«Ναι, έγιναν βιασμοί»: Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας επιβεβαιώνει τη φρίκη του Τιγκρέ

Μοιραστειτε το

Δεκάδες γυναίκες βιάστηκαν στη βόρεια επαρχία της Αιθιοπίας Τιγκρέ, επιβεβαίωσαν οι αρχές, στη χαοτική κατάσταση που επικράτησε στη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης που οδήγησε στην εκδίωξη του τοπικού κυβερνώντος κόμματος.

«Έχουμε παραλάβει την έκθεση που είχαμε αναθέσει στην ομάδα εργασίας επί του πεδίου στην επαρχία Τιγκράι, δυστυχώς διαπιστώθηκε με αδιάσειστα στοιχεία και χωρίς αμφιβολία ότι διαπράχθηκαν βιασμοί», έγραψε αργά χθες, Πέμπτη, στο Twitter η υπουργός Γυναικών Φιλσάν Αμπντουλαχί.

Αν και αυτόπτες μάρτυρες, γιατροί και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν κάνει λόγο για εκτεταμένες σεξουαλικές κακοποιήσεις αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες τον Νοέμβριο, τα σχόλια της Φιλσάν είναι η πρώτη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ.

Η διορισμένη από το κράτος Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως 108 βιασμοί έχουν αναφερθεί στην Τιγκρέ -σχεδόν οι μισοί στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μεκέλε- τους τελευταίους δύο μήνες.

Αν και τα ομοσπονδιακά στρατεύματα του Άμπιι κατέλαβαν τη Μεκέλε στα τέλη Νοεμβρίου από το Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης της Τιγκρέ (TPLF), οι σποραδικές μάχες συνεχίστηκαν, με περιορισμούς στις τηλεπικοινωνίες και στην πρόσβαση στην ορεινή περιοχή των 5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αν και ορισμένα θύματα αναγνώρισαν τους θύτες ως μέλη των ομοσπονδιακών δυνάμεων ή συμμαχικών με αυτές στρατιώτες, το Reuters δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες για βιασμούς. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως έχει μηδενική ανοχή απέναντι στη σεξουαλική βία.

Η Επιτροπή ανέφερε πως πολλοί βιασμοί είναι πιθανόν να μην έχουν καταγραφεί κάπου.

«Ο πόλεμος και η διάλυση της περιφερειακής διοίκησης οδήγησαν σε μια αύξηση της βίας στη βάση του φύλου στην περιοχή. Τοπικές δομές όπως η αστυνομία και υγειονομικές εγκαταστάσεις όπου θύματα σεξουαλικής βίας θα απευθύνονταν κανονικά για να αναφέρουν τέτοια εγκλήματα δεν λειτουργούν πλέον», ανέφερε.

Ο Άντινιου Αμπέρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Γυναικών, είπε ότι μέχρι τώρα έχει αξιολογηθεί η κατάσταση μόνο στη Μεκέλε και στην κοντινή πόλη Κίχα και πρόσθεσε: «Θα στείλουμε ειδικούς σε όλους τους τομείς της Τιγκράι. Άρα ο αριθμός θα είναι υψηλότερος από εκείνον που αναφέρεται».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...