Νεκρανάσταση του φράγματος της Μεσοχώρας

Μοιραστειτε το

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα προχωρήσει σύντομα σε μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος με μια απλή «επικαιροποίηση» της μελέτης την οποία ακύρωσε το ΣτΕ, ενώ ξαναέθεσε το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, την οποία συνδύασε με τις «πάρα πολλές δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για την ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του φράγματος στη Μεσοχώρα -έβδομη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που δικαιώνει τους κατοίκους της Μεσοχώρας- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από τα Τρίκαλα, που επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου, τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας.

«Θεωρώ αδιανόητο το ελληνικό Δημόσιο να έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία παραμένουν αυτή τη στιγμή ημιτελή. Εχω δώσει την κατεύθυνση στο υπουργείο, στον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ηγείται του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΗ, να επικαιροποιηθεί αμέσως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το φράγμα της Μεσοχώρας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων και το φράγμα επιτέλους να λειτουργήσει ως μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Σε μια εποχή όπου αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τις εκπομπές του αερίου του θερμοκηπίου, σε μια εποχή όπου η καθαρή ενέργεια πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό μας μείγμα, είναι απολύτως απαραίτητο το τελευταίο ουσιαστικό μεγάλο έργο υποδομής που αφορά υδροηλεκτρική ενέργεια να ολοκληρωθεί αυτοτελώς», σημείωσε.

Επανεξέταση

«Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, στην ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας και θα εξετάσουμε τα ζητήματα της μερικής εκτροπής του Αχελώου που είναι ζητήματα εξαιρετικά σύνθετα, με πάρα πολλές δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Μεσοχώρα όμως αποτελεί το πρώτο βήμα, είναι αναγκαία για να επανεξετάσουμε το έργο της μερικής μεταφοράς υδάτων από τη Δυτική Ελλάδα στη Θεσσαλία», πρόσθεσε.

Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού διαφαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος της Μεσοχώρας, με μια απλή «επικαιροποίηση» της μελέτης που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση της προηγούμενης απόφασης το 2017 με υπογραφή του Σωκράτη Φάμελλου, την οποία ακύρωσε το ΣτΕ. Και ακόμη, ότι θα συνεχίσει την πολιτική της σαλαμοποίησης των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, που ακολούθησαν και οι προκάτοχοί του, αδειοδοτώντας ένα ένα τα έργα, με πρώτο αυτό του φράγματος και του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα. Επιπλέον, ξαναέθεσε το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, την οποία συνδύασε με τις «πάρα πολλές δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Νομιμότητα

Ετσι, ο πρωθυπουργός, που σέβεται τόσο πολύ τη νομιμότητα, δείχνει να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όταν εξυπηρετούν την πολιτική του, διαφορετικά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τις ανατρέψει.

«Εχουμε ήδη μπει σε έναν νέο κύκλο, σε μια νέα επανάληψη του ίδιου έργου: οι κυβερνήσεις -για πολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους, κυρίως- επιμένουν στην υλοποίηση ενός φαραωνικού έργου, οι κάτοικοι αντιδρούν και αντιστέκονται, τα δικαστήρια δικαιώνουν τους κατοίκους με διαδοχικές αποφάσεις, τις οποίες οι “κρατούντες” γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και προσπαθούν να τις ανατρέψουν.

Το μέλλον της Μεσοχώρας, της ευρύτερης περιοχής και ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας αντιμετωπίζεται σαν τυχερό παίγνιο, που ελπίζουν κάποτε να κερδίσουν», επισημαίνει το Δίκτυο Μεσοχώρα-Αχελώος SOS.

Πηγή
Author: Τάσος Σαραντής

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...