Νέα έρευνα για τεστ κοροναϊού: Το σάλιο αποκαλύπτει περισσότερα από τα ρινοφαρυγγικά δείγματα | in.gr

Μοιραστειτε το

Επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν ότι η ανάλυση του σάλιου μπορεί να αποκαλύψει αποτελεσματικότερα πόσο μεγάλο είναι το ιικό φορτίο του κοροναϊού και έτσι να προβλέψει καλύτερα τη σοβαρότητα της εξέλιξης της νόσου Covid-19, σε σχέση με την ανάλυση των ρινοφαρυγγικών δειγμάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου Γιέηλ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, συνέκριναν τα ιικά φορτία από δείγματα σάλιου και ρινοφάρυγγα και τα συσχέτισαν με την κατάσταση των ασθενών και το ανοσιακό «προφίλ» τους, με βάση μια σειρά από σχετικούς βιοδείκτες που δείχνουν την πιθανότητα της αυτοκαταστροφικής «καταιγίδας κυτταροκινών».

Η μελέτη έγινε σε 26 ασθενείς με ήπια Covid-19, 84 με μέτρια συμπτώματα, 63 σε σοβαρή κατάσταση (από αυτούς οι 23 τελικά πέθαναν) και 108 υγιείς.

Διαπιστώθηκε ότι το ιικό φορτίο του σάλιου είναι σημαντικά υψηλότερο στους ασθενείς που έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για Covid-19 όπως είναι η προχωρημένη ηλικία, το ανδρικό φύλο και τα υποκείμενα νοσήματα (χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, νεφρική νόσο, καρδιαγγειακές και αυτοάνοσες παθήσεις). Επίσης το ιικό φορτίο του σάλιου αποκαλύπτει καλύτερα την πιθανότητα σοβαρής εξέλιξης της νόσου και προβλέπει καλύτερα -σε σχέση με το ιικό φορτίο από τα ρινοφαρυγγικά δείγματα- την πιθανότητα θανάτου ενός ασθενούς.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ποσότητα του κοροναϊού στο σάλιο μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν καλύτερα την πορεία ενός ασθενούς, από ό,τι η ποσότητα του ιού στο δείγμα από τη μύτη ή το λαιμό. Αντίθετα με το σάλιο, δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο ιικό φορτίο από τη μύτη ή το λαιμό και στους παράγοντες κινδύνου για Covid-19. Από την άλλη, ενώ το μεγαλύτερο ιικό φορτίο στα ρινοφαρυγγικά δείγματα σχετίζεται με σοβαρότερη νόσο Covid-19, το ιικό φορτίο στο σάλιο είναι υψηλότερο στους ασθενείς με χειρότερη έκβαση, συνεπώς συνιστά καλύτερο δείκτη πρόγνωσης σε σχέση με το ρινοφαρυγγικό ιικό φορτίο.

Τέλος, διαπιστώθηκε μια αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στο ιικό φορτίο στο σάλιο και στα αντισώματα. Οι ασθενείς με χαμηλό έως μέτριο ιικό φορτίο στο σάλιο τους έχουν περισσότερα αντισώματα IgG έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας του κοροναϊού. Επίσης, οι ασθενείς με υψηλότερο ιικό φορτίο στο σάλιο αρχίζουν να παράγουν αντισώματα αργότερα από ό,τι οι ασθενείς με χαμηλό ιικό φορτίο στο σάλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...