Ναρκοθετούν τον διάλογο πυροδοτώντας εντάσεις

Μοιραστειτε το

Τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου αξιώνει από την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δείχνει να βιάζεται για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών η Αγκυρα, συντηρώντας ταυτοχρόνως τις εστίες αντιπαράθεσης στο πολιτικό, το στρατιωτικό και εσχάτως στο θρησκευτικό πεδίο.

Μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, για τον νέο κύκλο διερευνητικών συνομιλιών έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια διακοπής, τα μηνύματα της Αγκυρας εξακολουθούν να είναι διφορούμενα προς την Αθήνα. Από τη μία ο Τ. Ερντογάν δήλωσε έτοιμος για συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, όμως από την άλλη η τουρκική διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί για να συντηρήσει την ένταση σε όλα τα πεδία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Από χθες έχει προστεθεί στην ατζέντα και το θέμα του θρησκευτικού διαλόγου, μετά την αναφορά του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Ισλάμ και τις πολιτικές του προβολές, σε τηλεοπτική εκπομπή του Open εν όψει των 200 χρόνων από το 1821. Και ενώ το πρόβλημα της Αγκυρας είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, όπως και άλλων ιστορικών χριστιανικών μνημείων, με την αντιπαράθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Επιτροπή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, το πρόβλημα πάει να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση θρησκειών, με τον μουφτή Α. Ερμπάς να στρέφεται κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος, λέγοντας ότι οι αναφορές του αρχιεπισκόπου είναι συκοφαντικές για το Ισλάμ.

Ο προβληματισμός στην Αθήνα για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Αγκυρα λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών είναι έκδηλος, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται από τη μία έτοιμη για διάλογο ακόμα και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και από την άλλη τα μηνύματα που στέλνει υπηρεσιακά είναι διαμετρικά αντίθετα. Εκτός από τη νέα σειρά Navtex που έβγαλε για το Αιγαίο μέχρι τα τέλη του 2021 και τις απειλητικές δηλώσεις αξιωματούχων, τώρα πάει να ανοίξει εστία αντιπαράθεσης και θρησκευτικά, με τρόπο που αιφνιδίασε την ελληνική διπλωματία, που αυτές τις ημέρες είναι εστιασμένη στη διαδικασία των συνομιλιών.

Από την Πορτογαλία το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έστειλε το μήνυμα με συνέντευξη στην εφημερίδα «Diario De Noticias» ότι «είναι αδύνατον να λυθεί το ζήτημα (για τις θαλάσσιες ζώνες) εάν η Τουρκία δεν σεβαστεί ως όρο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» που είναι μέρη του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο Mάας στην Τουρκία

Από την πλευρά του πάντως ο Μ. Τσαβούσογλου δεν δείχνει να αποδέχεται τις ευρωπαϊκές σταθερές ως βάση επίλυσης των διαφορών και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα στη συνάντηση που θα έχει στην Αγκυρα με τον Χ. Μάας θα ζητήσει το άνοιγμα της θετικής ατζέντας που είχε επεξεργαστεί η γερμανική προεδρία με την Επιτροπή και αναβλήθηκε λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός του ταξιδιού του Γερμανού ΥΠΕΞ δεν είναι σαφές καθώς, σύμφωνα με το Anadolu, θα συζητήσει με τον Μ. Τσαβούσογλου για όλα τα θέματα και σύμφωνα με το Dpa κυρίως για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι πάντως πρόδηλο ότι η επίσκεψη του Χ. Μάας έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για την επίσκεψη του Μ. Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για το ραντεβού με τον Ζ. Μπορέλ και στη συνέχεια την επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σ. Μισέλ στην Αγκυρα για συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν, επίσκεψη που θα συμπέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, με την επανέναρξη των διερευνητικών ελληνο-τουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, δίνοντας έτσι στην τουρκική κυβέρνηση την ευχέρεια να παίξει επικοινωνιακά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Πηγή
Author: Μπάμπης Αγρολάμπος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...