Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Έφθασαν τους 1.119 οι νεκροί Αρμένιοι

Μοιραστειτε το

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο – Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρμενικές δυνάμεις στον θύλακα υπέστησαν άλλες 51 απώλειες, με τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις τους να φθάνει ως εδώ τους 1.119 νεκρούς από την 27η Σεπτεμβρίου, όταν η σύρραξη με το Αζερμπαϊτζάν αναζωπυρώθηκε στον θύλακα.

Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν και πλέον έχουν φθάσει στο χειρότερό τους επίπεδο από τη δεκαετία του 1990, όταν είχαν σκοτωθεί περίπου 30.000 άνθρωποι και στις δύο πλευρές, ενώ όλες οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που έχουν συναφθεί μέχρι τώρα έχουν μείνει κενό γράμμα.

Στα «χακί» η σύζυγος του Αρμένιου πρωθυπουργού

Η Άννα Χακομπιάν, σύζυγος του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ανακοίνωσε στις 26 Οκτωβρίου ότι έχει ξεκινήσει στρατιωτική εκπαίδευση κι ότι η ίδια θα μετατεθεί στο μέτωπο, για να υπερασπιστεί την πατρίδα της.

Στις 5 Οκτώβριου, ο γιος του πρωθυπουργικού ζεύγους δήλωσε εθελοντής στο μέτωπο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Ο Ασότ Πασινιάν είναι μόλις 20 χρονών και είχε επιστρέψει πρόσφατα από την υποχρεωτική θητεία του στον αρμενικό στρατό.

«Ξεκινώντας από την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, μια διμοιρία αποτελούμενη από 13 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και εγώ, θα ξεκινήσουμε εκπαίδευση. Σε μερικές ημέρες θα μεταφερθούμε στα σύνορα, για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Δεν θα παραδώσουμε ούτε την πατρίδα μας ούτε την αξιοπρέπειά μας στους αντιπάλους μας», έγραψε η 42χρονη Χακομπιάν στη σελίδα της στο Facebook.

Η Άννα Χακομπιάν είναι δημοσιογράφος και διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας «Haykakan Zhamanak». Παράλληλα ίδρυσε το ίδρυμα «My Step» ενώ ηγείται της κίνησης «Γυναίκες για την Ειρήνη».

Στις 21 Οκτωβρίου 2020 η Άννα Χακομπιάν έστειλε επιστολή στις Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ, Γαλλίας, Καναδά, Βραζιλίας, Λιβάνου, Σιγκαπούρης, Λιθουανίας, Αργεντινής και Βιετνάμ, καλώντας τες να «αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, οι πολίτες του οποίου δέχονται επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν».

Έγραψε επίσης ότι είναι δύσκολο για εκείνη να κοιτάξει στα μάτια τις μητέρες, οι γιοι των οποίων δεν βρίσκονται πλέον δίπλα τους.

Το Σεπτέμβριο του 2020 η Άννα Χακομπιάν ολοκλήρωσε στρατιωτική άσκηση διάρκειας μίας εβδομάδας σε μία από τις στρατιωτικές βάσεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό αναφέρθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Η Άννα Χακομπιάν και ο Νικόλ Πασινιάν έχουν τέσσερα παιδιά, ένα γιο και τρεις κόρες.

Κατά την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν οι μάχες στις 27 Σεπτεμβρίου ο Αρμένιος πρωθυπουργός μίλησε ενώπιον της Βουλής δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να πεθάνει σήμερα για την πατρίδα του. Ο ίδιος επανέλαβε την τοποθέτησή του και στη σελίδα του στο Facebook, αλλά επισήμανε ότι «δεν πρόκειται να πάει στο μέτωπο, καθώς πρέπει να επιτελέσει τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...