Νέες βολές Ορμπάν κατά ΕΕ και εύσημα για το Brexit ως «λύση» στην κρίση κορωνοϊού

Μοιραστειτε το

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με τη Βρετανία, κανένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν έχει ακόμη εγκριθεί ακόμα στην ΕΕ, ο Ορμπάν δήλωσε την Παρασκευή στο κρατικό ραδιόφωνο της Ουγγαρίας:

«Όποια (χώρα) έχει φύγει (από την ΕΕ) ακολουθεί τον δικό της δρόμο, αναζητά τις δικές της λύσεις, μπορεί να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή των πολιτών της πιο γρήγορα από ό,τι εμείς που μείναμε (στην ΕΕ)».

Η ΕΕ ερευνά τις εθνικιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για ενδεχόμενη υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστικών συστημάτων τους και των μέσων ενημέρωσης και έχει επιδιώξει να συνδέσει την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Οι δύο χώρες απάντησαν ασκώντας βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για να βοηθήσουν τις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να θέτει όρους για το κράτος δικαίου προκειμένου να εκταμιεύσει πόρους.

Ωστόσο, οι δύο χώρες κινδυνεύουν να μη λάβουν τίποτα από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς σύμφωνα με τη γερμανική FAZ, η Κομισιόν επεξεργάζεται προτάσεις για να τεθεί σε εφαρμογή το Ταμείο χωρίς τις δύο χώρες.

Η γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι, σύμφωνα με κύκλους στις Βρυξέλλες, στόχος είναι να μείνουν την Πολωνία και την Ουγγαρία απέξω «de jure» ή «de facto» και θα εξεταστούν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό.

Ως προτιμώμενο μοντέλο εξετάζεται το επίδομα ανεργίας της ΕΕ «Sure», το οποίο συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη στην αρχή της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Το Tαμείο θα εξασφαλιστεί με εθελοντικές εγγυήσεις των κρατών αντί μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε., όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, τα χρήματα θα μπορούσαν να εκταμιευτούν τόσο γρήγορα όσο είχε προγραμματιστεί, δηλαδή στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2021, και το μέτρο αυτό, σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό και το Ταμείο ανάκαμψης, μπορεί να εγκριθεί χωρίς να απαιτείται ομοφωνία. Ταυτόχρονα, η οικονομική ενίσχυση θα παραμείνει συνδεδεμένη με τη συμμόρφωση στις αρχές του κράτος δικαίου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...