Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Στις «φλόγες» ο Καύκασος – Άμεση κατάπαυση πυρός ζητούν Μακρόν και Πούτιν

Μοιραστειτε το

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απηύθυναν έκκληση την Πέμπτη για άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και την άρση των βίαιων εχθροπραξιών ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο το πρωί της Πέμπτης, αναφέρεται ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τις εμπόλεμες πλευρές σε πλήρη κατάπαυση του πυρός και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Μακρόν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι «συγκεκριμένες παράμετροι περαιτέρω συνεργασίας, πρωτίστως στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ», αναφέρεται, επίσης, στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ειδικότερα, οι κύριοι Πούτιν και Μακρόν δήλωσαν την «ετοιμότητά τους, ώστε να δουν εκ μέρους των συνεπικεφαλής της Ομάδας Μινσκ – Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ – μια ανακοίνωση που θα ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη συνομιλιών», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η ανακοίνωση της ρωσικής Προεδρίας έρχεται τη στιγμή που ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ ξεπέρασε τα 100 άτομα, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να επιμένουν ότι θα συνεχίσουν τις μάχες.

Την Πέμπτη, ο Γενικός Εισαγγελέας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης στην πόλη Τέρτερ σκοτώθηκε από πυρά του αρμενικού πυροβολικού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, σοβαρές ζημιές υπέστη και ο σιδηροδρομικός σταθμός της Τέρτερ.

Κατάρριψη στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Ιράν

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας στο Καραμπάχ ανακοίνωσε την κατάρριψε ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου του Αζερμπαϊτζάν που πετούσε επί ιρανικού εδάφους, κοντά στην πόλη Βαραζατούμπ, στο νότιο τμήμα της ζώνης συγκρούσεων Αρτσάκ – Αζερμπαϊτζάν.

Μάλιστα, η ίδια πηγή έσπευσε να διαβεβαιώσει την Τεχεράνη ότι το περιστατικό δεν ήταν εσκεμμένο καθώς οι μάχες διεξάγονται κοντά στα ιρανικά σύνορα, γεγονός που καθιστά αναπόφευκτα τέτοιου είδους συμβάντα.

Αλίγιεφ: Δεν θα σταματήσουν οι μάχες, αν οι Αζέροι δεν υποχωρήσουν πλήρως από το Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ δεσμεύτηκε ότι ο στρατός των Αζέρων θα συνεχίσει να πολεμά μέχρις ότου τα αρμενικά στρατεύματα αποσυρθούν πλήρως από το Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

«Εάν η κυβέρνηση της Αρμενίας υλοποιήσει αυτή την απαίτηση, οι μάχες και η αιματοχυσία θα σταματήσουν και η ειρήνη θα εγκαθιδρυθεί στην περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος Αλίγιεφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τετάρτη σε Αζέρους στρατιώτες που τραυματίστηκαν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

«Ετοιμαστείτε για μακροπρόθεσμο πόλεμο»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε ότι «δεν είναι και πολύ ταιριαστό να μιλάει κανείς για διαπραγματεύσεις σε μια χρονική στιγμή έντονων εχθροπραξιών».

Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γιερεβάν, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατολογικό γραφείο, δηλώνοντας ότι θέλουν να πάνε εθελοντές στο μέτωπο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Το τεταμένο κλίμα που επικρατεί, αποκρυσταλλώνεται στη φράση του Αρμένιου ηγέτη στο Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτουνιάν ο οποίος είπε: «Πρέπει να ετοιμαστούμε για ένα μακροπρόθεσμο πόλεμο».

Εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, στην τοπική πρωτεύουσα Στεπάνακερτ ακούστηκαν δύο πολύ ισχυρές εκρήξεις και αμέσως ήχησαν οι σειρήνες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολίτες ανέφεραν ότι η πόλη δέχθηκε επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για πάνω από 100 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, με αμφότερες τις πλευρές να υποστηρίζουν ότι προκάλεσαν εκατέρωθεν σοβαρές απώλειες.

Ενδεικτικά, η Αρμενία ανακοίνωσε το θάνατο 104 στρατιωτών και 23 πολιτών, υποστηρίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν μετρά ήδη 130 νεκρούς στρατιώτες και 200 τραυματίες.

Στον αντίποδα το αζερικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 2.300 στρατιώτες στο Καραμπάχ και κατέστρεψαν 130 άρματα μάχης, 200 μονάδες πυροβολικού, 25 μονάδες αντιαεροπορικών όπλων, πέντε αποθήκες πυρομαχικών, 50 μονάδες αντιαρματικών όπλων και 55 στρατιωτικά οχήματα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...