Νέα πραγματικότητα ή νέο Πολυτεχνείο;

Μοιραστειτε το

Ένα από τα κεντρικά ερωτήματα της περιόδου που ζούμε είναι αν η δημοκρατία είναι λιγότερο η περισσότερο ικανή να αντιμετωπίσει κρίσεις όπως αυτές της παρούσας πανδημίας ; H αλήθεια είναι ότι δεν πήγε και τόσο καλά η περιπέτεια της μεταρρύθμισης στην υγεία .Τι γίνεται όμως όταν η θεσμική αρχιτεκτονική της κυβέρνησης καταλήγει να κρίνεται αντισυνταγματική.  Ο νεοφιλελευθερισμός που πλασάρεται ως νέα πολίτικη τάση μοιάζει να βρίσκεται σε μια ιδεολογική σύγχυση στην Ελλάδα, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν πάμε για ένα νέο “ κοινωνικό συμβόλαιο” με νέους όρους .

Με αφορμή την επέτειο του πολυτεχνείου και την απόφαση της κυβέρνησης για γενική αναστολή του συνέρχεσθαι για 4 μέρες σε όλη την Ελλάδα που παραπέμπει σε αντιδημοκρατική εκτροπή του άρθρου 11 του Συντάγματος είναι καιρός να ψηλαφήσουμε τα δημοκρατικά μας όρια. Η ανεπαρκής παραπομπή στο άρθρο 5 του Συντάγματος για την ‘λήψη μέτρων που επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας’ δεν αποτελεί καν τεκμηρίωση. Η μονή αποδέκτη συνταγματική εκτροπή είναι αυτή που απαντάται σε κατάσταση πολιορκίας (άρθρο 48) .Ωστόσο τα προσχήματα αόρατων εχθρών που κάνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς να λυγίζουν και την αστυνομία να ‘προσυπογράφει’ ΠΝΠ δεν αντιστοιχούν σε κράτους δίκαιου .Η καταστρατήγηση του Συντάγματος που πλέον μάλλον έχει γίνει της μόδας είναι σοβαρή υπόθεση .Η δημοκρατία βάλλεται και δεν βάλλεται μόνο από έναν παγκόσμιο ιό αλλά και από αυτούς που ρισκάρουν για τα λιγότερα κοινωνικά αντανακλαστικά .Κάποιοι πιστεύουν στην λιγότερη δημοκρατία κάποιοι άλλοι σε σχέδιο εκμετάλλευσης της και οι πιο χουβαρντάδες ποντάρουν σε διπλό ταμπλό . Κάτι που αποδεικνύει και την έκταση του προβλήματος, που κακώς, αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα ως υγειονομικό .

Σίγουρα, στην περίοδο μιας παγκόσμιας κρίσης οπού οι νομοί είναι πιο ευάλωτοι και από την συλλογική μας ζωή γεννιέται μεγάλος χώρος για πολίτικες ευκολίες .Οπού χωρούν νέες πραγματικότητες, χωρούν όμως και νέα πολυτεχνεία .Αυτό είναι το στιγμιαίο άλμα στο χρόνο που πρέπει αυθόρμητα να γίνει . Όχι για να διακινδυνεύσουμε την δημοσιά υγεία, αλλά γιατί τα ίδια τα γεγονότα μας καλούν να ξανασταθούμε απέναντι .

*Φοιτήτρια Νομικής

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...