Νίκος Μπαρμπούνης: Πόσος χρόνος και πόσα χρήματα απαιτούνται τελικά για την επισκευή των σχολείων του Δήμου Ηρακλείου;

Μοιραστειτε το

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα τα σεισμόπληκτα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου εξακολουθούν να μένουν «παροπλισμένα». Δεκατέσσερις (14) μήνες μετά, τρία (3) σεισμόπληκτα σχολεία (1ο Γυμνάσιο,4ο Δημοτικό και 5ο Δημοτικό Ηρακλείου) και 600.000€ μείον στο ταμείο του Δήμου είναι ο απολογισμός της διοίκησης Μπάμπαλου. Αποτέλεσμα; Μηδέν!

Καμιά επισκευή, κανένα χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών πόσο μάλλον ολοκλήρωσής του. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αρκείται σε ανακοινώσεις και δελτία τύπου για όσα μέλει γενέσθαι αλλά χωρίς καμιά συγκεκριμένη απάντηση στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων.

Η εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου μας βρίθει. Κορονοϊός, καταλήψεις, διαμαρτυρίες γονέων και κηδεμόνων, ελλιπές προσωπικό καθαριότητας, ανεπαρκή μέτρα υγιεινής και προστασίας από τον ιό συνθέτουν το σκηνικό της νέας σχολικής χρονιάς.

Και διερωτώμαι,

Πόσο καιρό χρειάζεστε κύριε Δήμαρχε για να επισκευάσετε τα σχολεία μας;

-Γιατί δεν εκμεταλλευτήκατε την περίοδο του lockdown για κάνετε επισκευές, όπως πολλοί άλλοι Δήμοι;

-Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία των μαθητών;

-Για πόσο ακόμα θα αγωνιούν οι γονείς για την ασφάλεια των παιδιών τους;

-Πόσα χρήματα θα χρειαστεί να δαπανήσουμε ακόμα ως Δήμος;

– Τι σημαίνει για εσάς κατεπείγον;

-Πόσα ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων σας είναι τελικά τα σχολεία;

-Πότε επιτέλους θα λάβει τέλος η αγωνία των γονιών και η ταλαιπωρία των μαθητών;

Στο δια ταύτα:

·          Ένα χρόνο μετά έχουν δαπανηθεί ήδη περισσότερα από 600.000€. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2019 διατέθηκαν 290.000€ για κατεπείγουσα μεταστέγαση ακατάλληλων σχολικών μονάδων μετά το σεισμό ακολουθώντας τη διαδικασία του κατεπείγοντος και προβαίνοντας  σε απευθείας ανάθεση του προαναφερθέντος ποσού για την προσωρινή επίλυση του θέματος. Επιπλέον, τον ίδιο μήνα διατέθηκαν άλλα 291.297,44€ για «Μελέτη για τον έλεγχο της Στατικής Επάρκειας & την Αποκατάσταση των βλαβών των σχολικών μονάδων μετά από το σεισμό της 19ης Ιουλίου».

·         Ένα χρόνο μετά τα παιδιά εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε χώρους που δεν είναι οι τάξεις τους αλλά και τα σχολεία εξακολουθούν να έχουν τα ίδια στατικά προβλήματα, άρα να μην είναι ασφαλή.

·         Ένα χρόνο μετά η «Μελέτη» παραμένει στα συρτάρια. Καμιά επισκευή και κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Κύριε Δήμαρχε, για να μην φτάσει καλοκαίρι και ακόμα συζητάμε και μελετάμε.
Ενεργήστε υπεύθυνα και υιοθετήστε την  πρότασή μας, ώστε σε 3 μήνες οι μαθητές να επιστρέψουν και πάλι στις τάξεις τους με ασφάλεια.
Ανταποκριθείτε στο ρόλο σας και ξεκινήστε τώρα τις επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων.

·         Ακολουθήστε τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

·         Συγκαλέστε την επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

·         Προχωρήστε σε απευθείας ανάθεση υλοποίησης της μελέτης Επισκευής και Αποκατάστασης των Σχολικών Μονάδων.

·         Αναλάβετε τη δαπάνη ως Δήμος και μόλις λάβετε τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας καλύψτε το ποσό.

Κύριε Δήμαρχε, ως έμπειρος αυτοδιοικητικός, γνωρίζετε ότι η παραπάνω πρόταση είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Άλλωστε έχετε ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία σε προηγούμενο χρόνο και για άλλα θέματα, όπως στις πρόσφατες ασφαλτοστρώσεις.

Εμείς ακολουθώντας την προτροπή σας για συνεργασία σας καταθέτουμε την πρόταση μας για την αποκατάσταση των σχολείων και την επιστροφή της εκπαιδευτικής κοινότητας στους κανονικούς της ρυθμούς.

Ελπίζουμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να πράξετε αυτό που οφείλετε. Μην ξεχνάτε ότι ο ρόλος σας είναι να υπηρετείτε τους συμπολίτες μας και να φροντίζετε για την ευζωία και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης μας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα