«Να πάρει θέση η κυβέρνηση για την Πειραιώς»

Μοιραστειτε το

Ενώ τη Δευτέρα λήγει το «τελεσίγραφο» για τους 140 εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια, 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση, ενώ συνδικαλιστές με επιστολή στον πρωθυπουργό ρωτούν αν συναινεί με τις πρακτικές τής υπό κρατικοποίηση τράπεζας ● Πληροφορίες για αξιοποίηση των εργαζομένων σε άλλες θέσεις.

Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία ένταξης στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς για τους 140 εργαζόμενους που υπηρετούν στα καταστήματα που κλείνουν άμεσα και βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια μετ’ αποδοχών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών, παραμονές μάλιστα της κρατικοποίησης της τράπεζας, λόγω της μη πληρωμής των ομολόγων Cocos στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τελεσίγραφο, καθώς οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν είχαν ανταποκριθεί στο αρχικό… κάλεσμα εθελούσιας, που έπιασε τον στόχο της καθώς 1.000 εργαζόμενοι αποχωρούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η διοίκηση της Πειραιώς διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων και θα τους αξιοποιήσει σε θέσεις του δικτύου ή μέσω τηλεργασίας σε κεντρικές υπηρεσίες.

Η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και η μείωση προσωπικού έφτασε στη Βουλή, καθώς 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας, κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες σχετική ερώτηση για τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και γενικού λοκντάουν. Οπως αναφέρουν, το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων εν μέσω τέτοιων συνθηκών «ευθέως συντελεί στην απομόνωση και στη δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα των ευάλωτων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, όπως τα φτωχά νοικοκυριά, καθώς και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Οι βουλευτές ρωτούν αν η κυβέρνηση προτίθεται να παρέμβει ώστε να ματαιωθούν οι αποφάσεις των διοικήσεων για κλείσιμο των υποκαταστημάτων «και κυρίως όσων εξ αυτών βασικός μέτοχος μέσω του ΤΧΣ παραμένει το Ελληνικό Δημόσιο». Αλλά και «αν προτίθεται ο υπουργός Εργασίας να προστατέψει τους εργαζομένους των τραπεζών αυτών που καθημερινά υπόκεινται σε εκβιαστικά διλήμματα και μεθοδεύσεις διαθεσιμότητας και επιβολής αναγκαστικής άδειας.

«Η συνολική απόφαση όλων των τραπεζών για κλείσιμο καταστημάτων σε όλη τη χώρα στοχεύει κυρίως στη μείωση των θέσεων εργασίας και άρα του εργατικού κόστους, αφού ταυτόχρονα εξελίσσονται και μεγάλα προγράμματα εθελούσιων εξόδων σε όλες τις τράπεζες. Συνοδεύονται μάλιστα αυτά τα προγράμματα με ένα πρωτοφανές κύμα εκβιαστικών διλημμάτων, κυρίως στους εργαζόμενους των υπό κατάργηση υποκαταστημάτων […]. Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω αποτελεί η απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να θέσει σε υποχρεωτική άδεια 140 εργαζόμενους της, που απασχολούνται στα προγραμματισμένα για κλείσιμο καταστήματα, επειδή δεν δέχτηκαν να χάσουν τη δουλειά τους, κάνοντας χρήση της “εθελούσιας εξόδου”», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπρόσθετα, όπως τονίζουν, η συρρίκνωση του δικτύου έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων. «Στη χώρα μας αντιστοιχεί σήμερα ένας τραπεζοϋπάλληλος ανά 292 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας ανά 185 κατοίκους. Για να πλησιάσει το τραπεζικό μας σύστημα τον μέσο όρο της Ευρωζώνης θα έπρεπε να λειτουργεί με 37% παραπάνω εργαζόμενους. Επιπλέον, στην Ελλάδα, με τις γεωγραφικές ιδιομορφίες, το 2019 αντιστοιχούσε 1 κατάστημα σε 5.662 κατοίκους, ενώ ακόμη και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε αναλογικά με τον πληθυσμό μείωση έναντι αύξησης στην Ε.Ε. το ίδιο διάστημα» καταλήγουν οι 63 βουλευτές.

Επιστολή στον πρωθυπουργό

Να πάρει θέση για τις «καταχρηστικές και αντεργατικές πρακτικές» καλεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠ) με αφορμή την αναγκαστική άδεια των 140 εργαζομένων. Σε επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο σύλλογος σημειώνει ότι η θέση σε αναγκαστική άδεια εργαζομένων -προκειμένου αυτοί να εξωθηθούν στη «εθελούσια» ανεργία, με την εκβιαστική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «οικειοθελούς» αποχώρησης σε συνθήκες πανδημίας- δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Οι συνδικαλιστές ρωτούν αν είναι ενήμερη η κυβέρνηση για τις συγκεκριμένες πρακτικές, αν συναινεί με αυτές και αν αποδέχεται την περαιτέρω συρρίκνωση της μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας, με δεδομένο ότι η μελλοντική της πορεία βρίσκεται πλέον στενά συνυφασμένη με τις κυβερνητικές επιλογές.

Πηγή
Author: Αρτεμις Σπηλιώτη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...