Νέα Ζηλανδία: Γυναίκες, αυτόχθονες και ΛΟΑΤΚΙ στη νέα κυβέρνηση της Άρντερν

Μοιραστειτε το

Ο αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης της Τζασίντα Άρντερν και υπουργός Οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον είναι ομοφυλόφιλος. 

AP Photo/Nick Perry

Οκτώ γυναίκες, πέντε Μαορί, τρεις Πασίφικα και τρία μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ανέλαβαν τα πιο σημαντικά υπουργεία στην ίσως πιο «αντισυμβατική» κυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο, που συγκρότησε η επανεκλεγείσα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν.

Η μεγάλη νίκη που πέτυχε στις εκλογές έδωσε στην Άρντερν την ελευθερία να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση από τότε που η χώρα υιοθέτησε το αναλογικό σύστημα ψηφοφορίας στο πρότυπο του γερμανικού συστήματος, το 1996.

Ως αντιπρόεδρο τοποθέτησε τον υπουργό Οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον, μετά και την άρνηση του υπαρχηγού του Εργατικού Κόμματος Κέλβιν Ντέιβις να αποδεχτεί τη θέση.

Ο Ρόμπερτσον, ένας από τους πιο ικανούς υπουργούς και στενός σύμμαχος της πρωθυπουργού, χειρίστηκε τις δαπάνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε ένα ταμείο αντιμετώπισης και ανάκαμψης από τον Covid-19, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο στοχεύει σε νέες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν τόσο στην άμεση αντίδραση στην πανδημία όσο και στη μακροπρόθεσμη οικονομικής ζημία που προκάλεσε.

Ο Ρόμπερτσον είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος που έχει το ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

«Εξακολουθώ να λαμβάνω πολλά email και μηνύματα από νέους ομοφυλόφιλους, λεσβίες, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ που κοιτάζουν προς τα εμάς με ελπίδα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου με τον τρόπο που την έκανα, ωστόσο είμαι πολύ περήφανος για τον νέο μου ρόλο».

Σε άλλη μία απροσδόκητη κίνηση, η Άρντερν ανέθεσε στη Νανάια Μαχούτα, βουλευτή από το 1996, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, μετά τον αποκλεισμό από τη βουλή του κόμματος του προηγούμενου ΥΠΕΞ – του κάπως ανορθόδοξου λαϊκιστή Γουίνστον Πίτερς – στις εκλογές στις 17 Οκτωβρίου. Η Μαορί βουλευτής Μαχούτα είναι επίσης η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

Η Μαορί νέα υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Νανάια Μαχούτα

AP Photo/Nick Perry

Πλέκοντας το εγκώμιό της, η Άρντερν είπε ότι η Μαχούτα έδειξε «δεξιότητες διπλωματίας χρήσιμες για την εκπροσώπηση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή» κατά τα τελευταία τρία χρόνια της ως υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Χτίζει φανταστικές σχέσεις πολύ, πολύ γρήγορα και αυτό είναι ένα από τα βασικά προτερήματα σε έναν τέτοιο ρόλο», σημείωσε η Άρντερν. «Η Μαχούτα» ήταν «το απολύτως κατάλληλο άτομο» για να αναλάβει τη δουλειά, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Η Μαχούτα ήταν η πρώτη γυναίκα που φορούσε «moko», στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, αφού πήρε το παραδοσιακό τατουάζ προσώπου Μαορί το 2016, δύο δεκαετίες μετά την πρώτη εκλογή της.

Στο παρελθόν, κατείχε χαρτοφυλάκια τελωνείων και ανάπτυξης Μαορί και θα διατηρήσει και αυτή το υπουργείο τοπικής αυτοδιοίκησης, παράλληλα με τις ευθύνες της στο εξωτερικό.

Η Άρντερν ανακοίνωσε επίσης μια νέα υπουργική θέση για την αντιμετώπιση της Covid-19, με τον Κρις Χίπκινς να αναλαμβάνει τον αντίστοιχο ρόλο. Ο Χίπκινς είχε παραλάβει το υπουργείο Υγείας, τον περασμένο Ιούλιο, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Ντέιβιντ Κλαρκ για μια σειρά από «γκάφες» συμπεριλαμβανομένης της ποδηλασίας βουνού κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...