Νέα ηγεσία στο Die Linke με στόχο τη συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα

Μοιραστειτε το

Γιανίνε Βίσλερ (αριστερά) και η Σουζάνε Χένινγκ-Βέλσοβ, οι δύο νέες ηγέτιδες του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία

Bernd von Jutrczenka/Pool via AP

Δύο νέες αρχηγούς έχει το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία, έπειτα από την ολοκλήρωση του συνεδρίου του κόμματος που έγινε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Ηγέτιδες του Die Linke είναι η Γιανίνε Βίσλερ και η Σουζάνε Χένινγκ-Βέλσοβ, που θεωρούνται ότι ανήκουν στην πτέρυγα των «ρεαλιστών» της Αριστεράς, η οποία υποστηρίζει και τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνήσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Διαδέχονται την Κάτια Κίπινγκ και τον Μπερντ Ρίξινγκερ, οι οποίοι βρίσκονταν στην ηγεσία του κόμματος από το 2012.

Η 39χρονη Γιανίνε Βίσλερ ήταν έως σήμερα αντιπρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής της οργάνωσης της Έσσης. Στην ψηφοφορία έλαβε 448 από τις 532 ψήφους. Η 43χρονη Σουζάνε Χένινγκ-Βέλσοβ, ήταν επί χρόνια δεύτερη στην ιεραρχία της οργάνωσης στην Θουριγγία, ο πρωθυπουργός της οποίας Μπόντο Ράμελοβ ανήκει στην Αριστερά. Συγκέντρωσε 378 ψήφους επί συνόλου 536. Οι δύο αρχηγοί διαδέχονται την Κάτια Κίπινγκ και τον Μπερντ Ρίξινγκερ, οι οποίοι βρίσκονταν στην ηγεσία του κόμματος από το 2012.

Η νέα ηγεσία θεωρείται ότι ανήκει στην πτέρυγα των «ρεαλιστών» της Αριστεράς, η οποία υποστηρίζει και την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνήσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι δύο αυτές πολιτικοί θεωρούντατον Σεπτέμβριο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο Die Linke ποσοστά που κυμαίνονται από 6% έως 8% στην καλύτερη περίπτωση, καθιστώντας το πέμπτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και με δεδομένο ότι για την είσοδο ενός κόμματος στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) απαιτείται ποσοστό τουλάχιστον 5% των ψήφων.

Πολλοί εκτιμούν ότι στη διάρκεια της πανδημίας το κόμμα της Αριστεράς δεν μπόρεσε να κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό τις θέσεις του, παρά το γεγονός ότι τελικά έχουν επικρατήσει στην κοινωνία, χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες από πού προέρχονταν.

Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, για να μπορέσει να ανασχέσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η υγειονομική, αναγκάστηκε να πάρει μέτρα πέρα και μακριά από τις πάγιες θέσεις των Χριστιανοδημοκρατών περί δημοσιονομικής λιτότητας, ισορροπημένων προϋπολογισμών και μικρών ελλειμμάτων, ώστε να στηρίξει τους τομείς της οικονομίας που επλήγησαν.

Η Σουζάνε Χένινγκ-Βέλσοβ, που ανήκει στη λεγόμενη ομάδα των «ρεαλιστών» του κόμματος, στην ομιλία της στο συνέδριο υποστήριξε την ανάγκη συμμετοχής του κόμματος σε κυβερνητικά σχήματα με την κεντροαριστερά, δηλαδή με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Από την πλευρά της η Γιανίνε Βίσλερ, που αυτοχαρακτηρίζεται μαρξίστρια και θεωρείται μέλος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, επιθυμεί το κόμμα να εγκύψει σε θέματα οικολογίας, αν και είναι περισσότερο επιφυλακτική για τις κυβερνητικές συμμαχίες.

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων-Αριστεράς, ενός λεγόμενου «πράσινου-κόκκινου-κόκκινου» συνασπισμού, είναι επιθυμία μεγάλου ποσοστού των αριστερών ψηφοφόρων στη Γερμανία, ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν πια πολύ χαμηλά ποσοστά, γύρω στο 15%, πράγμα που δυσκολεύει στον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...