Νταντά για πλούσιους του Σίδνεϊ εργαζόταν για τις μυστικής υπηρεσίες του Πινοσέτ στη Χιλή και βασάνιζε αντιφρονούντες | newsbreak

Μοιραστειτε το

Η σκοτεινή δράση στη Χιλή μίας νταντάς που προσέχει τα παιδιά πλουσίων στο Σίδνεϊ ήρθε στο φως μέσω δικαστικών εγγράφων. Η νταντά προτού μετακομίσει μόνιμα στην Αυστραλία το 1978, κατηγορείται ότι εργαζόταν για τις μυστικές υπηρεσίες του δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ και βασάνιζε αντιφρονούντες με χημικά αέρια, ενώ πετούσε τα πτώματά τους από ελικόπτερα, ώστε να γίνουν «ντεσαπαρεσίντος», άνθρωποι δηλαδή που εξαφανίστηκαν χωρίς να βρεθούν ποτέ τα πτώματά τους.

Τις αποκαλύψεις για τη δράση της Αντριάνα Ρίβας ως μία από τους πιο σκληρούς βασανιστές του Πινοσέτ κάνει η εφημερίδα «Daily Telegraph», επικαλούμενη έγγραφα από την απόφαση δικαστηρίου της Αυστραλίας που τον Οκτώβριο άναψε το πράσινο φως για την έκδοσή της στη Χιλή.

Σύμφωνα με αυτά, η Ρίβας, που εργάζεται ως νταντά σε χλιδάτες γειτονιές του Σίδνεϊ, έως το 1978 ήταν μέλος της μυστικής υπηρεσίας DINA της Χιλής, η οποία έκανε εγκλήματα για να παραμείνει ο Πινοσέτ δικτάτορας. Ειδικότερα, ήταν μέλος της Ταξιαρχίας Λαουτάρο, η οποία είχε την έδρα της στο Σαντιάγο. Στην έδρα μεταφέρονταν  αντιφρονούντες για να υποβληθούν σε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, τα οποία μεταξύ άλλων περιλάμβαναν σωματική βία, αλλά και ψεκασμό με χημικά αέρια όπως το σαρίν, με τελικό σκοπό την εξόντωσή τους. Σε περίπτωση που δεν πέθαιναν από τα βασανιστήρια, τους έκαναν ενέσεις με χημικά ή κάλυπταν το κεφάλι τους με πλαστική σακούλα.

Στη συνέχεια οι βασανιστές εξαφάνιζαν τα δαχτυλικά αποτυπώματα των θυμάτων με φλογοβόλα και ξεφορτώνονταν τα πτώματα πετώντας τα από ελικόπτερα. Μεταξύ 1976 και 1977 η Ρίβας απήγαγε τουλάχιστον επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων το στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βίκτορ Ντίας.

Πηγή
Author: Ιωάννα Τ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα