Νεώριο: Καταγγελίες «φωτιά» για την ONEX του κ. Ξενοκώστα | newsbreak

Μοιραστειτε το

Μαίνεται εμφύλιος πόλεμος στα Ναυπηγεία Νεωρίου καθώς με αναφορά-καταπέλτη οι μέτοχοι της εταιρίας αποκαλύπτουν σημεία και τέρατα σε ό,τι αφορά τον Όμιλο της ONEX, ισχυριζόμενοι, μεταξύ άλλων, για ιδιαίτερες σχέσεις με συνδικαλιστές στην προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο της επένδυσης! Με μια αναφορά-«βόμβα» που απευθύνεται σε έξι υπουργούς, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αποκαλύπτει Κυριακάτικη εφημερίδα, η AXIS μέτοχος με 24,02% του Νεωρίου βάζει φωτιά στην αναδιάρθρωση του Ναυπηγείου. Στο πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο απασχολεί ήδη την πολιτική και δικαστική ηγεσία της χώρας, ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι όμιλος Ξενοκώστα (ONEX) σε συμπαιγνία με τις δανείστριες τράπεζες αλλά και την αρωγή της αμερικανικής πρεσβείας έχει προβεί σε σωρεία παράνομων πράξεων.

Ειδικότερα, η AXIS μεταξύ άλλων ισχυρίζεται τα εξής:

  1. Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Νεώριον μέτοχοι πλην της AXIS ήταν ο κ. Ιωάννης Στεφάνου Αντιπρόεδρος της εταιρίας και Πρόεδρος της Συνέλευσης και η κυπριακή εταιρία του φερόμενου ως εκπροσώπου της ONEX κ. Παναγιώτη Ξενοκώστα FEYTEA HOLDING LIMITED. Αθροιστικά και οι δύο μέτοχοι εμφάνισαν 43%, το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο από το 52,93% που φέρονταν να έχουν εξαγοράσει και όπως δηλώθηκε στο Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

2. H ONEX έχει παραβιάσει κραυγαλέα τους όρους συμφωνίας, όπως αυτή επικυρώθηκε από τη δικαστική απόφαση και ότι η δήθεν επιτυχής και σύννομη εξυγίανση αποτελεί μύθευμα.

3. Η FEYTEA Holding δεν έχει προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση εξαγοράς του 100% του Νεωρίου, παρά την υποχρέωση εκ του νόμου 3461/2006.

4. Έχει παραβιαστεί η υποχρέωση από τη συμφωνία εξυγίανσης να αποκτήσει η ONEX το σύνολο την ακινήτων του Νεωρίου εντός διαστήματος 20 ημερών ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης του ενεργητικού και του παθητικού της εταιρίας στο πλαίσιο της δικαστικής απόφασης έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης. Η εγγραφή στον ισολογισμό ακινήτων που δεν μεταβιβάστηκαν είναι εικονική.

5. Η διαδικασία μεταβίβασης των πλωτών δεξαμενών ήταν άκυρη και εκτός προβλεπόμενων στη δικαστική απόφαση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης. Δεν υπάρχει, επίσης, καταχώρηση των μεταβιβάσεων στο αρμόδιο Νηολόγιο Σύρου.

6. Από τη μία, η ONEX παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων Σύρου σε εκτέλεση της από 26/7/2017 συμφωνίας εξυγίανσης και από την άλλη, η ΣΥΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ ΙΚΕ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥAΣTIKH φέρεται να υλοποιεί το από 2018 συμφωνητικό παραχώρησης των Ναυπηγείων έναντι μηνιαίου ανταλλάγματος 100 ευρώ.

Ταυτόχρονα διατυπώνεται σειρά ερωτημάτων όπως:

1. Ποιος τιμολογεί (αν τιμολογεί) τις εργασίες και υπηρεσίες του Νεωρίου την τελευταία διετία; Η υπό εξυγίανση εταιρία ως μη όφειλε ή η παραχωρησιούχος ΣΥΡΟΣ ΜΟΝ ΙΚΕ;

2. Ποιος εκμεταλλεύεται την επιχείρηση των Ναυπηγείων Σύρου κατά την τελευταία διετία;

3. Ποιος συμβάλλεται με τους προμηθευτές του Ναυπηγείου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο;

4. Ποιος απασχολεί τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων; Ποια εταιρία καταβάλει τις αποδοχές τους;

5. Έχουν οι εργαζόμενοι προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου ή με ευέλικτες μορφές εργασίας, κατά παράβαση των δεσμεύσεων;

6. Ποιος πλήρωσε τις αποζημιώσεις και τους καθυστερούμενουs μισθούς και τι φορολογικές βεβαιώσεις δόθηκαν γι’ αυτές τις πληρωμές;

7. Από ποια έσοδα και από ποιες πηγές χρηματοδότησης αποπληρώνονται (αν και όπως αποπληρώνονται) οι υποχρεώσεις που ανέλαβε εντός των προθεσμιών που έχει ορίσει η συμφωνία εξυγίανσης και συγκεκριμένα προς τις τράπεζες Alpha, Πειραιώς και ΕΦΚΑ, Δημόσιο, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και εργαζόμενους;

8. Αν δεν έχουν πληρωθεί, τι ενέργειες έχουν κάνει οι τράπεζες και το Δημόσιο;

Η πλευρά της Axis ζητεί από τις Αρχές να διερευνηθεί αν κατά πόσο έχουν ασφαλιστικές παραβάσεις και αν οι εργαζόμενοι κατά την περίοδο που δηλώθηκαν ως άνεργοι δεν εργάζονταν για τη ΣΥΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ IKE, που αναφέρουν είναι συμφερόντων Βασιλείου Σαββίδη. Επίσης, να ερευνηθεί η πρακτική πληρωμής ποσών σε εργαζόμενους και στο σωματείο εργαζομένων που δεν σχετίζονται με την απασχόλησή τους, ώστε να διαπιστωθεί η νομιμότητά τους σε σχέση με τις εφαρμοστέες φορολογικές και της δωροδοκίαs δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αναφορά, η ONEX στο επιχειρηματικό σχέδιο που κατατέθηκε στο δικαστήριο για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης προβλεπόταν το 2019 να κάνει κύκλο εργασιών 15.100.000 ευρώ και το 2020, 23.200.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την AXIS, που επικαλείται στοιχεία του ΓEMH, το 2019 ο τζίρος ήταν μόλις 101.000 ευρώ.

Πηγή
Author: Ch-newsroom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα