Νέα έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα μετά τις 3 Νοεμβρίου

Μοιραστειτε το

Μπορεί τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου να ανέρχονται σε 37,9 δισ. ευρώ, ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει νέα έξοδο στις αγορές μετά τις 3 Νοεμβρίου και τις αμερικανικές εκλογές, προκειμένου να αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ με χαμηλό κόστος.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει βγει εφέτος ήδη τέσσερις φορές στις αγορές αντλώντας 10 δισ. ευρώ, κάτι που δεν ήταν στον αρχικό του προγραμματισμό, αλλά κατέστη αδήριτη ανάγκη λόγω της πανδημίας και των συνθηκών που δημιούργησε.

Από τα χρήματα αυτά έχουν καλυφθεί οι προσωρινές μειώσεις φόρων, τα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ θα καλυφθούν και η πληρωμή των αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με δεδομένη τη βαθιά ύφεση που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, το δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης, τη μεγάλη προσφορά ομολόγων πανευρωπαϊκά, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί στα γεωπολιτικά, η επόμενη έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα θα είναι και αυτή μια ευαίσθητή άσκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει πενταετές ομόλογο λήξης 2025. Η επιλογή αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι σήμερα η απόδοση του εν λόγω ομολόγου έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και κινείται στην περιοχή του 0,156%. Ομοίως, και το δεκαετές ομόλογο αναφοράς είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με την απόδοσή του να είναι στην περιοχή του 0,76%.

Αυτό οφείλεται στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει διαρκώς ελληνικά ομόλογα και ήδη από το Μάρτιο 2020 έως σήμερα έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) ελληνικά χρεόγραφα αξίας άνω των 13 δισ. ευρώ .

Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση ενός επαρκούς ταμειακού αποθέματος θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας σταθερής πρόσβασης της Ελλάδος στις αγορές το 2021.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...