Νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους εντόπισαν οι επιστήμονες

Μοιραστειτε το

Την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας εκφράζουν επιστήμονες που συνεργάζονται με τις δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας, καθώς εντόπισαν ότι το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού (στέλεχος του Κεντ) παρουσιάζει μεταλλάξεις ανάλογες με αυτές της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Η νέα μετάλλαξη ονομάστηκε E484K.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που μέχρι σήμερα αποδίδουν.

Η Βρετανία έχει ήδη αυξήσει τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, ενώ έχουν αυξηθεί τα τεστ σε διάφορα μέρη της Αγγλίας για τον εντοπισμό της της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής, ενώ αυξήθηκαν και οι περιορισμοί στα ταξίδια από το εξωτερικό.

Ήδη στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί αρκετά περιστατικά της μετάλλαξης E484K σε ασθενείς με το βρετανικό στέλεχος.

Αν και οι μεταλλάξεις είναι απολύτως φυσιολογικό γεγονός, καθώς με αυτό τον τρόπο διαδίδονται, ο Δρ Τζούλιαν Τανγκ του Πανεπιστημίου του Λέστερ, τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαία η τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς όσο εξαπλώνεται ο ιός τόσο θα εξελίσσεται μεταλλασσόμενος.

Επίσης, τόνισε ότι αν επιτρέψουμε τη διάδοση, θα φτιάξουμε «μια κατσαρόλα όπου θα μαγειρεύονται νέες παραλλαγές» του ιού.

Κάποιοι από τους επιστήμονες έχουν ήδη καταγράψει το γεγονός ότι το E484K μπορεί να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των εμβολιασμών δείχνουν ότι εμβόλιο της Moderna είναι ακόμη αποτελεσματικό έναντι της νέας μετάλλαξης, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μην είναι ισχυρή ή διαρκής.

Τα δύο νέα εμβόλια που αναμένεται να εγκριθούν σύντομα, των Novavax και Janssen, φαίνεται ότι παρέχουν κάποιου είδους προστασία έναντι της νέας μετάλλαξης. Οι ειδικοί λένε πάντως πως ό,τι και να γίνει, τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες μεταλλάξεις.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...