάχες της ζωής της.

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της Ντόρας Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με προκλήσεις. Οι δυσκολίες έκαναν νωρίς την εμφάνιση τους στη ζωή της, ακόμη και από τα εφηβικά της χρόνια όταν και βρέθηκε στην εξορία.

Όπως είχε εκμυστηρευτεί το 2017 στην Ελένη Μενεγάκη, «ήμουν το πρώτο παιδί της οικογένειας και ήμασταν τότε στην εξορία. Έφυγα από τα 14 μου και βρέθηκα στο Παρίσι, χωρίς κάποιον φίλο δίπλα μου. Δεν ήθελα να ζητάω χαρτζιλίκι από τον μπαμπά μου. Οπότε πήγαινα έξω από καταστήματα και κολλούσα από ένα χαρτί με το όνομά μου και τα στοιχεία μου, αναφέροντας πως κάνω baby sitting».

Μία από τις πιο τραγικές στιγμές στη ζωή της, ήταν τον Σεπτέμβριο του 1989 όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης μπροστά στο γραφείο του στην οδό Ομήρου από την 17 Νοέμβρη. Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε στα 54 χρόνια του, έχοντας μεγάλη πορεία ως πολιτικός και δημοσιογράφος με έντονη αντιδικτατορική δράση από τη θέση του διευθυντή του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας όπου εργαζόταν όταν κηρύχθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η επόμενη δοκιμασία για την Ντόρα Μπακογιάννη ήρθε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2002. Ως δήμαρχος Αθηναίων τότε η πολιτικός είχε επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό της το οποίο ήταν σταθμευμένο λίγα μέτρα έξω από το γραφείο της στο κέντρο της Αθήνας.

Τότε ένας 35χρονος εμφανίζεται στην οδό Αμαλίας και, κρατώντας ένα όπλο, στοχεύτει το όχημα της Ντόρας Μπακογιάννη. Μία τυχαία κίνηση της όμως έχει ως αποτέλεσμα τα σκάγια να περάσουν από πάνω της και να μην την πετύχουν.

Ο 35χρονος, ο οποίος μόλις έχει διαπράξει απόπειρα δολοφονίας, τρέχει να ξεφύγει ενώ συλλαμβάνεται από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας ο οποίος τον καταδιώκει και τον ακινητοποιεί. «Το πρώτο πράγμα που ήρθε στον νου μου ήταν τα παιδιά μου. Δεν θα άντεχαν μια δεύτερη τόσο σκληρή δοκιμασία» ήταν τα πρώτα λόγια της Ντόρας Μπακογιάννη.

Τώρα, η Ντόρα Μπακογιάννη έρχεται να δώσει ακόμα μια μεγάλη μάχη. Η ίδια γνωστοποίησε πως δεν πρόκειται να το βάλει κάτω. «Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου», υπογράμμισε.

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της Ντόρας Μπακογιάννη

Η πολιτική σταδιοδρομία της Ντόρας Μπακογιάννη είναι γνωστή στους περισσότερος. Από το 1984 ήταν υπεύθυνη του Πολιτικού Γραφείου του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, και πατέρα της, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στις εκλογές του 1989 έγινε για πρώτη φορά βουλευτής και διετέλεσε υφυπουργός στον πρωθυπουργό. Το 1992 ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Αθήνας το 2002 λαμβάνοντας 60,6% στον δεύτερο γύρο, ενώ το 2006 έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στην Ελλάδα. Οι εσωκομματικές εκλογές του 2009 στις οποίες δεν κατάφερε να πάρει την αρχηγία και η διαφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά το 2010, την έφεραν πρόσκαιρα εκτός Νέας Δημοκρατίας, ίδρυσε τη Δημοκρατική Συμμαχία ωστόσο δυο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην παράταξή της και τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Όλα αυτά, στους περισσότερους είναι γνωστά, ωστόσο, υπάρχουν και πράγματα που η ίδια έχει αποκαλύψει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις της τα οποία ο κόσμος αγνοούσε.

Η ίδια έχει μιλήσει για τα παιδικά της χρόνια, στα οποία χρειάστηκε να φτάσει στα 10 με 12 για να καταλάβει ποια ακριβώς ήταν η δουλειά που έκανε ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Νομίζαμε ότι ο μπαμπάς μας απλά πάει στο γραφείο, δεν ξέραμε τότε τι ήταν η πολιτική», έχει αναφέρει. Όπως έχει πει, η συχνή παρουσία στο πατρικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη και η συναναστροφή με τα πολλά αγόρια ξαδέρφια, την είχε κάνει αγοροκόριτσο, ωστόσο, η παρουσία της μητέρας της ήταν αυτή που έβαζε τα όρια και επέστρεφε την ίδια και τα αδέρφια της στην πραγματικότητα.

«Είναι άλλο πράγμα να είσαι ένα ταξίδι, τα λατρεύω τα ταξίδια, αλλά είναι άλλο πράγμα να μην μπορείς να γυρίσεις στον τόπο σου. Είναι βαθιά πληγωτικό», έχει αναφέρει για τα χρόνια της εξορίας στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της επταετίας στην Ελλάδα. Σε εκείνα τα χρόνια της ζωής στο Παρίσι, ήρθε και η γνωριμία με τον Παύλο Μπακογιάννη. Ως δημοσιογράφος είχε επισκεφθεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος απουσίαζε. Η Ντόρα και οι αδερφές τον υποδέχθηκαν και εκείνος βλέποντας και τον αψύ χαρακτήρα της την προβόκαρε με αναφορές στην Αποστασία του 1965. «Ποιος είσαι που ήρθες μέσα στο σπίτι μου να βρίσεις τον πατέρα μου», ήταν η πρώτη κουβέντα της Ντόρας στον Παύλο, με τον οποίο έμελλε στη συνέχεια να συνδέσει τη ζωή της αλλά και να βιώσει τον πόνο της απώλειας με τον πιο σκληρό τρόπο.

Ιδιαίτερη σχέση έχει αναπτύξει, φυσικά, και με τον αδερφό της Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο νυν πρωθυπουργός μετά τη δικτατορία ως έφηβος περνούσε πολύ χρόνο στο σπίτι της αδελφής του, με τον Παύλο Μπακογιάννη να του έχει μεγάλη αδυναμία όπως η ίδια έχει εκμυστηρευτεί. «Ο Παύλος τού είχε παθολογική αδυναμία. Θυμάμαι ότι, μόλις μεγάλωσε, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Παύλος τού άφηνε χαρτζιλίκι κι ο Κυριάκος, πάντα προσεκτικός και τυπικός σε όλα του, του έφερνε τα ρέστα όταν επέστρεφε από τη βόλτα με τους φίλους του. Αυτό έκανε έξαλλο τον Παύλο. “Κράτα τα, ρε, θα σου χρειαστούν αύριο”, του φώναζε γελώντας», αναφέρει μια από τις ιστορίες που έχει αποκαλύψει η κ. Μπακογιάννη.

«Η μητέρα μου είχε τη φωνή εύκολη, αντιδρούσα κι εγώ σαν έφηβη αλλά αργότερα την άκουγα. Δεν με έπαιρνε να κάνω και νταηλίκια. Ήταν αρχηγός της οικογένειας στα 1.000 μικρά που ήταν καθοριστικά. Τις μεγάλες αποφάσεις τις έπαιρνε ο πατέρας μου. Δεν μπορούσες και να τσακωθείς μαζί του. Σου έλεγε κάτσε να το συζητήσουμε. Σε πέθαινε με τον διάλογο, οπότε δεν μπορούσες να τα βγάλεις πέρα», έχει πει για τις σχέσεις με τους γονείς της ενώ έχει προσθέσει πως «αν έχουμε μάθει να αγαπάμε και να δίνουμε, το χρωστάμε στη μάνα μου».

«Ήμουν ένας πολύ κακομαθημένος άνθρωπος, περιτριγυρισμένος από αγάπη σε όλη μου τη ζωή. Ο Παύλος, λόγω και της διαφοράς ηλικίας που είχαμε, με πρόσεχε πολύ. Όταν “έφυγε” βρέθηκα στα βαθιά νερά, αλλά από την άλλη στάθηκα στα πόδια μου…», έχει σχολιάσει.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της, είναι και το χιούμορ. Παροιμιώδεις είναι οι απαντήσεις της για βίντεο και gifs που κυκλοφορούν, όπως το περιβόητο “σοκολατάκι” ή το “καταπληκτικό”, τα οποία δεν έχει διστάσει να σχολιάσει γελώντας με την ψυχή της.

Η ίδια, στο παρελθόν, έχει πει για τον εαυτό της «έχω τα τρία κακά του κόσμου. Είμαι γυναίκα, είμαι ψηλή και είμαι κόρη του Μητσοτάκη».

«Εμένα δεν μου συγχώρησε κανείς το ότι είμαι γυναίκα. Αν σηκώσεις τον τόνο της φωνής σου, είσαι στρίγγλα, αλλά η ίδια συμπεριφορά από έναν άντρα είναι μαγκιά. Αν πετύχεις σε έναν τομέα, τότε είσαι υπέρμετρα φιλόδοξη, αλλά αν πετύχει ένας άντρας τις ίδιες επιδόσεις, τότε είναι δραστήριος και έξυπνος. Συμβαίνει παντού και όχι μόνο στην Ελλάδα. Αυτά που έχει τραβήξει η Χίλαρι είναι παρηγοριά για όλες μας. Έκανε λάθη; Δεν ξέρω πολιτικό που να μην έχει κάνει. Τα λάθη του Τραμπ ήταν πολύ περισσότερα, αλλά τα λάθη μιας γυναίκας μετράνε δέκα φορές», έχει αναφέρει σε συνέντευξή της.

Επίσης, έχει αποκαλύψει πως «είχα τρομερή ανασφάλεια. Την πρώτη φορά που ανέβηκα στο βήμα της βουλής σαν νέα βουλευτής, έτρεμα σαν το ψάρι». «Υπάρχουν ένα εκατομμύριο λόγοι να μην είσαι στην πολιτική και μάλλον όλοι είναι σωστοί. Έχει όμως κάτι η πολιτική που δεν μπορείς να το βρεις αλλού. Αυτή η απίστευτη ικανοποίηση ότι έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις ένα λιθαράκι στα πράγματα και στις ζωές των άλλων. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς», έχει απαντήσει για το πώς είναι να έχεις το «μικρόβιο» της πολιτικής.

Τα τελευταία 23 χρόνια η κ. Μπακογιάννη είναι παντρεμένη με την Ισίδωρο Κούβελο. Μια σχέση για την οποία η ίδια έχει πει πως ο απολογισμός είναι θετικός. «Παντρευτήκαμε σε μια φάση που ήμασταν και οι δύο ώριμοι, γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον κι αν κάνω απολογισμό θα πω ότι είναι θετικός. Χωρίς να έχουμε κοινά παιδιά, μεγαλώσαμε πολλά παιδιά και ζούμε μαζί με πολλά παιδιά σαν να είναι κάτι αυτονόητο», ήταν μια από τις πρόσφατες απαντήσεις της.

Η κ. Μπακογιάννη έχει αποκαλύψει πως αν είχε το μυαλό που έχει σήμερα στα 22 της, όταν έγινε για πρώτη φορά μητέρα, θα είχε κάνει πολύ διαφορετικά πράγματα. Όπως έχει δηλώσει, ήταν πάντα κοντά στα παιδιά της, ωστόσο, χρειάστηκε κάποια στιγμή και η παρέμβαση της μητέρας της για να γίνουν πιο… ισορροπημένα τα πράγματα.

Αλεξία Μπακογιάννη και Κώστας Μπακογιάννης

«Ήμουν 22 χρονών όταν έγινα πρώτη φορά μητέρα, δεν είχα συναίσθηση του πώς θα έπρεπε να φερθώ. Είχα διαβάσει, βέβαια, τα βιβλία της εποχής για τη σύγχρονη διαπαιδαγώγηση. Κι έτσι η Αλεξία μεγάλωσε στην αρχή με την αντίληψη ότι “το παιδί ρίχνει κάτω κάτι και ανακαλύπτει τη βαρύτητα”, ότι “το παιδί παίρνει τον κόκκινο μαρκαδόρο και βάφει τους άσπρους καναπέδες και με αυτόν τον τρόπο εκφράζει τη δημιουργικότητά του”. Μέχρι που πήρε πρωτοβουλία η μαμά μου, που τα έβλεπε όλα αυτά και είχε μεγάλες αντιρρήσεις, και ήρθε και μου είπε: “Παιδί μου, εσύ δεν θα μεγαλώσεις παιδιά, εσύ θα μεγαλώσεις εγκληματίες”», έχει πει.

Ωστόσο, με τα – επτά – εγγόνια της είναι πλέον διαφορετικά τα πράγματα. Όπως λέει είναι πιο ισορροπημένη, αλλά παραμένει πολύ δεμένη με τα παιδιά της. Ένα «δέσιμο» που έγινε ακόμα πιο ισχυρό μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη όταν έμειναν οι τρεις τους. «Όταν τσακώνομαι με τα παιδιά μου, μπορεί να αρρωστήσω πραγματικά για δύο μέρες, να έχω πονοκεφάλους και ιλίγγους. Πάντως, ναι, σήμερα έχω ενεργό παρουσία δίπλα σε όλα τα εγγόνια μου. Έχω μπει πολύ στη λογική της κόρης μου, που λέει: “Οι άνθρωποι θέλουν μνήμες, θετικές μνήμες για να μπορούν να είναι αύριο ισορροπημένοι”. Θεωρώ πολύ σημαντικό να δημιουργούμε θετικές μνήμες στα παιδιά. Και περνάω πολύ καλά μαζί τους. Όταν λείπουν καιρό, μου λείπουν», ήταν παλιότερη δήλωσή της.

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι και η ιστορία που αποκαλύφθηκε για τον μικρό Άγγελο, ο οποίος φωνάζει την Ντόρα Μπακογιάννη «γιαγιά», χωρίς, όμως, να είναι ένα από τα επτά εγγόνια της.

Ισχυρή πολιτική παρουσία, δυναμικές κόντρες και η κριτική των αντιπάλων

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει διστάσει να δημοσιοποιήσει θέσεις της ή να προχωρήσει σε πράξεις που μπορεί να έχουν φέρει θύελλα αντιδράσεων. Ήταν η υπουργός Εξωτερικών που μαζί με τον Κώστα Καραμανλή έθεσαν το βέτο στο Βουκουρέστι το 2009 για τα Σκόπια. Δεν δίστασε να αντιταχθεί στην κομματική γραμμή στο θέμα των μνημονίων στη Νέα Δημοκρατία του 2010 και να διατρανώσει την αντίθεσή της με τον λαϊκισμό σε κάθε ευκαιρία.

Ακόμα και σήμερα, αν θεωρεί ότι κάποια πολιτική που εφαρμόζεται δεν είναι η σωστή, θα τοποθετηθεί. Έστω κι αν αυτό σημαίνει πως μπορεί να βρεθεί σε αντιδιαστολή με τις απόψεις της κυβέρνησης, της οποίας πρωθυπουργός είναι ο αδερφός της Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε «μάχες» που έχει δώσει από το βήμα της βουλής ή σε τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις με πολιτικούς αντιπάλους, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και σκληρούς χαρακτηρισμούς, όπως το «κότα, τρίλειρη και μακροπουπουλάτη», που έχει αναφέρει για τον Πάνο Καμμένο.

Υπήρξαν, ωστόσο, και οι στιγμές που οι πολιτικοί αντίπαλοι άσκησαν αυστηρή κριτική στην Ντόρα Μπακογιάννη και η ίδια βρέθηκε σε θέση άμυνας. Το 2010 έγιναν αναφορές για πιθανή συμμετοχή της στο σκάνδαλο της Siemens, με τη κατηγορία ότι έλαβε κάποιες μεγάλες εκπτώσεις σε αγορές προϊόντων από την εν λόγω εταιρία. Το ίδιο έτος παραπέμφθηκε στην εξεταστική επιτροπή που είχε συσταθεί από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Η ίδια δήλωσε ότι οι εν λόγω κατηγορίες είναι λασπολογίες και πως οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορούσε να έχει τέτοιες εκπτώσεις στα συγκεκριμένα προϊόντα. Αρκετές αναφορές έγιναν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τη διετία 2008-2010 για πιθανή συμμετοχή κι άλλων μελών της οικογένειας Μπακογιάννη. Τον Αύγουστο του 2011 τελικώς έληξαν τα καθήκοντα της εξεταστικής επιτροπής χωρίς να παραπεμφθεί κανένα πολιτικό πρόσωπο, αφού αποσύρθηκαν οι όποιες κατηγορίες.

Η ίδια έχει επικριθεί ακόμα και από τη Νέα Δημοκρατία για την παρουσία της σε ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία ή για τη στάση της στο θέμα των μνημονίων. Τελευταίο πεδίο άσκησης κριτικής προς την Ντόρα Μπακογιάννη ήταν το τροχαίο έξω από τη βουλή στο οποίο ένα υπηρεσιακό όχημα της ασφάλειάς της ενεπλάκη σε θανατηφόρο δυστύχημα. Η κριτική που ασκήθηκε για το θέμα ήταν, και είναι, εντονότατη με την ίδια να ξεκαθαρίζει πως η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ένα πρόσωπο που θα περάσει στην πολιτική ιστορία της χώρας. Είναι η γυναίκα με την ίσως μακροβιότερη και σίγουρα πολύ σημαντική παρουσία στην ελληνική πολιτική σκηνή. Είτε διαφωνεί, είτε συμφωνεί κάποιος πολιτικά και ιδεολογικά μαζί της, αποπνέει ένα συναίσθημα. Τον σεβασμό.

Φωτογραφίες από την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ντόρας Μπακογιάννη

Συνεντεύξεις και ομιλίες της Ντόρας Μπακογιάννη

* Με πληροφορίες από Wikipedia, Καθημερινή

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...