Ντοκουμέντο: Η συνέντευξη του Ακη Πάνου μέσα από τη φυλακή Κομμοτηνής – Ολη του η μυθιστορηματική ζωή με τη δική του φωνή | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Ο άκαμπτος και εύθραστος μαζί -σαν τον έβενο στο μπουζούκι- Ακης Πάνου, αποκαλύπτεται με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναγνωρίσει, μέσα από τις συνεντεύξεις που έδωσε –η μία ενώ ήταν στη φυλακή!- στον Φώτη Απέργη. Θα μεταδοθούν απόψε στις επτά από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Η εμπειρία της ακρόασης νικά κατά κράτος αυτή της ανάγνωσης, όταν πρόκειται για την προσωπική αφήγηση της ζωής ενός μύθου -με όλες τις φορτίσεις θετικές και αρνητικές που φέρνει. Όταν μπορείς να ακούς τον σπουδαίο συνθέτη με την ερεβώδη ζωή Ακη Πάνου να απαντά ο ίδιος στις ερωτήσεις για όσα έκανε και όσα έζησε, με την τραχύτητα, την ένταση, το βάρος, ακόμα και το λυγμό να διαπερνούν τη φωνή του. Απόψε στις επτά το βράδυ θα έχουμε τη σπάνια εμπειρία να γίνουμε ακροατές και με κάποιον τρόπο συνομιλητές του Ακη Πάνου μέσα από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. στους 103,7.

Θα ακούσουμε τις δυο συνεντεύξεις που έδωσε ο Ακης Πάνου στον Φώτη Απέργη το 1997. Η μία στην αρχή του έτους και η δεύτερη, όταν ήδη βρισκόταν στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής. Μάλιστα θα τον ακούσουμε για πρώτη φορά να διαβάζει δημόσια τους στίχους που έγραψε περιμένοντας να δικαστεί- «Το ημερολόγιο της Κομοτηνής». Εχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ότι οι συνεντεύξεις θα ακουστούν σήμερα, μέρα που είχε γενέθλια (γεννήθηκε το 1933 στην Ξάνθη), σχεδόν είκοσι χρόνια από το θάνατό του, αλλά και ανήμερα του Αγίου Ελευθερίου: Ελευθερία είναι το όνομα της θυγατέρας του.

Στην 1η Αυγούστου του 1997 ο Πάνου καβγάδισε έξω από το σπίτι του στην Ξάνθη με τον σύντροφο της 19χρονης Ελευθερίας, Σωτήρη Γιαλαμά και τον δολοφόνησε πάνω στον καβγά. Τον πυροβόλησε με το 45αρι του. Ένα καθαρόαιμο έγκλημα τιμής – άλλωστε ο συνήγορος του Πάνου, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης είχε πει ότι ο Γιαλαμάς προσέβαλε τον ηθικό του κώδικα Πάνου. Ετσι οδηγήθηκε στη φυλακή (όπου και δόθηκε η δεύτερη συνέντευξη του στον Φώτη Απέργη) σε έναν χρόνο που σφράγισε τη ζωή και τη διαδρομή του με έναν τρόπο αναπόδραστα μυθιστορηματικό. Ο ίδιοςβεβαίωνε πως δεν είχε σκοπό να τον σκοτώσει μόνο να τον εκφοβίσει, χρησιμοποιώντας την φράση «δεν μετανόησα γιατί δεν εννόησα».Όπως λέει άλλωστε ο ίδιος κάποια στιγμή στις συνεντεύξεις που θα ακούσουμε σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Δεύτερο Πρόγραμμα: «Τελικά, ο πιο καλός μου φίλος και ο πιο κακός εχθρός μου είναι ο εαυτός μου». 

Στην Καβάλα στη δίκη του μουσικοσυνθέτη Ακη Πάνου, για τη δολοφονία του φίλου της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά. Στην φωτογραφία ο Α. Πάνου στο εδώλιο του κατηγορουμένου στον Μάρτη του 1998. ΑΠΕ/ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ Χ.

Ο Πάνου, ο Ζαμπέτας, ο Κούντερα

Ο Ακης Πάνου απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του Φώτη Απέργη: για τα παιδικά του χρόνια και τη γνωριμία του με το ρεμπέτικο μέσα από τη μητέρα του. Για το μπουζούκι και το αγαπημένο του υλικό, τον έβενο: «Είναι κι αυτός άκαμπτος και εύθραυστος. Έχουμε άριστες σχέσεις». Για το κατά πόσον το ζεϊμπέκικο είναι ανδρικός χορός. Για το τσιφτετέλι και εκείνους που «χορεύουν και στις ειδήσεις».  Για την τιμή, τις γυναίκες και τον τζόγο: «Για να μάθεις κάτι θα πληρώσεις. Σε τελική ανάλυση, ο καθένας μας παίζει. Και οι πιο σοβαροί παίχτες είναι οι καλλιτέχνες, που παίζουν τη ζωή τους». Μιλά για τον Καζαντζίδη και τον Ζαμπέτα. «Ο Γιώργος ήταν ο μοναδικός φίλος που είχα στη φάρα μας». Μιλά όμως και για τα διαβάσματά του, για τον Μαρξ και για τον Κούντερα- «ωραία πένα ο μάγκας!». 

Πηγή
Author: Κατερίνα Ι. Ανέστη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα