Ναι στο ν/σ Χατζηδάκη, όχι στις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για εφημερίες και ρεύμα

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Υπερψηφίστηκε απόψε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, με την κυβέρνηση να απορρίπτει μια σειρά τροπολογιών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν μεταξύ άλλων την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας, τη δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος αλλά και την απαγόρευση διακοπής ρεύματος, ύδατος, τηλεφωνίας και ίντερνετ σε πληττόμενα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί καμία τροπολογία βουλευτών, διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα προξενούσε αλγεινή εντύπωση σε όσους παρακολουθούν τη Βουλή. 

Όπως είπε, με αρκετές από αυτές είμαστε σε κάποιο βαθμό σύμφωνοι αλλά χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του Π. Πολάκη για το εάν η κυβέρνηση απορρίπτει και την τροπολογία  για τις πρόσθετες υπερωρίες των γιατρών του ΕΣΥ ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι τα θέματα των τροπολογιών θα αντιμετωπιστούν από επιμέρους υπουργεία.

Ψηφίστηκαν επίσης, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Κίνημα Αλλαγής, η αρχή του νομοσχεδίου, ορισμένα άρθρα (κυρίως για την εκτός σχεδίου δόμηση) και οι τροπολογίες (α) για τον ΕΛΑΠΕ (αίτημα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝ.ΑΛΛ) και (β) για την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (αίτημα ΣΥΡΙΖΑ).

Όλα τα άρθρα υπερψηφίστηκαν από 157 βουλευτές της ΝΔ (απουσίαζε για λόγους υγείας ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Πλακιωτάκης) ενώ τα άρθρα 35-38 για τα τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις, όπως και το άρθρο 95 για το Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών Χωρικών Μελετών ψηφίστηκαν με ευρύτερη πλειοψηφία (166 ΝΑΙ).

Τσίπρας: «Αναίσθητοι και υποκριτές»

«Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για να πληρωθούν άμεσα οι απλήρωτες εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Κάθε μέρα γίνεται πιο σαφές ότι η χώρα κυβερνάται από ανθρώπους αναίσθητους και υποκριτές», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter.

Ξανθός: Ντροπή για τη στάση της κυβέρνησης

Τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στηλίτευσε και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Σε δήλωσή του επισημαίνει τα εξής: «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας απέρριψαν την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα πληρωμής πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση έληξε 1/7/2020, με αποτέλεσμα οι πέραν του πλαφόν εφημερίες που υποχρεωτικά πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας, με τεράστια ψυχοσωματική επιβάρυνση των γιατρών, παραμένουν απλήρωτες για μήνες.

Αντί λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την εκκρεμότητα αποδεχόμενο την έτοιμη νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται πεισματικά να το κάνει χωρίς καμιά αιτιολογία. Την ίδια ώρα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων για τις εφημερίες του τελευταίου 3μηνου του 2020, με κίνδυνο να έρθουν οι γιορτές και να είναι απλήρωτες και οι τακτικές εφημερίες από τον Οκτώβριο και μετά.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στους «ανθρώπους της πρώτης γραμμής» ανταποκρίνεται . Και μένει μόνο στις υποκριτικές επευφημίες και στα ανέξοδα «ευχαριστώ» . Μόνο που αυτό προκαλεί, προσβάλλει και, κυρίως, πλήττει το ηθικό των γιατρών στην πιο κρίσιμη στιγμή της υγειονομικής μάχης. Μια λέξη μόνο ταιριάζει : ντροπή!

«Ξερό όχι»

«Η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, που αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας αλλά και όσων έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση» ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση είπε «ξερό όχι» στις τροπολογίες για:

1) Πληρωμή πρόσθετων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού που έγιναν στο ΕΣΥ από την 1η Ιουλίου 2020, λόγω των αυξημένων αναγκών που προκαλεί η πανδημία.

2) Δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και την απαγόρευση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.

3) Λήψη μέτρων που αφορούν στην ενίσχυση των αναπήρων που είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων.

4) Κατάθεση στη Βουλή των πρακτικών της αρμόδιας Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που αφορούν στις προτάσεις τους για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...