Νέα παραβίαση του Oruc Reis- Έφτασε στα 9ν.μ. από το σύμπλεγμα Καστελόριζου – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Ο θίασος του Ταγίπ Πασά Ερντογάν συνεχίζει να κάνει βόλτες μέσα στα όρια της παράνομης NAVTEX  που εξέδωσε χθες βράδυ. Το ερευνητικό Oruc Reis συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία εκτελεί το προκλητικό δρομολόγιο, θέλοντας να υποδηλώσει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Προσπαθούν έχοντας εξασφαλίσει την προκλητική ανοχή ΕΕ και ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Περίπου στις 4μμ βρέθηκαν σε απόσταση 9,2 ν.μ. από το σύμπλεγμα του  Καστελόριζου, παραβιάζοντας την ζώνη των 12νμ και στη συνέχεια ( στις 5.30μμ) όπως φαίνεται από το χάρτη έκανε στροφή βορειοδυτικά με κατεύθυνση τη Ρόδο. Κινείται με ταχύτητα 4,5 κόμβων, δίνοντας την εντύπωση ότι εκτελεί έρευνες στο βυθό, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.  Ούτε πλοίο ακτοπλοϊκής γραμμής, δεν θα είχε τέτοια συχνότητα.

Τις κινήσεις της τουρκικής δύναμης παρακολουθούν στενά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, έτοιμα να επέμβουν αν αυτό απαιτηθεί, ενώ δηλώνουν με την παρουσία τους ότι η περιοχή είναι σε ελληνική κυριαρχία. Η ελληνική πλευρά δείχνει να μην θέλει να ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή, χρησιμοποιώντας την στρατιωτική της δύναμη, θέλοντας να αποφύγει μια σύγκρουση. Όμως στέλνει το λάθος μήνυμα στον εχθρό, που το εκλαμβάνει ως αδυναμία.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, επανέλαβε το τουρκικό παραλήρημα και διεμήνυσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τις έρευνές της στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα ότι αυτές θα επεκταθούν και νοτίως της  Κρήτης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε: «Εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε, κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά και οι περιοχές που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε».

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα