Νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, στο 0,804%

Μοιραστειτε το

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν ακάθεκτα το ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις τους να καταρρίπτουν το ένα χαμηλό ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού τίτλου χρέους άγγιξε το 0,804%, χαμηλότερα από το χθεσινό υψηλό ιστορικό χαμηλό του 0,806%.

Τα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, αποτελούν ξεκάθαρη επιλογή των επενδυτών, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τις αγορές της στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ για να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλήφθηκαν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις αγορές της ΕΚΤ, για πρώτη φορά, παρά το γεγονός πως απέχουν 2 βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή αγοράζει κρατικούς τίτλους χρέους που στερούνται επενδυτικής αξιολόγησης.

Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ σημείωσε σήμερα και η απόδοση της ιταλικής 10ετίας, αγγίζοντας το 0,669%, με το spread έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου να διαμορφώνεται περί των 14 μονάδων βάσεως.

Έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund το περιθώριο της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, βρίσκεται στις 133 μονάδες βάσεως.

Να σημειωθεί ότι τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, προτιμώνται σταθερά από τους επενδυτές -με εξαίρεση το διάλλειμα κατά τη διάρκεια του σοκ της πανδημίας- ήδη από το 2019, καθώς οι αρνητικές αποδόσεις των τίτλων των χωρών του ευρωπαϊκού πυρήνα, δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους.  

Αντιθέτως με τις αποδόσεις των τίτλων χρέους του ευρωπαϊκού Νότου σε θετικό έδαφος, τα κρατικά ομόλογα λειτουργούν ως θέλγητρο για τους επενδυτές.

Γιάννης Παγκαλιάς

 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...