Ναγκόρνο Καραμπάχ: Eκεχειρία συμφώνησαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Μοιραστειτε το

Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός από σήμερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

«Μια κατάπαυση του πυρός ανακοινώνεται από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς», δήλωσε στις 3 τα ξημερώματα ο Σεργκέι Λαβρόφ, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν πάνω από δέκα ώρες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις», σημειώνοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα ξεχωριστά.

Οι δεκάωρες συνομιλίες στην Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου όταν Αρμένιοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν να συγκρούονται σε αυτό τον ορεινό θύλακα που διεκδικείται από τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δεν έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών.

Σημειώνεται ότι οι συγκρούσεις είχαν αυξήσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των αγωγών που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο Αζερίων στην Ευρώπη.

Ο ορεινός θύλακας ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά ξέσπασε σε έναν πόλεμο καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και κατοικείται και κυβερνάται από τους Αρμένιους.

Οι μάχες ήταν οι χειρότερες μετά τον πόλεμο του 1991-94 που σκότωσε περίπου 30.000 ανθρώπους και έληξε με εκεχειρία που παραβιάστηκε έκτοτε επανειλημμένα. 

Ο ορεινός θύλακας ήταν τμήμα του Αζερμπαϊτζάν πριν διασπαστεί η Σοβιετική Ένωση, αλλά με πληθυσμό που αποτελείται κυρίως από Αρμένιους.

Η διένεξη κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του 1988, όταν η αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωνε την αποχώρησή της από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...