Νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια – Αυτές οι αλλαγές έχουν πέσει στο τραπέζι

Μοιραστειτε το

Το πορισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής

Προς ολοκλήρωση βαίνει το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια, καθώς κατατέθηκε το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με τις προτεινόμενες διατάξεις.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθούν για το πόρισμα της επιτροπής. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της συναίνεσης όλων των κομμάτων στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

Με το νέο νομοσχέδιο επαναπροσδιορίζεται για πρώτη φορά μετά από περίπου 40 χρόνια από την τελευταία μεγάλη αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, η φιλοσοφία του νομοθέτη, σε περίπτωση διάστασης μεταξύ γονέων, από την μονοδιάστατη άσκηση της γονικής μέριμνας επιμέλειας κυρίως από τον ένα γονέα, στην από κοινού πλέον άσκηση και από τους δύο γονείς. Καθιερώνεται η αρχή της μη διάκρισης για οποιοδήποτε λόγο μεταξύ των γονέων, καθώς επίσης και η έννοια της γονεϊκης αποξένωσης.

Ανάμεσα στις αλλαγές που αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο, καθιερώνεται σύμφωνα με πληροφορίες το ελάχιστο μαχητό τεκμήριο επικοινωνίας κατά το 1/3 του συνολικού κατανεμομένου χρόνου και αξιοποιούνται κατά τα στάδια ως μεθοδολογικά εργαλεία η κοινή συμφωνία των γονέων, η δυνατότητά τους να προσφύγουν από κοινού σε ειδικευμένο διαμεσολαβητή και, σε τελικό στάδιο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, η προσφυγή στο δικαστήριο, ώστε να αποφεύγεται η εξαρχής αντιδικία που επιδρά αρνητικά στην ομαλή ψυχοσωματική αναπτύξη του τέκνου.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αναμόρφωση του άρθρου 1511, όπου το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας. Στο σκεπτικό της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αναφέρεται ότι «το συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική περιουσία παρουσία και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του τέκνου, καθώς επίσης από την αποτροπή αποξένωση του από καθέναν απ’ αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν καλείται αυτό να αποφασίσει».

Τέλος, στην 3η παράγραφο του άρθρου, που αναφέρεται στην γνώμη του τέκνου, το νέο νομοσχέδιο εξετάζει την προσθήκη ότι αυτή πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται «εφόσον κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης υποβολής».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...